حجتالاسلام و المسلمین سید ناصر احمدی در گفتوگو با خبرنگار مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان، گفت: سیره و سنت حضرت محمد (ص) موید برابری زن و مرد در دانشاندوزی، فراگیری مهارتهای شخصی و اجتماعی، مشارکتهای سیاسی و حضور در مساجد است، بنابراین شارع مقدس، تفاوتی میان این دو جنس قایل نیست، همچنان که پیامبر (ص) فرمودند «طلبَ العِلم فريضة علي كل مسلمٍ».
وی با اشاره به همسایگی مساجد و حوزههای علمیه طی تاریخ اسلامی و اثرات دوسویه آن بر نمازگزاران و روحانیون و طلاب، افزود: متاسفانه این موضوع تا حدود 30 سال پیش نتوانست موجب راهاندازی مدارس علمیه ویژه خواهران در کشورهای اسلامی شود تا اینکه پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ه) فصل تازهای از حضور علمی و اجتماعی بانوان در مساجد و حوزههای علمیه گشود.
امام جماعت مسجد طوس با اشاره به تربیت شهید بنتالهدی الصدر در دستگاه مرجعیت و در فضای مساجد عراق، خاطرنشان کرد: ظهور چنین بانوانی نشاندهنده اهمیت حضور گسترده و مستمر این قشر در مساجد و برنامهریزی برای این خانههای خدا است.
غفلت دستاندرکاران مسجدی از بسترسازی برای حضور بانوان در مساجد
احمدی غفلت برخی مسئولان و دستاندرکاران مسجدی از برنامهریزی و بسترسازی برای گسترش حضور بانوان در مساجد را مورد اشاره قرار داد و اضافه کرد: متاسفانه این وضعیت در تمام کشورهای اسلامی از ایران و عراق تا افغانستان و لبنان مشهود بوده است؛ تا اینکه امام خمینی (ره) پس از پیروزی انقلاب با تزریق رویکرد و نگاه تازه ای به نقش بانوان در حوزه علمیه قم و ساختارهای حکومتی، زمینهساز حضور گستردهتر این قشر در مساجد و جامعه و آغاز راهاندازی حوزههای علمیه خواهران در ایران، عراق، افغانستان و لبنان شدند.
وی با بیان اینکه راهاندازی حوزههای علمیه خواهران و جامعه الزهرا (س) موجب تحصیل بانوان سایر کشورهای جهان در ایران و نقطه عطفی در نگاه به این قشر شد، ابراز کرد: پیش از این تحول، تحصیل بانوان به صورت فردی و غیر سامان یافته و عمدتا توسط ائمه جماعات مساجد انجام میگرفت.
فعالیت گسترده بانوان در مساجد افغانستان
امام جماعت مسجد طوس با اشاره به راهاندازی مدرسه علمیه خاتم النبیین (ص) توسط خانم مشتاق (همسر آیت الله محمد آصف محسنی قندهاری) و زهرا مصطفوی (دختر شهید مصطفوی) عضو مجلس سنای افغانستان به عنوان دو نمونه از دستاوردهای تحصیل خواهران در جامعه الزهرا (س) ادامه داد: خواهران بسیاری امروزه در مساجد افغانستان، فعالیت دینی، فرهنگی، علمی و اجتماعی دارند در حالی که پیش از احیای رویکرد روشنِ اسلام نسبت به زن توسط امام خمینی (ره) بسیاری از مردها اجازه حضور اجتماعی این قشر را در ایران نمیدادند.
احمدی گفت: امروزه بسیاری از تحصیل کردههای حوزه های علمیه خواهران در مساجد ایران و افغانستان، فعالیتهای گستردهای دارند، بنابراین باید نهادها و مراکز مسجدی به ویژه مرکز رسیدگی به امور مساجد با افزایش ارتباط خود با حوزه علمیه خواهران و جامعه الزهرا (س) زمینه سرازیر شدن دانشها و مهارتهای نو در مساجد را فراهم کنند.
وی خاطرنشان کرد: حضور و فعالیت مستمر بانوان در مساجد علاوه بر افزایش اجرای برنامههای نو و خلاقانه، میتواند موجب تربیت صحیح دینی فرزندان آنان نیز شود، بنابراین مسئولان و ائمه جماعات باید تدابیر و امکانات لازم را برای حضور بیشتر این قشر در خانههای خدا فراهم کنند.
نظر شما