خبرگزاری شبستان-اصفهان:
تحصیلات، بخش مهمی از زندگی نوجوان را تشکیل می دهد. سال های بحرانی که در مدارس طی می شود، سال های گذر از دوران کودکی به بزرگسالی هستند.
داشتن عملکرد خوب در مدرسه می تواند نوید بخش موفقیت در زندگی آینده باشد. اما اگر نوجوان دچار مشکلاتی شود، ممکن است در آینده درهای زیادی به روی او بسته شود.
یکی از این مشکلات تحصیلی اضطراب امتحان است که در ایام امتحانات تشدید می شود .
استرس در حد طبیعی محرک خوبی برای پیشرفت است
الهه دهقانی کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی و عضو سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در اصفهان گفت: تقریبا هر بزرگسالی که به گذشته خود در زمانی که به مدرسه می رفته فکر کند، این احساس ترس از امتحانات را به خاطر می آورد.
وی افزود: اضطراب امتحان نوعی اشتغال ذهنی است که تردید و خود کمانگاری در مورد تواناییهای فرد را به همراه دارد.
این روانشناس خاطر نشان کرد: برای از بین بردن نگرانی های قبل از امتحان، نميتوان راه حلي پيدا كرد اما با تدابير خاصي می توان اين استرس را كم كرد.
این محقق و استاد دانشگاه، با اشاره به اینکه استرس در حد طبیعی محرک خوبی برای پیشرفت است اظهار داشت: اگر میزان اضطراب از حد طبیعی فراتر رفت در آموزش و عملکرد دانش آموز اختلال ایجاد خواهد کرد و این نوع استرس مضر است.
برخی والدین عدم موفقیت خود در گذشته را در فرزندان جستجو می کنند
کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی، فشارهای والدین را از مهمترین عوامل ایجاد اضطراب در دانش آموزان دانست و خاطر نشان کرد: گاهی والدین تمایل دارند عدم موفقیت خود در گذشته توسط فرزندان خود جبران کنند، لذا پافشاري خانواده براي كسب نمرهاي بيش از توان دانشآموز، تعادل ذهني او را به هم ميريزد.
الهه دهقانی با اشاره به اینکه بايد فرهنگ ارجح بودن يادگيري بر كسب نمره در مدارس و خانوادهها نهادينه شود، تصریح کرد: امتحان، راهي براي تعيين سطح يادگيري و رفع مشكلات درسي است و خانواده و مربیان نباید امتحان را در نظر دانشآموز بيش از حد بزرگ جلوه دهند.
وی افزود: با این طرز فکر، دانشآموز امتحان را بهعنوان عامل مثبت در تحصيل ميشناسد، نه عامل منفي كه هدف آن مچگيري اوست.
مقایسه، اعتماد به نفس دانش آموز را کاهش می دهد
این مشاور تحصیلی، مقایسه دانش آموز با دوستان، همسالان، بستگان و سایر دانش آموزان را عامل مهمی در افزایش اضطراب دانست و تصریح کرد: برخی از والدین دایماً فرزندان خود را با یکدیگر و یا اعضای فامیل مقایسه میکنند و تواناییهای دیگران را به رخ آنها میکشند. در این شرایط، تفکّری که در ذهن فرزند ایجاد میشود این است که «من نمی توانم» یا «من قادر به درک درست مطالب و درس هایم نیستم».
استاد دهقانی افزود: اين مقايسه موجب ايجاد ذهنيت منفي در فرزند شده، به تدريج اعتماد به نفس او را نيز از بين ميبرد.
وی تأکید کرد: برای تشویق بچه ها به درس خواندن می توان به آنها دلگرمی داد و با حمایت های کلامی مثبت خود، آنها را نسبت به استـعدادهای بالقوه شان آگاه کرد تا بدین ترتیب، ریشه های ترس و اضطراب را در آنها از بین برد.
ارزیابی عملکرد دانش آموز بر اساس توانایی های فردی او
عضو سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران اظهار داشت: معلّمان نیز باید عملکرد هر دانش آموز را با توجّه به تواناییها و ویژگیهای فردیاش ارزیابی و نقاط ضعف دانش آموزان را به طور خصوصی با آنها مطرح و از علنی کردن ضعف های دانش آموز خودداری نمایند.
الهه دهقانی، دادن وعده به دانش آموز نظير اینکه اگر در اين امتحان فلان نمره را بگيري، فلان جايزه را برايت تهيه ميكنم، اشتباه خواند و افزود: فرزند خود را تحت فشار و اضطراب دروني قرار ندهيم بلكه هميشه اين طور اظهار كنيم كه تو سعي و تلاش خود را بكن تا بتواني مطالب را خوب ياد بگيري.
وی مسافرت والدين، شب نشینی و تنها گذاشتن دانشآموزان در موقع امتحانات را سبب بر هم ریختن آرامش فرزند دانست و افزود: خانوادهها بايد در زمان امتحانات رفتار مهربانانه را جايگزين رفتارهاي خودخواهانه كنند و دانشآموزان را از شبنشينيها و عادات گذشته كه در طول سال تحصيلي انجام ميدهند دور كنند.
نظر شما