آخرین پل دنیا/ مذمت خودکشی در اسلام

خبرگزاری شبستان: اینجا آخرین پل دنیا است، فقط تصمیمی که به زندگی اش پایان دهد در ذهنش نقش می بندد. همه چیز از یک دعوا و اختلاف سلیقه بین دو نسل شروع شد ...

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: تمام راههای زندگی اش به بیراهه ختم می شود. روزها و افق های روشن گذشته زندگی برایش معنایی ندارد و تار و پود قالیچه امید به آینده هم دیگر نقشی زیبا در مقابل دیدگانش ترسیم نمی کند.

 

اینجا آخرین پل دنیا است، فقط تصمیمی که به زندگی اش پایان دهد در ذهنش نقش می بندد. همه چیز از یک دعوا و اختلاف سلیقه بین دو نسل شروع شد. او معتقد است که جوان است و باید جوانی کند و پدر و مادر حرفش را نمی فهمند ولی پدر و مادر اصرار دارند که فرزندشان را یک فرد عاقل و بزرگ بدانند که دیگر باید تصمیمات موفقی برای ورود به یک اجتماع بزرگتر را بگیرد.

 

خود را با دوستانش قیاس می کند که آنها چه دارند و چه برایشان مهیا شده است اما او از داشتن خیلی از این امکانات تا این سن محروم بوده است، هنوز دبیرستان را تمام نکرده بود و به تعبیر پدر و مادرش پخته نشده بود که با دلش از کوچه عشق عبور کرد و عاشق دختری شد. دختری که خیلی زود با پسری دیگر زندگی مشترک خود را آغاز کردند و او این را یک شکست برای خود می داند.

 

روزهای تیره و تار زندگی اش را در ذهن مرور می کند و از هر یک از آنها یک شکست یاد می کند و می گوید: اگر قرار است تا پایان زندگی همیشه اینگونه زندگی کنم، که بهتر است در این دنیا نباشم و به سراغ افکار منفی می رود و تا چشم باز می کند خود را بر روی تخت بیمارستان مشاهده می کند؛ جایی که باز هم معتقد است از بدشانسی اش، او را به جای غسالخانه به بیمارستان بردند.

 

می گوید تغییر رفتار اطرافیان را با خودم از همان بیمارستان احساس کردم، شاید مهربان تر شدن اطرافیان به خاطر ترس مجدد از اقدام به خودکشی بود ولی از اظهار پیشمانی خود هم می گوید که بخاطر اشک های مادرش دیگر هیچ گاه چنین کاری نخواهد کرد ولی متعقد است که خاطرات تلخی را همیشه در ذهن تمامی خانواده بر جای گذاشته است.

 

اینها اظهارات یک جوان بیرجندی است که بعد از اقدام به خودکشی، به خبرنگار شبستان گفت اما ۱۸ دی ماه امسال بود که خبر و عکس هایی در فضای مجازی دست به دست چرخید. «سقوط یک دختر جوان از روی پل عابر پیاده»؛ اقدامی که این دختر ۲۵ ساله بعد از انتقال به بیمارستان امام رضا (علیه السلام) بیرجند به دلیل اینکه دچار ترومای شدید سر و گردن شده بود، فوت می کند.

 

سرهنگ سید غلامرضا حسینی رئیس پلیس آگاهی خراسان جنوبی هم درخصوص این حادثه گفت: تحقیقات محلی حاکی از این بود که مصدوم پس از چند مرتبه صحبت كردن با تلفن همراه، خود را از روی پل به پایین پرتاب کرده است.

 

وی تصریح کرد: طبق بررسی های پلیس دلیل این حادثه مسائل خانوادگی بوده است و فرد فوت شده بومی استان نبوده است.

 

اما به فاصله ۴ روز بعد، مردم شهر بیرجند، پسر جوانی را بر روی یکی دیگر از پل های عابر پیاده شهر مشاهده کردند که بازهم به قصد خودکشی به بالای پل عابر پیاده آمده بود که باحضور به موقع نیروهای امدادی و انتظامی، موفق شدند این جوان بیرجندی را از خودکشی منصرف کنند.

 

خودکشی از منظر اسلام «حرام» است

حجت الاسلام علیرضا نخعی پور کارشناس مذهبی حوزه علمیه خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار شبستان گفت: جهان بینی اسلام، مبتنی بر حقایق هستی است و این جهان بینی از یک تفکر فلسفی دنیایی صرف، خارج است.

 

وی با اشاره به اینکه از نظر خداوند «انسان» گل سر سبد مخلوقات عالم است و برای آفرینش انسان، خداوند اهدافی تعیین کرده است،‌افزود: خداوند فلسفه وجودی انسان را عبودیت می داند و دراین نگاه فاخر الهی که برای انسان ترسیم شده است، خودکشی مذمت و حرام اعلام شده است.

 

کارشناس مشاوره حوزه علمیه خراسان جنوبی ادامه داد: بر اساس آنچه خداوند در قرآن فرموده است انسان اختیار از بین بردن خود را ندارند و باید تلاش کند که این روح و جسنی که به امانت در اختیار او قرار داده شده است را سالم به سرمنزل مقصود برساند.

 

وی به دلایل روی آوردن برخی از انسانها به خودکشی پرداخت و گفت: فاصله گرفتن انسان از جهان بینی الهی و اسلامی که نتوانسته است خود را بانگاه قرآن و روایت تطبیق کند یکی از این دلایل است که از این مهم، روانشناسان تعبیر به «ناکامی» می کنند.

 

وی تصریح کرد: از منظر دینی، فردی که به خودکشی روی می آورد در واقع نتوانسته است خواسته های خود را با خواسته های وحیانی که از یک منبع درست و صحیح صادر شده که به فطرت انسان نزدیک است، تطبیق دهد.

 

این استاد حوزه علمیه با اشاره به اینکه هنگامی که نگاه انسان سطحی شود، آستانه تحمل او پایین می آید و خود را کوچک می شمارد، گفت: در نگاه دینی، مشکلات و چالش های زندگی همه یک نوع امتحان الهی است منجر می شود استقامت انسان در مواجه با مشکلات افزوده شود.

 

وی ادامه داد: انسانی که به این بینش الهی برسد، مشکلات او را افسرده نمی کند بلکه موجب می شود فردی بشود که در سجده زیارت عاشورا از خداوند برای مصیبت ها تشکر کند.

 

کارشناس مذهبی حوزه علمیه خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: در بحث خودکشی کسانی که از صحنه خودکشی به وسیله موبایل عکس و فیلم تهیه می کنند هم به نوعی دچار خودکشی شده اند؛ در واقع با این اقدام، انسانیت خود را زیر سوال می برد! و از رسانه ها هم خواست اخبار مربوط به خودکشی بگونه ای منعکس نشود که قبح این مهم کمرنگ شود.

 

«تغییر سبک زندگی» یکی از علل افزایش آمار خودکشی

عضو انجمن روانشناسی ایران هم درباره علل و عوامل خودکشی به خبرنگار شبستان گفت: مهمترین عاملی که افراد به خودکشی روی می آروند به بن بست رسیدن آنهاست؛ «تغییر سبک زندگی» موجب می شود که افراد را در برهه های مختلف زندگی به این نقطه برساند.

 

محمدرضانخعی پور ادامه داد: عدم همراهی والدین با فرزندان در برخی از اوقات موجب می شود که جوان و یا نوجوان را به مرحله ای برساند که به زندگی خود خاتمه دهد.

 

وی با اشاره به اینکه انتظارات بی جا از فرزندان و حساسیت های بیش از اندازه در تحصیل آنها در تجربه مشاهده شده که از جمله علل خودکشی بوده است، گفت: اغلب کسانی که به سوی اعتیاد گرایش دارند نیز احتمال خودکشی در آنها بالاست که این مهم در بررسی علل مرگ و میر ناگهانی آنها با تایید مصرف بیشتر اثبات می شود.

 

عضو انجمن روانشناسی ایران با بیان اینکه گاهی برخی از افراد نمی توانند خود را با جامعه تطبیق کنند و در زندگی قناعت ندارد که این هم نیز از دیگر علل روی آوردن به این هنجار است، افزود: در واقع مجموعه ای از عوامل مختلف در حوزه خانواده و اجتماع، منجر می شود که فرد به این مرحله برسد.

 

وی از خانواده ها خواست مهارت های علمی و اصولی برخورد با نوجوانان و جوانان را بیاموزند و تلاش کنند که اعتماد به نفس فرزندان آنها در کانون گرم خانواده تقویت شود.

 

وی بر پرهیزاز تحقیر فرزندان در جمع تاکید کرد و گفت: محبت والدین به فرزندان باید نمایان و همراه با کلام باشد چرا که این مهم در جلوگیری از بسیاری از آسیب های اجتماعی تاثیرگذار است.

 

آنچه از آمار ارائه شده از سوی مسئولان نیروی انتظامی و پزشکی قانونی نشان می دهد، آمار خودکشی در ایران رو به افزایش است. موضوعی که باید به طور جد از سوی متولیان امر خانواده، مورد تحقیق و پژوهش قرار بگیرد اما آنچه بدون شک برای کاهش آمار این مهم ضروری به نظر می رسد و نسخه شفابخشی برای کاهش این هنجار اجتماعی خواهد بود، تقویت آموزه های دینی در سطح جامعه بالاخص جوانان و نوجوانان است.

 

روایت شده که امام جعفرصادق(علیه السلام) فرموده است: اگر کسی به‌طور عمد خود را بکشد، همواره در آتش جهنم خواهد بود و نیز امام علی(علیه السلام) فرموده است: «مؤمن ممکن است به هر نوع مرگی بمیرد، اما خودکشی نمی‌کند. پس کسی که بتواند خون خود را حفظ کند و با این وجود از قاتل خود جلوگیری نکند تا کشته شود، قاتل خود خواهد بود».

 

 

گزارش: زینب رمضانی

 

 

 

 

 

 

کد خبر 601544

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha