به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور امروز (30 بهمن) در چهارمین کنگره تاریخ معماری و شهرسازی ایران-استان قم که در تالار مرکزی شهر برگزار شد، عنوان کرد: میراث معنوی و میراث ملموس به اتفاق هم هستند و باید به هر دو توجه ویژه داشت.
بافتهای ارزشمند تاریخی قم مورد توجه قرار گیرد
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور اظهار داشت: بافتهای ارزشمند تاریخی، ثروت کشور هستند و باید به آن توجه ویژه ای داشت.
طالبیان افزود: همه کشورها کوچههای آشتی کنان را نگه میدارند، در حالی که ما همچنان به دنبال تخریب آنها هستیم.
مجمتعهای عظیم تجاری در کنار حرم مطهر حضرت معصومه (س) جلوه نازیبایی ایجاد کرده است
وی افزود: امروز مجمتعهای عظیم تجاری را در کنار حرم مطهر حضرت معصومه (س) قرار داده ایم که جلوه نازیبایی در اطراف حرم مطهر ایجاد کرده است، البته اخیرا دولت دستور داده است که حریم منظری برای حرم مطهر حضرت معصومه(س) انجام دهیم و این مسئله در دستور کار قرار گرفته است.
معاون میراث فرهنگی کشور تصریح کرد: ما نباید از غلط هایی که در گذشته در حوزه میراث فرهنگی و معماری اسلامی ایجاد شده است، پیروی کنیم، بلکه ما باید به ثروتی که نیاکان ما به جای گذاشتند، توجه کنیم.
وی تأکید کرد: ما باید رویدادهایی را که مفاخر و بزرگان ما هستند را حفظ کنیم و به مکانهای گردشگری تبدیل کنیم.
کشور ما نیاز به گردشگری فرهنگی دارد
طالبیان، گردشگری فرهنگی را به عنوان یک ثروت عنوان کرد و گفت: کشور ما نیاز به گردشگری فرهنگی دارد و همه افرادی که از کشورهای مختلف میآیند به دنبال گردشگری فرهنگی هستند.
وی با اشاره به برگزاری کنگره تاریخ معماری و شهرسازی ایران، یادآور شد: سه دوره گذشته کنگره تاریخ معماری و شهرسازی ایران در بم برگزار شد و سال آینده چهارمین دوره کنگره در بم برگزار میشود و امروز مقدمات میدانی آن در حال انجام است.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور افزود: هدف از برگزاری کنگرههای استانی این کنگره این بود که به آگاهی افزایی جامعه کمک کند و اطلاع رسانی شود، به همین دلیل چهارمین کنگره به صورت استانی برگزار شد تا در نهایت به کنگره اصلی پرداخته شود.
وی با بیان این که مردم باید معماری و شهرسازی استان خود را بشناسند، ادامه داد: کنگرههای استانی در 31 استان کشور برگزار میشود که نتیجه آن 31 کتاب درباره تاریخ معماری و شهرسازی استانهای مختلف کشور است.
طالبیان اضافه کرد: تا کنون 6 استان کنگره استانی را برگزار کردند و این هفته 8 استان این کنگره را برگزار میکنند، همچنین دبیرخانه دائمی ایجاد شده است و کنگره به صورت دوسالانه برگزار میشود.
وی با بیان این که چهارمین کنگره استانی تاریخ معماری و شهرسازی ایران در 8 محور برگزار شد، عنوان کرد: موضوع حوزههای فرهنگی، جغرافیایی طبیعی به صورت یک واحد، سازه در معماری، موضوع منظرهای فرهنگی و منظر تاریخ شهری، موضوع یکپارچگی، منظر فرهنگی و منظر تاریخی شهری از جمله موضوعات و محورهای این کنگره بودند.
دستگاههای مختلف استانی میتوانند از منظر میراث گذشته خود به مباحث تاریخ معماری و میراث فرهنگی استانهای کشور بپردازند
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور یادآور شد: در گذشته معماران و شهرسازان، پس کرانههای طبیعی و نشانههای شهری و تاریخی مهم را رعایت میکردند و زیرساختهای طبیعی را در نظر میگرفتند.
وی افزود: در این کنگره، موضوع راههای زیارتی و فرهنگی از جمله موضوعات مهم بود که مورد توجه قرار گرفت؛ همچنین بحث میراث آب و کشاورزی از دیگر موضوعاتی است که امروز جالش اصلی کشور است.
طالبیان تصریح کرد: نیاکان ما برای میراث آب و کشاورزی راهکار داشتند، آنها به روشهای پرستاری از سرزمین و استحصال از آب آگاهی داشتند و امروز جهاد کشاورزی باید به این مسئله توجه داشته باشد.
وی با بیان این که معماری توسعه پایدار در گذشته وجود داشته است، گفت: دستگاههای مختلف استانی میتوانند از منظر میراث گذشته خود به مباحث تاریخ معماری و میراث فرهنگی استانهای کشور بپردازند، بنابراین همه دستگاه ها باید در این زمینه ورود داشته باشند.
لزوم توجه به میراث معنوی استان قم
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور تأکید کرد: ما بیش از 7 هزار سال سابقه میراث فرهنگی در قم داریم و ظرفیتهای مختلفی در قم وجود دارد که میتوان از آن در حفظ میراث فرهنگی این استان استفاده کرد.
وی بیان داشت: میراث معنوی و ناملموس یک موضوع مهم است که میتواند در استان قم مورد توجه قرار گیرد، به طوری که در استان قم طیفهای مختلفی حضور دارند و حضور علما در این کنگره مغتنم است.
طالبیان در پایان تصریح کرد: اگر نمی توانیم در حوزه میراث فرهنگی کار مفید انجام دهیم، حداقل میراث گذشتگان را تخریب نکنیم.
نظر شما