خبرگزاری شبستان- مازندران
حاشیه نشینان کسانی هستند که در محدوده اقتصادی شهر زندگی می کنند ولی جذب نظام اقتصادی و اجتماعی نشده اند.حاشیه نشینی از آن جهت که در بردارنده فرصت ها وموقعیت های فراوان ارتکاب جرم است مورد توجه ی پیشگیری وضعی قرار می گیرد.
این پدیده، مشتمل بر معضلاتی مانند وجود خرابه ها، کارگاه های متروکه وسایر اماکن مناسب، برای ارتکاب جرایم کمبود امکانات تفریحی وسایر نیازها، جمعیت متراکم، بیکاری، عدم نظارت وکنترل امنیتی کافی است و در نتیجه افزایش جرایم، کجروی های اجتماعی در حواشی شهرها دیده می شود.
جوانان حاشیهنشین با فرهنگ ویژه روزها عازم مرکز شهر میشوند تا کاری دست و پا کنند. باتوجه به فقدان تخصص و آموزش کافی، عمدتاً به کار دستفروشی، پهن کردن بساط، سیگارفروشی، کار در میدان تره بار و… می پردازند و به این ترتیب به صورت زائده فعالیت های شهری در می آیند.
این مشاغل غیر تخصصی و زائد خود به عنوان یک عامل سوق دهنده بسوی جرم عمل می کنند. به عنوان مثال در یک مطالعه مربوط به مشاغل افراد معتاد، همه افراد نمونه مشاغل کاذب و غیرتخصصی داشتند. ازدیگر جرائم مطرح در حاشیه نشین ها وجود دارد منکراتی است که به دلیل بروز بیماری های تناسلی و ایدز، اهمیت خاص دارد.
تراکم بالای جمعیت، سطح پایین تحصیلات و نوع غالب کسب درآمد در حاشیه نشین ها می توانند عامل تشویق کننده ای برای ایجاد اختلال اجتماعی باشند.
سابقه شهرک ها، مجتمع های مسکونی و مهاجران به این اماکن، حکایت از آن دارد که این مکان ها فاقد یک هویت اجتماعی ـ فرهنگی مستقل هستند در نتیجه در این مکان ها حامیانی برای حفظ ارزش ها و هنجارها وجود ندارد و از هر نقطه ای به این نقاط مهاجرت صورت می گیرد و کمتر با ومقاومت فرهنگی و اجتماعی روبرو می شوند، تعارض اجتماعی و طبقاتی حاشیه نشینان و بالاخص فرزندان این طبقه پایین شهری با طبقات متوسط و بالای شهر در شدیدترین حالت خود موجب شکل گیری خرده فرهنگ های جوانان منحرف و بزهکار می شود.
این خرده فرهنگ های بزه کارانه معمولا مردانه هستند و به غارت، اعتیاد، سرقت، خشونت های خیابانی، همکاری با گروه های تبهکاری بزرگسالان، فحشا و قانون شکنی می پردازند و در مواقعی نیز در راستای اهدافشان از زنان جوان طبقه خود استفاده می کنند.
راهکار برای پیشگیری از شکل گیری مناطق حاشیه نشین
ادارات مربوطه مثل شهرداريها، سازمان مسكن و شهرسازي، منابع طبيعي، سازمان جهاد كشاورزي و غيره به تكاليف و وظايفي كه به موجب قوانين موضوعه بر عهده آنها گذارده شده دقيقا عمل نمايند و تحت تاثير هيچ يك از عوامل دروني و بروني قرار نگرفته و قانون را سرلوحه امور خود قرار دهند و ضمنا چنانچه زمين هايي متعلق به اين ادارات و سازمانها باشد نسبت به شناسايي آن و اقدامات لازم در جهت مصون نگهداشتن از هرگونه تصرف و تجاوز معمول دارند .
فعاليت بنگاه هاي معاملاتي املاك تحت ضابطه و مقررات خاصي و ويژه اي صورت پذيرد و نظارت دقيق بر عملكرد آنها صورت پذيرد. بيشتر اين بنگاهها در عمل تبديل به مراكز رانت خواري زمين شده و در وقوع جرايم مرتبط با زمين نقش موثري ايفا مي نمايد. مثل دخالت در انتقال زمين هاي متعلق به غير، تغيير كاربري اراضي، تصرف و تخريب اراضي دولتي و عمومي.
فعالين بازار زمين و مسكن و ساخت و ساز بايد شناسايي و داراي شناسنامه باشند و اعمال آنها كنترل شود و چنانچه در ايجاد حاشيه وزاغه نشيني دخالت داشته باشند برخورد لازم ومتناسب با آنها صورت پذيريد.
از ديگر اقدامات موثر كه مي تواند مانع شكل گيري حاشيه و به تبع آن مانع وقوع جرم شود موضوع ذخيره كردن زمين است . دولت عرصه هايي را كه امكان توسعه در آن وجود داشته باشد را شناسايي، تملك و حفاظت نمايد و براي امر مسكن با اصول و ضوابط قانوني در اختيار نيازمندان مسكن قرار دهد .
به گزارش شبستان، این یادداشت از سوی معاونت اجتماعی فرماندهی انتظامی استان – اداره برآورد اجتماعی در اختیار نمایندگی خبرگزاری شبستان درمازندران قرار گرفته است.
نظر شما