به گزارش خبرنگار شبستان، مدتی است که در تلویزیون، علاوه بر نمایش تبلیغات و آگهیهای بازرگانی مابین برنامهها و فیلمها و سریالها، شاهد ظهور تبلیغات حامیان مالی یا اسپانسرها هستیم که یاد آن مَثَل جالب میافتیم که «نه به آن شوری شور نه به این بینمکی!». حضور مستقیم و غیرمستقیم اسپانسرها در برنامههای تلویزیونی امروز به گونهای است که حال مخاطب را بد میکند و در بیشتر مواقع کار را به جایی میرساند که مخاطب دیگر حاضر به تماشای آن برنامه نمیشود.
این در حالی است که تبلیغات معمولا به معرفی آنچه که مایحتاج واقعی مردم است اختصاص ندارد و در واقع جامعه را به سمت مصرف گرایی و نیازهای کاذب سوق می دهد که با تفکر آرمانی جوامع و بویژه جامعه ما فاصله بسیار دارد. حتی کارشناسانی چون جری ماندر در کتاب «کندوکاوی در تبلیغات و ماهیت و کارکرد تلویزیون» در بخش تبلیغات تلویزیونی به این نکته اشاره کرده است که: «تبلیغات فقط به منظور فراهم کردن آنچه مردم بدان نیاز ندارند وجود دارد. آنچه مردم واقعاً به آن نیاز دارند اگر قابل دستیابی باشد، بدون تبلیغات هم آن را خواهند یافت. این موضوع آنقدر مشخص و ساده است که اینکه صنعت تبلیغات توانسته آن را مخفی نگاه دارد بهت آور است. گردانندگان این صنعت اصرار دارند که تبلیغات تنها خدمت همگانی است!»
روز پنجشنبه گذشته 23 دی ماه، در حرکتی بس یک طرفه و حق به جانب و احتمالا کاملا سفارشی، در برنامه «حالا خورشید» ، رضا رشیدپور در بخشی از برنامه به انتقادهایی که نسبت به پخش تبلیغات یک اسپانسر خاص در خلال اجرای برنامههای تلویزیونی میشود، اشاره کرد و گفت: اینقدر نسبت به حامیان مالی برنامهها و بردن نام آنها در برنامههای تلویزیونی اعتراض نکنید و موضع نگیرید چون حقوق ما و همه عوامل پشت صحنه از حضور این حامیان مالی تامین میشود فکر نکنید با وجود آنها، ما میلیاردر خواهیم شد! قرارداد با حامیان مالی توسط مدیران بازرگانی سازمان صداوسیما بسته میشود تا ما بتوانیم به شما جایزه و هدیه بدهیم.
وی همچنین افزود: این گونه نمایش اسپانسر مالی در یک برنامه تلویزیونی، در همه جای دنیا مرسوم است.
این گفتههای مجری برنامه «حالا خورشید» در حالی است که در تمامی رسانه های وزین دنیا بین باکس تبلیغاتی و باکس برنامه، تفاوت وجود دارد و در حین اجرای برنامه، کسی حق ندارد نامی از حامی مالی ببرد و تنها در باکس تبلیغات است که اسپانسر میتواند تبلیغ کند یا در گوشهای از تصویر نمایان شود. حتی شبکه ای خصوصی و بسیار معتبر مانند NHK ژاپن که باپول مشترکانش اداره می شود برای حفظ وجهه خود و استقلال کاری اش هزینه های خود را از این بودجه تامین می کند و درآمد تبلیغاتی را در ساخت برنامه هایش دخیل نمی کند.
وضعیت امروز اجراهای برنامهها در صداوسیما به گونهای پیش میرود که هم در خلال اجرای برنامه، مجری نام اسپانسر را هوار میزند و هم باکس تبلیغاتی و آگهی به صورت میان برنامه و زیر نویس در خدمت مردم است.
آقای رشیدپور میگوید اگر اسپانسری نباشد دستمزد عوامل برنامهها روی هوا است! و این در حالی است که بیشتر برنامههای تولیدی صداوسیما به صورت پلاتویی و گفتگومحور روی آنتن میروند و ذات این نوع برنامهها به گونهای است که عموماً هزینههای جانبی و زیادی ندارند، یعنی در ابتدا هزینههای دکور، دوربین و ... تامین میشود و در آخر حقوق ماهیانه افرادی میماند که اکثراً کارمندهای صداوسیما هستند!
آقای رشیدپور! به جای احترام به بازخورد مخاطب برنامهتان، آنها را متهم به بخل و حسادت میکنید؟ اما بدانید مردم بخیل نیستند که از میلیاردر شدن کسی ناراحت نشوند امابا دیدن این وضعیت برنامههای صداوسیما یاد «داد بزن های خیابانی» میافتند و از دیدن این همه «داد بزن» خسته شدهاند چراکه به اندازه کافی گوش و چشمشان از انواع بیلبورد و آگهی نامه و ... پرشده است.
آقای رشیدپور و همه مجریان محبوب صدا و سیما، آیا میدانید که اگر وضعیت تبلیغات در تلویزیون و افزایش دادبزن ها به این گونه پیش رود، از محبوبیت و شان مجریانی چون شما کاسته میشود؟
همانطور که سرآشپزان محترمی که در تلویزیون حاضر می شوند نیز شان خود را به فروشندگان کاسه بشقاب تقلیل داده اند و در برخی برنامه ها متاسفانه از برخی بازیگران محترمی که احتمالا بنا به دلایلی کم کار تر شده اند به عنوان نمک صنعت کج سلیقه تبلیغات کشور بهره می برند. کاری که قطعا فعالیت حرفه ای این عزیزان را هم تحت الشعاع قرار خواهد داد.
دوستان محترم سیاستگزار رسانه ملی، حتماً میدانید با افزایش تکنولوژی و وسایل ارتباط جمعی گسترده و دسترسی آسان به شبکههای ماهوارهای، مردم تفاوت بین شبکهای که تبلیغات محض دارند و شبکهای که عاری از هر گونه تبلیغ است را خوب تشخیص میدهند و قدرت انتخابشان آنها را به سوی بهترین گزینه سوق میدهد.
و نکته مهم اینکه مردم واقعا نمی توانند درک کنند که رسانه ای که بودجه کلان دولتی(نفتی) داشته و در عین حال امکان جذب آگهی هم دارد، چه نیازی به اختصاص این حجم از آنتن خود به تبلیغات مستقیم دارد؟
آزاده فضلی
نظر شما