به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، نخستین هواپیمای ایرباس در راه ایران، چیزهای که ترامپ باید از ایران بداند، مشتریان مخفی نفتی ایران از چه کشورهای هستند؟، آیا وزیردفاع آینده آمریکا با ایران می جنگند؟ برخی از سرتیترهای اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
آیا وزیردفاع آینده آمریکا با ایران می جنگند؟
جمهوری اسلامی ایران بعد از توافق هسته ای امید دارد بتواند شرایط اقتصادی را بهبود بخشد اما وزیر آینده دفاع آمریکا فردی بسیار صریح است و گفته می شود در خصوص ایران نظرات بسیار منفی دارد و آخرین پست دولتی اش را به خاطر ایران و مخالفت با اوباما از وی گرفته شده است.
او از مخالفان توافق هسته ای است و برخلاف بسیاری از آمریکایی ها ایران را تهدیدی جدی تر ازد اعش برای منطقه و جهان می داند. در همین حال او می گوید دولت اوباما یک توافق ساده لوحانه را با ایران انجام داده است و این توافق تنها شرایط اتمی ایران را در کما فرو برده و آن را به عقب نرانده است.
در همین حال روابط ژنرال ماتیس با کشورهای عربی و اسرائیل خوب است و بر این بارو است که اگر می خواهید به ایران فشار بیشتری بیاروید باید همسایگان آن در خاورمیانه را تقویت کنید.
جمیز ماتیس که همانطور که اشاره شد به سگ خشمگین شهرت دارد بر این باور است ایران یک تهدید جدید برای مطنقه خاورمیانه به حساب می آید .
نخستین هواپیمای ایرباس در راه ایران
ایران نخستین هواپیمای ایرباس خود را طی هفته جاری میلادی دریافت می کند. این جت در میان قرار داد بزرگ شرکت فرانسوی ایرباس و ایران ایر انجام می شود.
مدیر عامل شرکت ایران ایر می گوید مراحل ثبت و نام گذاری این جت انجام شده است و اکنون تنها منتظر فرود آن در تهران هستیم. این نخستین جت جدید ایران ایر از دهه 1980 میلادی است که نخستین سری ایرباس های 300 را تحویل گرفته بود. این جت های فرسونده بیشتر در پرواز های خارجی ایران استفاده می شده اند.
ایران به بیش از 400 جت نو نیازمند است تا بتواند خطوط هوایی خود را نوسازی کند. بوئینگ دیگر فروشنده جت به ایران است و البته گفته می شود شرکت روسی سوخوی نیز نتوانسته سوخوی سوپر جت 100 را به ایران بفروشد. گفته می شود مشکل این جت در سکان و محور های باله عقبش است.
قرارداد ایرباس و ایران ایر در دسامبر گذشته نهایی شد .قراردادی که 22 دسامبر امضا شد و قرار است طی آن 100 جت ایرباس به ایران ایر تحویل داده شوند . ارزش این قرارداد 20 میلیارد دلار است.
بر اساس اطلاعات منتشر شده ایران 16 جت 350 ، 38 جت 330 و در نهایت 46 جت 320 دریافت خواهد کرد.
وزیر خارجه آینده آمریکا چه رابطه ای با ایران خواهد داشت؟
دنونیک رکس تیلرسون وزیر خارجه جدید آمریکا خواهد بود. وی جانشین جان کری می شود فردی که در مذاکرات فشرده و پیچیده هسته ای با جمهوری اسلامی ایران شرکت و البته نظرات مثبتی نیز نسبت به تهران دارد.
جان کری دامادی ایرانی دارد و خواهرش در تهران پیش از انقلاب زندگی کرده است و البته وی استادان ایرانی دانشگاه MIT نیز مناسبات نزدیکی دارد. او 19 روز سخت را در هتل کوبورگ وین گذارند و بسیاری وی را یک بازنده نامیده بودند اما جایش را به مردی می دهد که بیش از اینکه یک دیپلمات باشد یک تاجر است. این تاجر مناسبات نزدیکی با روسیه دارد و از شرکای ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری این کشور است اما خود را همراه با سیاست های ترامپ در آمریکای قوی در صحنه جهانی معرفی کرده است . نباید از نظر دور داشت که در سال 2013 تیلرسون مدال دوستی روسیه را از ولادیمیر پوتین دریافت کرده است که برای همکاری های شرکت روسنفت و شرکت اکسون بوده است.
دو کشور تا کنون 10 پروژه را در روسیه کلید زده اند و به نظر نمی رسد این دوستی بر نقطه نظرات تیرلسون در خصوص ایران و توافق هسته ای بی تاثیر باشد. وزیر خارجه جدید آمریکا اگر در سنا رای بیاورد از منتقدان تحریم روسیه در جریان کریمه بوده است.
چیزهای که ترامپ باید از ایران بداند
جمهوری اسلامی ایران یکی از معدود کشورهای در جهان است که مجبور نیست با ترامپ کار کند. برخلاف دیگر رهبران سیاسی جهان که باید خود را با رئیس جمهوری جدید آمریکا تنظیم کنند در ایران چنین خبرهای نیست .
ایران یکی از عاملان ثبات در منطقه خاورمیانه به شمار می رود که رهبران آمریکا در سه دهه گذشته آن را نادیده گرفته اند بر خلاف غرب که آمریکا را قوی ترین کشور جهان می داند در تهران بر این باورند که آمریکا نظام سیاسی ورشکسته است که موجب بی ثباتی در خاورمیانه می شود و البته عامل ایجاد کننده داعش و طالبان است .
با روی کار آمدن ترامپ به نظر می رسد بسیاری در جهان منظر پایان برجام هستند که یکی از مهم ترین آنها اسرائیل است اما حسن روحانی رئیس جمهوری ایران می گوید چه در ایران و چه در آمریکا تغییری در دولت صورت گیرد این مساله تاثیری بر روند برجام و اجرایی شدن آن نخواهد گذاشت.
در این بین ۵ عامل مهم در روابط ایران و آمریکا وجود دارد که رئیس جمهوری آینده این کشور باید به آن توجه کند :
۱- آمریکا در تخریب دموکراسی ایران در تاریخ مدرن این کشور موثر بوده است
۲- سیاست تغییر رژیم در ایران توسط آمریکا طی دوره ۳۸ ساله گذشته با شکست رو به رو شده است
۳- توافق هسته ای با ایران یک پیروزی مهم است
۴- جنگ های آمریکا منبع بی ثباتی خاورمیانه است
۵-همکاری و نه رویایی منجر به موفقیت خواهد شد.
سناتور آمریکایی: ترامپ با توافق ایران مانند تاس رفتار نکند!
رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا می گوید ترامپ و اظهار نظرهایش ممکن است مناسبات با ایران را وارد مراحل بحرانی کند و این بحران چالش برانگیز است.
ترامپ که پیش از ریاست جمهوری گفته بود توافق با ایران را پاره خواهد کرد اکنون با یک فشار داخلی در آمریکا رو به رو است که توافق با ایران برخلاف آنچه وی می گوید عملا مفید بوده است.
در صبحانه کاری که راب کروکر با خبرنگاران به میزبانی کریستین ساینس مانیتور برگزار کرد وی تاکید می کند که آنچه ترامپ در خصوص ایران انجام می دهد می تواند آینده خاورمیانه و روابط با کشورهای این منطقه را تنظیم کند.
وی همچنین می گوید از آنچه در سال 2015 و رخ داد حمایت می کند زیرا توان اتمی ایران کاهش یافته است و در مقابل نیز این کشور با یک وضعیت بهتر اقتصادی همراه خواهد شد.
درحال حاضر آنچه ترامپ در خصوص ایران و توافق با این کشور می گوید سوالاتی را در میان سرمایه گذاران خارجی ایجاد کرده است و گفته می شود این کشور در این فضا قادر نخواهد بود برای آنها فضای امنی را فراهم کند سرمایه های خود را به اقتصاد آن وارد کنند.
سفر عون به تهران یک مساله عادی است
سمیر جعجع در گفتگو با روزنامه کویتی القبس می گوید میشل عون رئیس جمهوری لبنان در سفری رسمی به تهران و ریاض خواهد رفت.
همراهان وی در این سفرها مشخص نیستند اما آنچه مهم است کمک های تسلیحاتی و مالی است که سعودی ها قول داده اند در اختیار لبنان قرار دهند . جعجع در همین حال نسبت به سوال خبرنگار که از وی در مورد نگرانی های تهران از سفر عون به ریاض نامبرده می شود واکنش نشان داده و می گوید ما از کمک های تهران نیز برای تغییر شرایط در لبنان استقبال می کنیم و سفر عون به جمهوری اسلامی ایران در راستای مراودات عادی سیاسی دو کشور است.
به گفته جعجع سفر هفته آتی عون به عربستان از این جهت حائز اهمیت است که کمک های نظامی سعودی ها می تواند لبنان را در مقابل سیل تروریست هایی که در بخش های مختلف خاورمیانه هستند و به سوی این کشور گسیل می یابند را مدیریت کند.
بر اساس جدول زمان بندی شده سفر عون به عربستان سعودی و سپس به قطر و دیگر کشورهای عربی منطقه خلیج فارس است. باید ذکر شود که نهارنت از واژه خلیج به جای خلیج فارس استفاده می کند.
جعجع همچنین هرگونه گفتگوی جدی با سید حسن نصرالله را رد کرد و گفت تنها زمانی که حزب الله تغییر موضع داد توانستیم با آنها گفتگو کنیم و جز ارتش لبنان هیچ جریان نظامی دیگری را به رسمیت نمی شناسد.
مشتریان مخفی نفتی ایران از چه کشورهای هستند؟
جمهوری اسلامی ایران فروش نفتی خود را به خارج از مرزهایش افزایش داده است. در سال ۲۰۱۵ آنطور که منابع خبری می گویند ۳۰ تانکر نفتی ایران در آبهای آزاد معتل مشتری بودند اما اکنون تعداد آنها به ۱۳ رسیده است. در همین میان ایران از کاهش تولید اعضای اوپک حمایت می کند زیرا نفت های تولید شده این کشور در آبهای آزاد معامله می شوند و تهران نگرانی از کاهش ظرفیت تولید ندارد.
در این میان مشتریان نفتی ایران در جهان چین ، کره جنوبی و ژاپن در آسیا و ایتالیا و فرانسه در اروپا هستند اما آنطور که گزارش های تکمیلی نشان می دهد مشخص نیست چه شرکتی نفت ایران را می خرد .
ایران همچنین ۱۳ میلیون بشکه نفت را در دریا فروخته است ، آمارها نشان می دهد ایران در حال حاضر ۱۶.۹ میلیون بشکه نفت در آب دارد که نسبت به اکتبر گذشته به طور چشم گیری کاهش یافنه اند . منابع خبری در همین حال گزارش داده بودند جمهوری اسلامی ۲۹ میلیون بشکه نفت در اکتبر داشته است.
نظر شما