خبرگزاری شبستان- جنوب کرمان: هدف از خلقت انسان رسیدن به سعادت است و کسب این مقام مستلزم کسب معرفت است. کسب معرفت بدون تقویت و ارتقای آگاهی امکان پذیر نیست و در نقطه مقابل یکی از مهم ترین ابزارهای کسب آگاهی، مطالعه کتاب است.
در زمینه مطالعه کتاب احادیث و روایات زیادی داریم از جمله اینکه؛ امام علی علیه السلام می فرماید: هرکس که با کتاب ها آرامش پیدا کند، راحتی و آسایش از او سلب نمی شود.
مقام معظم رهبری می فرمایند: امروز کتابخوانی و علم آموزی نه تنها یک وظیفه ی ملی که یک واجب دینی است لذا مطالعه کتاب یک تکلیف شرعی است و همه ما باید در این زمینه تلاش دوچندانی داشته باشیم.
باوجود تاکیدات زیادی که در زمینه مطالعه کتاب شده است اما واقعیت تلخی که وجود داد، این است که سطح مطالعه در کشور بسیار پایین است و این امر می تواند یک زنگ خطر فرهنگی در ایران باشد.
طبق اعلام منابع رسمی، میزان مطالعه در ایران بین 2 تا 17 دقیقه متغیر است و این امر نشان دهنده رغبت پایین ایرانیان نسبت به مطالعه کتاب است و در این زمینه نیازمند آسیب شناسی دلایل عدم مطالعه کتاب و در نقطه مقابل ارائه راهکارهایی جهت ارتقای سطح مطالعه کتاب در کشور هستیم لذا نظر چندتن از کارشناسان فرهنگی را در این زمینه جویا شده ایم.
ایجاد دغدغه مهمترین عامل جهت ترغیب افراد به امر مطالعه است
اسماعیل حسینی در زمینه اهمیت و ضرورت مطالعه به خبرنگار شبستان گفت: انسان ها نیازهای مختلفی دارند که باید با مطالعه مرتفع شود و داشتن مطالعه نیز مستلزم وجود دغدغه در افراد است.
وی افزود: رهبر معظم انقلاب یکی از اشخاصی است که نسبت به امر کتابخوانی دغدغه بسیار زیادی دارد و همین عامل موجب شده است وی در حوزه های مختلف مطالعات و اطلاعات زیادی داشته باشد.
مسئول بسیج هنرمندان شهرستان جیرفت با اشاره به چند شاخص از دیدگاه مقام معظم رهبری در مطالعه کتاب، عنوان کرد: مطالعه کتاب های ناخوانده و ایجاد دغدغه مطالعه در مسئولین از شاخص های مهم در ارتقای کیفی فرهنگ مطالعه در جامعه است.
به گفته وی در جامعه ای که فرایند تغییر و تحول در ابعاد مختلف بسیار سریع است، فرهیختگان ما نیازمند به روز کردن خود و ارتقای کیفی اطلاعات شان هستند لذا معلمان نیز باید در این راستا حرکت کنند.
حسینی با بیان اینکه اقشار مختلف جامعه باید نسبت به امر مطالعه احساس نیاز و تشنگی کنند، اظهار داشت: تشویق، تبلیغ و ترغیب افراد در افزاش سطح مطالعه کتاب نیز موثر است.
وی ادامه داد: خواص جامعه در همه اقشار و احزاب باید پای کار بیایند و از طریق مطالعه، هم سطح کیفی اطلاعات خود را بالا برده و هم قدم مثبتی جهت افزایش سرانه مطالعه در جامعه بر دارند.
رویکرد افراد نسبت به کسب علم تغییر کرده است
حجت الاسلام مهدی میرزایی در خصوص مهم ترین دلایل پایین بودن سطح مطالعه در میان اقشار مختلف جامعه به خبرنگار شبستان گفت: رویکرد مردم به نسبت به علم تغییر پیدا کرده است چراکه متاسفانه امروزه مدرک گرایی در میان اقشار تحصیل کرده شایع شده است.
وی افزود: اگر علم برای علم باشد موجب مرتفع شدن بسیاری از مشکلات در جامعه می شود لذا در این زمینه باید یک حرکت جدّی اتفاق بیفتد.
استاد حوزه علمیه جیرفت با بیان اینکه وجود نخبه های علمی در شهر یا محله بسیار اثرگذار است، عنوان کرد: یکی دیگر از دلایل عدم وجود انگیزه در امر مطالعه، عدم آشنایی برخی افراد با شیوه های صحیح مطالعه است که این مسئله نیز با دادن آموزش به شکل عمومی در رسانه ها، سطح شهر و سازمان های فرهنگی می تواند مثمر ثمر باشد.
وی ادامه داد: وجود فضای مجازی نیز قطعا در سطح مطالعات افراد تاثیر مستقیم دارد و در نقطه مقابل نقش والدین در زمینه افزایش سطح مطالعه بی بدیل است.
استاد حوزه علمیه جیرفت با اشاره به اینکه خودباوری ملی باید در بدنه جامعه تقویت شود، ابراز داشت: جهت استمرار مطالعه در دوران مختلف زندگی، وجود محیط علمی در دانشگاه، خانواده و محفل دوستان تاثیر بسزایی دارد.
وی اظهار داشت: مدارس و دانشگاه ها نقش مهمی در نهادینه کردن فرهنگ مطالعه در میان جوانان دارند لذا باید در محیط های اینچنینی سرمایه گذاری بیشتری کرد.
ابزارهای لام جهت ارتقای سطح مطالعه در جامعه ایجاد شود
حسین طیبی به خبرنگار شبستان گفت: فرهنگ مطالعه باید به شکل کاربردی به اقشار مختلف توصیه شود به عنوان مثال در محیط اداری، فضا بگونه ای مهیا شود که افراد جهت ارتقای سطح کاری نیاز به مطالعه داشته باشند لذا این امر موجب علاقه و ترغیب افراد به مطالعه می شود.
وی افزود: ابزارهای لازم باید جهت ایجاد انگیزه وجود داشته باشد و در این زمینه متولیان امر، وظیفه سنگینی به عهده دارند لذا این مسئله باید اولویت اول همه دستگاه های مختلف باشد.
معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی جنوب کرمان عنوان کرد: راه اندازی مسابقات کتابخوانی و تمرکز بر جلوه های بصری در سطح شهری بسیار مهم است.
معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی جنوب کرمان عنوان کرد: باید فرصت های مناسب برای مطالعه در میان اقشار و افراد مختلف بوجود بیاید.
به گفته وی یکی از دلایل کم رنگ بودن آرامش در میان افراد جامعه، عدم آگاهی است؛ همچنین فضاهای مجازی علی رغم اینکه یک پتانسیل محسوب می شود، موجب بودجود آمدن مشکلات زیادی شده است تاجایی که بسیاری از اطلاعات موجود در این فضا، سطحی، وقت گیر و تناسبی با رفع نیازهای واقعی افراد ندارد.
طیبی با اشاره به اهمیت نظم در زندگی، ابراز داشت: اگر چنانچه افراد در زندگی خود برنامه ریزی داشته باشند، با وجود مشغله زندگی نیز می تونند مطالعه خود را ادامه بدهند.
وی اظهار داشت: بطورکلی انسان اگر مطالعه داشته باشد، در زندگی آرامش دارد و هر روز می تواند توانمندی ها و پیشرفت های رفتاری و فکری بیشتری را داشته باشد.
دانشگاه ها و آموزش و پرورش جهت کاهش مدرک گرایی تلاش کنند
حجت الاسلام مجید پور اسلامی به خبرنگار شبستان گفت: متاسفانه سطم مطالعه در کشور ایران بسیار پایین است چراکه میانگین مطالعه در ایران 17 دقیقه است.
وی افزود: فضای مجازی امروزه یک رقیب جدّی برای مطالعه کتاب شده است و موجب شده است انگیزه کتابخوانی در ایران کاهش محسوسی داشته باشد.
رئیس سازمان تبلیغات منوجان اظهار داشت: از اداره آموزش و پرورش نباید غافل شد، چراکه همه آینده سازان کشور در این سازمان وارد می شوند لذا وظیفه آنان بسیار سنگین است و چنانچه محتوا صحیح و خوب آموزش داده شود، بسیاری از مشکلات از جمله رویکرد افراد نسبت به مطالعه تغییر پیدا می کند.
به گفته وی فضای دانشگاهی ما، مطالعه محور نیست چراکه فقط اکتفا به یک جزوه می شود که هیچ خروجی ندارد لذا این امر تاثیر بسیار منفی بر ترغیب افراد به امر مطالعه دارد.
حجت الاسلام پور اسلامی اظهار داشت: کتابخانه های دانشگاه ها نیز رونق قابل توجهی ندارد و از طرف دیگر صدا و سیما نیز در این زمینه فعالتیت قابل توجهی ندارد که باید تدبیر جدّی اندیشیده شود.
نظر شما