به گزارش گروه مهدویت خبرگزاری شبستان، یکی از دعاهای مشهورِ مهدوی که بنابر اقوال بزرگان سند آن به حضرت بقیه الله الاعظم(عج) می رسد دعای نغز و پرمعنای «اللَّهُمَّ ارْزُقْنَا تَوْفِيقَ الطَّاعَةِ وَ بُعْدَ الْمَعْصِيَةِ ...» است که به نوعی انتظارات حضرت حجت(عج) از منتظران در عصر غیبت را تشریح می کند. از این رو، در سلسله گفت وگوهایی با یکی از استادان حوزه و کارشناس در مباحث مهدوی فرازهای مختلف این دعا را بررسی و مرور می کنیم؛ آنچه در ادامه می آید مشروح بخش نخست این گفت وگوها ست:
حجت الاسلام و المسلمین سعید امیدیان، عضو شورای حوزه علمیه استان لرستان در گفت وگو با خبرنگار مهدویت خبرگزاری شبستان در تشریح دعای مشهور امام زمان(عج) «اللَّهُمَّ ارْزُقْنَا تَوْفِيقَ الطَّاعَةِ وَ بُعْدَ الْمَعْصِيَةِ ...» درباره راه های کسب رضایت این حضرت(عج)، اظهار کرد: این دعا درسنامه ای است که در قالب و ساختار نیایش توسط امام زمان(عج) نقل شده و آموزه ها و فرازهایی که مطلوب خودشان است، و نیز نکاتی از صفات منتظران واقعی و راستین را مطرح می کنند.
وی با اشاره به اینکه این دعا، آرزوی امام زمان(عج) پیرامون توفیق بندگی پیدا کردنِ انسان هاست، تصریح کرد: طبعا با به دست آوردن این توفیق، جامعه ایده آلی به وجود خواهد آمد زیرا زمانی که در فرازهای این دعا تامل می کنیم، مشاهده می شود که سعادت اخروی و کامیابی دنیایی تاکید شده است که در بعد کامیابی می توان به سبک زندگی انسان ها که هدفش کسب رضایت و لبخند امام عصر(عج) است، رسید.
امیدیان با اشاره به اینکه امام زمان(عج) در قالب این دعا، درس های بزرگی را مطرح کرده اند، گفت: این فرازها بستری برای جامعه منتظر است.
سند دعای «اللَّهُمَّ ارْزُقْنَا تَوْفِيقَ الطَّاعَةِ وَ بُعْدَ الْمَعْصِيَةِ ...»
مدیر گروه معارف دانشگاه صنعتی قم با اشاره به منبع و سند این دعا تصریح کرد: مرحوم کفعمی در کتاب «المصباح و بلدالامین» این دعا را منصوب به حضرت(عج) دانسته است و در کتب معاصر ادعیه مانند؛ مفاتیح الجنان نیز شیخ عباس قمی، این موضوع را اشاره کرده است که با توجه به مضامین بلند آن، شرح های متعددی برای آن نوشته شده البته بهترین آن، توسط آیت الله جوادی آملی در کتاب «امام مهدی(عج) موجود موعود» نوشته شده است.
وی با اشاره به وظایف منتظران ظهور و جامعه دینی که براساس این دعا مطرح شده است، ابراز کرد: بخشی از این وظایف شخصی و فردی است که عمدتاً ناظر بر رابطه شخص با خداست البته به این معنا نیست که این وظایف دارای ابعاد اجتماعی نیست.
امیدیان با بیان اینکه فرازهای دیگر این دعا مشتمل بر زندگی فردی و اجتماعی منتظران ظهور است، تصریح کرد: بخش دیگری از فرازهای این دعا نیز معطوف به حکومت اسلامی و صاحبان قدرت است و حضرت(عج) به آموزش در این زمینه ها می پردازند.
اهمیت رزق معنوی در برابر رزق مادی
این عضو شورای حوزه علمیه استان لرستان با اشاره به اینکه امام زمان(عج) فراز اول این دعا را با عبارت «اللَّهُمَّ ارْزُقْنَا تَوْفِيقَ الطَّاعَةِ» آغاز کرده اند، گفت: انسان برای حیات معنوی و مادی خود، نیازمند رزق و روزی از سوی خداوند است که رزاق و روزی رسان است البته آنچه از روایات بدست می آید، نشان دهنده اهمیت، رزق معنوی است زیرا حیوانات و کفار هم رزق مادی دارند.
وی با اشاره به اینکه اگر رزق مادی تنها مدنظر باشد، انسان حیوانی متحرک خواهد شد، تصریح کرد: امام زمان(عج) در حال تعلیم اهمیت رزق معنوی هستند و می فرمایند: «اللَّهُمَّ ارْزُقْنَا تَوْفِيقَ الطَّاعَةِ» یعنی جامعه منتظر نیز باید مطیع خداوند و ولی خدا باشد و باید توفیق اطاعت خداوند را هم داشته باشد، امام(عج) آموزش می دهند که برای کسب رضایت خداوند، باید اطاعت خدا را کنید و برای بدست آوردن این توفیق دعا کنید.
اطاعت و بندگی خداوند باید همراه دوری از گناه باشد
امیدیان با بیان اینکه رضایت اهل بیت(ع) و امام زمان(عج) همان رضایت خداوند است، تاکید کرد: در فراز بعدی حضرت(عج) می فرمایند: «وَ بُعْدَ الْمَعْصِيَةِ» یعنی در کنار اطاعت و بندگی خداوند باید دوری از گناه هم کرد زیرا گناه تمام اقدامات خوب را از بین خواهد برد، بنابراین، باید دوری از گناه را هم از خداوند، مسئلت کرد چراکه مهمترین عامل سقوط و مانع رشد انسان است.
رضایت خداوند با اعمال همراه با ریا کسب نمی شود
متولی و موسس حوزه های علمیه بقیه الله(عج) برادران و ریحانه الرسول(ص) خواهران با اشاره به اینکه منتظر واقعی باید دوری از گناه کبیره و صغیره را در دستور کار داشته باشد تا رضایت امام(عج) را جلب کند، تاکید کرد: در ادامه امام(عج) می فرمایند: «وَ صِدْقَ النِّيَّةِ» یعنی باید در نیت صداقت داشته باشیم و بنای ریا وجود نداشته باشد که در این صورت رضایت حاصل نخواهد شد.
وی با بیان اینکه خداوند می فرمایند؛ «انا خیر شریک، من بهترین شریک هستم»، گفت: اگر بنده ای کاری برای من و یا شریک من هم انجام دهد، من همه ثواب آن عمل را به او اعطا خواهم کرد، اگر انسان کاری برای ریا انجام دهد، پاداشش را در دنیا که همان تصدیق مردم است دریافت می کند و چیزی برای خدا نمی ماند بنابراین امام(عج) صداقت نیت ها را از خداوند درخواست می کند.
استغفار انسان ها، تمسخر آمیز شده است
امیدیان با بیان اینکه گاهی استغفارهای انسان ها براساس روایات به نوعی تمسخر می شود، افزود: پایدار نبودن بر استغفارها، نشانه تمسخر بودن آنهاست، خداوند فرموده است که در این درگه ناامیدی وجود ندارد اما باید در گفتار و رفتار، نیت صحیحی داشته باشیم.
این عضو شورای حوزه علمیه استان لرستان با اشاره به اینکه امام زمان(عج) در فراز بعدی می فرمایند: «وَ عِرْفَانَ الْحُرْمَةِ» خاطرنشان کرد: ایشان از خداوند می خواهند که شناختی به ایشان عطا شود تا بتوانند گناهی را که درخواست دوری از آنها را داشتند، بشناسند زیرا هر گناهی و هر پرده دری در درگاه الهی عقوبتی دارد و انسان باید حرام و گناه را بشناسند تا بتواند از آن دوری کند و حریم ها را نشکند و با این شناخت حریم ها، رضایت الهی را کسب کند.
ادامه دارد ...
نظر شما