رونق تولیدات معدنی در اقتصاد مقاومتی

خبرگزاری شبستان: پس از کلید خوردن اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی تولیدات معدنی نیز جایگاه اصلی خود را کم کم باز می یابند تا در کنار صنعت به مقاومتی شدن اقتصاد کمک کنند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، صنعت، معدن و تجارت در کنار یکدیگر محور اصلی اقتصاد مقاومتی را تشکیل می دهند که پیش از این تولیدات معدنی در کشور جایگاه خاصی نداشتند و این روزها با اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی مواد معدنی می توانند به عرصه تجارت ایرانی بازگردند.

 

بنابراین گزارش، ایران با داشتن 68 نوع ماده معدنی بین 10 کشور شاخص معدنی جهان جای دارد و با شناسایی نزدیک به 60 میلیارد تن ذخیره معدنی در جایگاه پانزدهمین کشور جهان از لحاظ میزان ذخیره است که نزدیک به 40 میلیارد تن از آن به عنوان ذخیره قطعی برآورد می شود. از این رو سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) نتایج اکتشاف 22 پهنه معدنی در 10 استان کشور را اعلام کرد.

 

به گفته روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، بر اساس گزارش جدید مدیریت اکتشاف این سازمان، 22 پهنه اکتشافی در استان‌های گلستان، مرکزی، خراسان جنوبی، کردستان، سیستان و بلوچستان، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، زنجان، آذربایجان شرقی و کرمانشاه واقع هستند.

 

اکتشاف پهنه های مذکور از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت یا سازمان های صنعت، معدن و تجارت استان مربوطه به ایمیدرو محول شده است.

 

تاکنون شناسایی 100 درصد این پهنه ها به اتمام رسیده است؛ همچنین در برخی از این پهنه ها، مرحله اکتشافات عمومی نیز پیشرفت های مناسبی را طی می کند.

 

علاوه بر این سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) مشخصات 11 طرح معدن و صنایع معدنی را برای تامین مالی و جذب سرمایه گذاری خارجی به میزان پنج میلیارد و 755 میلیون دلار اعلام کرد.تنها طرح خارجی این مجموعه به تقاضای ایمیدرو مربوط به طرح بوکسیت گینه در کشور گینه کوناکری به ظرفیت چهار میلیون تن و سرمایه گذاری 600 میلیون دلار است که محصول تولیدی آن بوکسیت و نوع سرمایه گذاری نیز بین دو دولت به شکل مشترک صورت می گیرد.

 

از سوی دیگر، بالاترین حجم سرمایه گذاری مربوط به طرح آلومینیوم (واحد اسملتر) در استان سیستان و بلوچستان (چابهار) به ظرفیت 350 هزار تن و حجم سرمایه گذاری یک میلیارد و 200 میلیون دلار است که به درخواست ایمیدرو و سرمایه گذاری دولتی، آلومینیوم تولید می کند.

 

منظور از اِسمِلتِر، واحدهای تولید آلومینیوم است که با استفاده از انرژی برق و ماده اولیه آلومینا طی فرآیند الکترولیز موسوم به هال- هرولت به تولید آلومینیوم می پردازند.همچنین طرح الکترود گرافیتی با ظرفیت 30 هزار تن در استان یزد (اردکان) به سرمایه گذاری 258میلیون دلار نیاز دارد که به تقاضای ایمیدرو الکترود گرافیتی تولید می کند و سرمایه گذاری آن نیز دولتی است.طرح پترولیوم کک در استان خوزستان (آبادان- اروند) به ظرفیت 200 هزار تن و سرمایه گذاری 950 میلیون دلار که متقاضی آن ایمیدرو و محصول تولیدی آن کک نفتی است و سرمایه گذار دولتی دارد.به تقاضای ایمیدرو و سرمایه گذاری دولتی، طرح زغالسنگ پروده به ظرفیت 450 هزار تن در استان خراسان جنوبی شهرستان طبس با سرمایه گذاری 108 میلیون دلار برای تولید زغالسنگ پیش بینی شده است.طرح ساخت اسکله پارسیان به استعداد چهار پست اسکله در منطقه پارسیان استان هرمزگان به ارزش 255 میلیون دلار که از سوی ایمیدرو تقاضا شده است و با سرمایه گذاری دولتی به اجرا در می آید.در همین منطقه ویژه طرح آلومینای خلیج فارس به ظرفیت یک میلیون و 600 هزار تن با رقم 850 میلیون دلار به منظور تولید آلومینا به درخواست ایمیدرو و سرمایه گذاری دولتی اجرا می شود.

 

طرح ساخت بیلت آلومینیوم نیز در منطقه ویژه پارسیان با ظرفیت 50 هزار تن و حجم سرمایه گذاری 20 میلیون دلار برای تولید بیلت آلومینیوم به درخواست ایمیدرو و سرمایه گذاری دولتی صورت می گیرد.همچنین در این منطقه ویژه ساخت واحد محصولات تخت آلومینیومی به ظرفیت 160 هزار تن و سرمایه گذاری 550 میلیون دلار با هدف تولید قوطی آلومینیوم برنامه ریزی شده که ایمیدرو متقاضی آن و نوع سرمایه گذاری دولتی است.
طرح آلومینا از نفلین سینیت در استان آذربایجان شرقی شهرستان سراب به ظرفیت 200 هزار تن و حجم سرمایه گذاری 850 میلیون دلاری به منظور تولید آلومینا به درخواست ایمیدرو و سرمایه گذاری دولتی پیش بینی شده است.
شهرستان ترود استان سمنان نیز میزبان طرح تجهیز معدن و استحصال شورابه های ترود با ظرفیت بیش از یک میلیون و 500 هزار تن و حجم سرمایه گذاری 104 میلیون دلار به منظور تولید پتاس و اکسید منیزیم است که به درخواست ایمیدرو و در قالب سرمایه گذاری دولتی صورت می گیرد.

 

این در حالی است که تحلیلگران صنعتی و اقتصادی معتقدند رونق تولید مواد معدنی به داد اقتصاد مقاومتی رسید. رئیس سازمان نظام مهندسی ایران گفت: فعالیت های معدنی، کشور را در شرایط تحریم با تامین مواد اولیه مورد نیاز واحدهای صنعتی نجات داد.نادعلی اسماعیلی دهج روز سه شنبه در کمیسیون معادن اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان زنجان افزود: درصورتی که صنایع کشور دسترسی به مواد اولیه نداشتند به حتم دشمنان با تشدید تحریم ها تاثیر بیشتری می توانستند بر اقتصاد ایران بگذارند.

 

وی یادآور شد: هم اکنون نیز آن دسته از فعالیت اقتصادی برای کشور مزیت محسوب می شود که معدن در آن حضور داشته باشد.

 

اسماعیلی فعالیت معدنی را نمونه بارز اقتصاد مقاومتی اعلام و اظهار کرد: در فعالیت معدنی از مواد اولیه بومی و داخلی، با توسعه صنایع، اشتغالزایی، ثروت افزایی و رشد صادرات مواجه هستیم و تمام این موارد از جمله مباحث مورد تاکید اقتصاد مقاومتی به شمار می رود.

 

رئیس سازمان نظام مهندسی ایران گفت: معدن، چشمه جوشان صنعت و تولید است و باید زمینه را برای رشد و ترقی آن فراهم کرد.

 

 

 

کد خبر 599711

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha