احمد فروزنده، جامعه شناس و کارشناس مسایل اجتماعی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبستان با بیان اینکه فضای مجازی به عنوان یک فرصت طلایی در اختیار همه قرار دارد، گفت: فضای مجازی دارای مشخصه ها و خاصیت هایی است که می تواند برای انتقال اخلاق اسلامی و ارزش های اسلامی از آن استفاده کرد.
وی با اشاره به گسترش برخی بداخلاقی ها و بی اخلاقی ها در فضای مجازی، خاطرنشان کرد: در شرایطی که دشمن با استفاده از ابزار و تکنولوژی فضای مجازی به دنبال گسترش و نشر محتواهای هدفمند با رویکرد تضعیف اخلاق، ارزش ها و سبک زندگی است باید حضور فعالتر، تاثیرگذار و سازنده ای در فضای مجازی داشته باشیم.
فروزنده با بیان اینکه می توانیم با قدرت و محتوای غنی در فضای مجازی حضور داشته باشیم، اظهارداشت: باید محتوا و مطالبی متناسب با ارزش های انسانی و اخلاقی و بومی شده در اختیار جامعه مخاطب قرار دهیم و در عین حال به سلایق افراد و جذابیت مطالب نیز توجه داشته باشیم.
این جامعه شناس با بیان اینکه متاسفانه برخی از مخاطبان فضای مجازی در مواجهه با شبکه های اجتماعی دچار جو زدگی می شوند، خاطرنشان کرد: این افراد به صورت ناخودآگاه و در مواقعی نیز به صورت خود خواسته به یک مهره و بازیگر در فضای مجازی تبدیل می شوند.
وی با بیان اینکه امروز شاهد هستیم بسیاری از افراد جامعه به ویژه دانش آموزان و دانشجویان بخش زیادی از زمان و وقت خود را با حضور در فضای مجازی به بطالت می گذرانند، تاکید کرد: حضور بی برنامه و بدون کنترل، هزینه های اخلاقی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی زیانباری در درازمدت به دنبال خواهد داشت که برخی از این آسیب ها گاه جبران ناپذیر خواهند بود.
فروزنده با اشاره به ارسال و تبادل عکس، مطالب و محتواهای کنترل نشده و گاه خارج از عرف در شبکه های مجازی و کانال های تلگرامی گفت: با بررسی دوره ای می توان به این مدل رفتاری دست یافت که برای نوجوانان و جوانانی که به راحتی می توانند به فضای مجازی و شبکه های اجتماعی دسترسی داشته باشند، پیامدها و تبعات منفی قابل پیش بینی است.
کارشناس مسایل اجتماعی خاطرنشان کرد: باید با ارائه طرح ها و برنامه هایی، زمینه ای فراهم کنیم تا فضای مجازی و شبکه های اجتماعی خصوصیات آموزنده و آموزشگر داشته باشند.
وی تاکید کرد: به جای حل مسئله نباید صورت مساله را حذف کنیم چرا که تجربه نشان داده است با اعمال فیلترینگ و راهکارهای سخت افزاری و نرم افزاری نمی توانیم با آسیب های فضای مجازی مقابله کنیم و یا در دسترسی کاربران محدودیت ایجاد کنیم چراکه کاربران در عکس العمل به این موضوع، به راحتی راه میانبری جایگزین می کنند و در این حالت است که کنترل اوضاع از دست برنامه ریزان و طراحان داخلی خارج می شود.
فروزنده تصریح کرد: باید با گسترش نظارت، تولید محتواهای متناسب با ذائقه و روحیات افراد به ویژه نوجوانان و جوانان، تولید محتواهای ارزشی و فرهنگی، فرهنگ سازی درباره نحوه استفاده از تکنولوژی فضای مجازی همه می تواند در تبدیل تهدیدات فضای مجازی به فرصت بسیار سازنده باشد.
کارشناس مسایل اجتماعی افزود: توجه به ارزش های اخلاقی، انسانی، فرهنگی و ایرانی در تولید محتوا می تواند در پالایش و تولید محتواهای خوب و تاثیرگذار کمک کند.
نظر شما