خبرگزاری شبستان - گروه سیاسی: ترامپ آغازگر عصری بیسابقه از نقض حقوق بشر توسط آمریکاست، جزئیات برنامه های نشست صلح سوریه، چرا دولت ترامپ نمیتواند از توافق هستهای ایران خارج شود؟ از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
نتانیاهو: با ترامپ درباره توافق هستهای ایران صحبت کردم/ ماه آینده به واشنگتن میروم
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی که بی صبرانه منتظر روی کار آمدن دونالد ترامپ بود یک شنبه شب تلفنی با وی گفتوگو و رایزنی کرد.
دفتر نخست وزیری اسرائیل در بیانیهای گفت: نخست وزیر به ترامپ گفته است که خواستار تشکیل یک دیدگاه مشترک برای صلح و امنیت در منطقه از طریق همکاری نزدیک میان آمریکا و اسرائیل است.
در این بیانیه آمده است؛ دو طرف درباره توافق هستهای ایران، روند صلح با فلسطینیها و دیگر مسائل مذاکره کردند.
براساس این بیانیه، ترامپ از نتانیاهو دعوت کرده در ماه فوریه به آمریکا سفر کند و تاریخ دقیق آن طی روزهای آینده مشخص خواهد شد.
دونالد ترامپ رئیسجمهور جدید آمریکا نیز یکشنبه شب از گفتوگوی تلفنی با نخستوزیر رژیم صهیونیستی خبر داد.
ترامپ که در مراسم آغاز به کار کارکنان کاخ سفید صحبت میکرد، این مکالمه را «بسیار خوب» توصیف کرد.
وی به نتانیاهو گفته است که صلح بین اسرائیل و فلسطین تنها از راه مذاکره مستقیم حاصل خواهد شد.
نتانیاهو امروز گفته بود که به زودی برنامه گستردهای برای گسترش شهرکسازیها اعلام میکند و منتظر است تا این مسئله را با دولت جدید آمریکا در میان بگذارد.
هاآرتص: مشکل اصلی برجام نیست؛ حضور گسترده ایران و حزبالله در سوریه است
«سیما شاین» یک پژوهشگر پژوهشگاه امنیت داخلی رژیم صهیونیستی (مدیر سابق دپارتمان تحقیقات موساد) در یادداشتی که روزنامه «هاآرتص» آن را به چاپ رسانده، به سیاست جدید دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا بویژه در رابطه با خاورمیانه پرداخت.
وی نوشت: بسیاری این روزها در حال پیشبینی راهبردی هستند که سیاست خارجی دولت جدید آمریکا آن را در پیش خواهد گرفت؛ تمامی اشارههایی که ترامپ داشته حاکی از مواضع مثبت او در قبال اسرائیل و مواضع منفی وی علیه ایران است.
رژیم صهیونیستی در توافق هستهای ایران به دو موضوع اساسی توجه دارد: ادامه فعالیتها و پژوهشهای مربوط به توسعه سانتریفیوژها و مشروعیتی که ایران برای توسعه برنامه غنیسازی خود پس از پایان مدت زمان این اتفاق به دست خواهد آرود؛ اسرائیل باید درباره این دو مسأله با دولت جدید آمریکا به تفاهماتی برسد حتی اگر این تفاهمات فوری نباشد.
در ادامه این گزارش آمده است: اما مسألهای که بسیار بااهمیتتر از توافق هستهای است، حضور گسترده ایران و حزبالله در سوریه است ؛ حضور ایران در سوریه به ویژه در جنوب این کشور و در سمت بلندیهای جولان پیامدهای خطرناکی دارد ؛ اگر این موضوع (حضور نیروهای ایرانی و حزب الله در جولان) رخ دهد جبهه دیگری علاوه بر جبهه لبنان شکل خواهد گرفت و سناریوی اسرائیل درباره درگیری احتمالی آینده را تغییر خواهد داد.
این تحلیلگر اسرائیلی افزود: این مسأله مهم باید در مقدمه جدول کاری اسرائیل در تعامل با دولت جدید آمریکا باشد و درخواست اسرائیل این است که هر توافقی در آینده درباره سوریه باید شامل اخراج تمام نیروهای خارجی باشد و باید از روسیه و آمریکا برای تحقق این موضوع کمک خواست.
در ادامه این گزارش آمده است: این ماموریت آسان نیست و اسرائیل باید توجه داشته باشد که ایران و روسیه از همکاری نظامی در سوریه محافظت میکنند زیرا تجربهای منحصر به فرد در نوع خودش است؛ حتی روسیه اقدام به تجهیز ایران به سامانههای دفاعی «اس 300» کرده و این موضوعی است که سالهاست اسرائیل با آن مخالف است.
شاین در پایان این گزارش آورده است: در این شرایط برخوردی میان تمایل دولت ترامپ برای کار علیه ایران و کم کردن از نفوذ منطقهای آن و بین سودی که نقش ایران در دو جبهه سوریه و عراق خواهد داشت، به وجود خواهد آمد. علاوه بر این رئیسجمهور آمریکا خواستار تقویت روابط با روسیه که در سال های اخیر به ایران نزدیکتر شده ، میباشد و از سوی دیگر روابط میان اسرائیل و آمریکا این مسأله را بسیار پیچیده خواهد کرد.
ترامپ آغازگر عصری بیسابقه از نقض حقوق بشر توسط آمریکاست
وبگاه شبکه خبری «الجزیره انگلیسی» در گزارشی پیرامون وضعیت حقوق بشر در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما، رییس جمهور پیشین آمریکا و «دونالد ترامپ» رییس جمهور جدید این کشور نوشت: باراک اوباما در سال 2008 رییس جمهور شد و قول تغییرات اساسی را داد و برای حقوق بشر جامعه جهانی این انتظار به وجود آمد که دولت جدید تلاش مینماید تا فاحشترین نقض تعهدهای بینالمللی آمریکا را اصلاح نماید.
با وجود امیدهای ایجاد شده با توجه به سخنرانی مشهور اوباما در سال 2009 در قاهره، پایتخت مصر که وعده روابط جدید آمریکا با مسلمانان جهان داده شده بود در دوره ریاست جمهوری او بجای هرگونه تغییری در کمال بیتفاوتی همان روند ادامه یافت. اوباما نه تنها کسی را مسئول تخلفات دولت جورج بوش معرفی نکرد، بلکه همان مسیر را ادامه داد و در مواردی شدت آن را نیز بیشتر کرد.
الجزیره در ادامه با انتقاد از اوباما به حمایت او از رژیم اسرائیل، به کارگیری تجسسهای گسترده علیه شهروندان، ناکامی در تعطیل کردن زندان گوانتانامو و فقدان کامل رهبری در حل بحران بیسابقه پناهجویان آفریقا، اروپا و خاورمیانه اشاره کرد.
این رسانه مینویسد: شکست اوباما در اتخاذ سیاست مدافع حقوق بشر در داخل و یا خارج از کشور را باید به عنوان بخشی از روند متداول سیاسی قوانین بین الملل دانست که در آن شعارهای پر زرق و برق جدید دیده میشود درحالی که سیاستها تا حد زیادی به همان شکل باقی میمانند.
این رسانه درباره وضعیت حقوق بشر در زمان تصدی دونالد ترامپ نوشت: آیا ترامپ میتواند ساز و کار کنونی حقوق بشر بینالمللی در داخل و خارج این کشور را از بین ببرد؟ اگر اظهارات او در محافل عمومی در زمینه شکنجه، وضعیت گوانتانامو، حقوق بانوان، امور مهاجرتی، وضعیت آوارگان و حقوق بشر، بیمه همگانی و آزادی بیان را در نظر بگیریم، باید گفت جای نگرانی زیادی باقی است.
در ادامه این مطلب آمده است: اگرچه قضاوت ما در هزاره جدید به شدت تغییر کرده است، اما این امر در زمان ریاست جمهوری ترامپ احتمالا به طور کامل با اقدامهایی که دولتها در جوامع دموکراسی با مواردی چون شکنجه، کشتارهای هدفمند، بازداشتهای غیرقانونی و مواردی بدتر انجام میدهند، دوباره شکل خواهد گرفت.
بر این اساس، تصور کلی از حقوق بشر که برای دو قرن گذشته تاکنون قوانین بینالمللی و فعالیتهای سیاسی را شکل داده است جای خود را به یک دوره غیر لیبرال میدهند که در آن دست کم شاهد حضور ادیان، اقوام و کشورها در حالت دائمی از بینظمی و بر گرفته از معیارها و حمایتهای حاکم بر جهان خواهیم بود.
این رسانه در خاتمه و در نتیجه گیری مینویسد: «با توجه به حجم لفاظیهای مشاوران ترامپ، چهار سال بعدی میتواند به نگران کنندهترین پیشبینیها نسبت به عصر ترامپ مبدل گردد که تاکنون تصور نشده است.»
مهر:
جزئیات برنامه های نشست صلح سوریه در شهر «آستانه» قزاقستان
شبکه لبنانی المیادین در گزارشی به بررسی دور جدید مذاکرات صلح سوریه در شهر آستانه قزاقستان پرداخته است. المیادین در این باره گزارش می دهد: یکی از منابع آگاه در مذاکرات آستانه قزاقستان از برگزاری دو جلسه در روز دوشنبه خبر داد تا بدین صورت به دو طرف سوری فرصتی برای گفتگوی مستقیم و بدون میانجی داده شود اما گروه های مسلح مذاکره از طریق واسطه ها را خواستار شده اند. این در حالی است که پیشتر وزارت خارجه قزاقستان اعلام کرده بود این مذاکرات تا روز سه شنبه پشت درهای بسته ادامه خواهد یافت. همزمان «استفان دی میستورا» نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه نیز بر کسب دستاوردی بزرگ در این مذاکرات تاکید کرد. از سوی دیگر ایران، ترکیه و روسیه نیز برای آماده کردن متن سند مذاکرات آستانه نشستی را آغاز کردند.
المیادین می افزاید: در روز دوم این مذاکرات، گفتگوهای دوجانبه میان طرف های سوری انجام می شود و پس از آن نیز مذاکرات گروهی با مشارکت کشورهای ناظر آغاز خواهد شد. در عین حال باید منتظر بیانیه مشترک نتایج دور نخست در روز اول مذاکرات هم بود. این مذاکرات روز دوشنبه ساعت یک ظهر به وقت محلی آغاز خواهد شد. هیأت دولت سوریه به ریاست «بشار الجعفری» نماینده دائم این کشور در سازمان ملل متشکل از ۷ عضو از جمله ۴ شخصیت سیاسی به نام های «احمد عرنوس»، «احمد الکزبری»، «امجد عیسی» و «حیدر احمد» و شخصیت های امنیتی به نام های «عدنان حلوه»، «سلیم حربا» و «سامر البریدی» است. از سوی دیگر هیأت گروه های مسلح را ۳۵ فرمانده نظامی و ۱۵ کارشناس فنی تشکیل می دهند.
این شبکه لبنانی تصریح کرد: «جرج کرول» سفیر آمریکا در قزاقستان نیز در هتلی که مذاکرات میان گروه های سوری در آن برگزار می شود، حضور یافت اما در هنگام حضورش سخنی درباره ریاست هیأتی از کشورش در این مذاکرات را بیان نکرد. پیش از این «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه نیز تاکید کرده بود که با «اردوغان» همتای تُرک خود توافق کرده تا به طرف های درگیر در سوریه پیشنهاد دهند مذاکرات صلح آستانه ادامه یابد و در مذاکرات ژنو که قرار است در روز ۷ فوریه آتی آغاز شود، تکمیل شود. نشست آستانه قزاقستان، در راستای تلاش های حدودا ۶ ساله به منظور دستیابی به راهکار سیاسی برای بحران سوریه برگزار می شود.
المیادین در ادامه به نقل از خبرگزاری اینترفاکس روسیه اضافه کرد: جزئیات روند مذاکرات در قزاقستان مشخص شده است؛ دیدارها با ناهار کاری آغاز خواهد شد و «نورسلطان نظربایف» رئیس جمهور قزاقستان نیز در ابتدا خوش آمد خواهد گفت. پس از آن هم روسای هیأت های روسیه، ترکیه، ایران، نماینده سازمان ملل و آمریکا سخنرانی خواهند کرد. ساعت ۱۴ به وقت محلی، مذاکرات میان گروه های سوری یعنی دولت سوریه و معارضان آغاز خواهد شد و یک ساعت به طول می انجامد. استفان دی میستورا نماینده سازمان ملل در امور سوریه به عنوان میانجی در نشست سوری ها ایفای نقش می کند و پس از آن هم دیگر گروه ها برای وساطت به وی خواهند پیوست. در زمان بعدازظهر نیز دیدارها به صورت دوجانبه ادامه خواهد یافت.
در جلسه دوم از مذاکرات که به صورت عمومی در ساعت ۱۹ تا ۲۰ عصر به وقت قزاقستان برگزار خواهد شد، دستاوردها و نتایج نشست ها در روز نخست ارائه داده می شود. در روز دوم از مذاکرات نیز، گفتگوهای دوجانبه میان طرف های مختلف برگزار خواهد شد و در ساعت ۱۴ به وقت محلی نیز، دور نخست مذاکرات تکمیل خواهد شد تا نتایج جلسات گردآوری و بررسی شود. سپس بیانیه مشترک میان طرف های حاضر در جلسه آماده می شود تا در کنفرانس مطبوعاتی روسای هیأت ها ایراد شود. هدف اصلی این نشست تثبیت آتش بس سوریه که در روز ۲۹ دسامبر گذشته اعلام شد، است و طرح های دیگر مورد بررسی گروه ها قرار نمی گیرد.
باشگاه خبرنگاران جوان:
نشریه آمریکایی سالون: چرا دولت ترامپ نمیتواند از توافق هستهای ایران خارج شود؟
پایگاه اینترنتی نشریه سالون در گزارشی نوشت: "دونالد ترامپ"، رئیس جمهور آمریکا، کسانی را به عنوان مشاور و اعضای دولت خود انتخاب کرده است که همگی سابقهای شناخته شده در دشمنی با ایران دارند. سیاست خارجی که ترامپ و کابینه وی در پیش گرفتهاند برای امنیت جهانی خطراتی را در پی خواهد داشت. اگر ترامپ تنش با ایران را تشدید کند، مسئول ناامنتر شدن جهان شناخته میشود.
در ادامه این گزارش به پرواز یک "هلیکم" در تهران و واکنش فوری پدافند هوایی ایران به آن اشاره شده و آمده است: اینکه نیروهای پدافند هوایی ایران خیلی سریع نسبت به مشاهده شیء ناشناسی بر فراز آسمان تهران واکنش نشان دادند به خودی خود برای آمریکا بیضرر است؛ اما فراموش نکنید در دوره ریاست جمهوری ترامپ قرار داریم و با توجه به اینکه وی یک تیم از وزرا شامل دشمنان دیرینه ایران را گرد هم آورده است، حتی همین مسائل کوچک امنیتی نیز میتواند در آینده دردسرآفرین باشد.
این نشریه آمریکایی در ادامه نوشت: "جیمز متیس"، وزیر دفاع، و "مایک فلین"، مشاور امنیت ملی ترامپ، هرکدام سابقه ادای جملاتی ضد ایرانی را در گذشته داشتهاند. آنچه موجب آزار آنها شده، قدرت گرفتن روز افزون ایران در منطقه خاورمیانه است. قدرت ایران در مقایسه با سالهای پیش از 2001 تا 2003 بسیار افزایش یافته زیرا دشمنان قدیمی و منطقهای این کشور از جمله طالبان در افغانستان و حزب بعث در عراق از میان رفتهاند.
تحلیلگران استراتژیک آمریکا تصمیم گرفتند برای عقب راندن ایران، ابتدا مخالفان دولتی را در سوریه مورد حمایت قرار دهند. در همین راستا آمریکاییها برای نخستین بار در سال 2003 عملیات حمایت از متحدان داخلی خود را در سوریه آغاز کردند. این پروژه سرمنشاء بروز جنگ داخلی در سوریه از سال 2011 بود. سپس آمریکا از جنگ اسرائیل با لبنان در سال 2006 حمایت کرد؛ اما هیچکدام از این دو اقدام خصمانه به نتیجه دلخواه نرسید.
آمریکا در سال 2006 یک بحران هستهای را علیه ایران به راه انداخت. واشنگتن موفق شد سازمان ملل و اتحادیه اروپا را برای اعمال شدیدترین تحریمهای اقتصادی علیه ایران مجاب کند. این تلاش هم بینتیجه ماند و سرانجام آمریکا در سال 2015 پذیرفت با امضای توافق هستهای، تمام تحریمها را علیه این کشور لغو کند.
دونالد ترامپ در همین دوران مخالفت با توافق هستهای و تهدید به پاره کردن آن را یکی از وعدههای انتخاباتی خود قرار داد. اما اروپا صدمات زیادی بابت سرنگونی دولت لیبی در سال 2011 و اعمال تحریمهای اقتصادی غرب علیه روسیه در سال 2014 متحمل شده است و بعید به نظر میرسد بار دیگر راضی به چشمپوشی از منافع اقتصادی حاصل از تعامل با ایران شود. اگر ترامپ توافق هستهای را برهم زند، اروپا که منابع انرژی خود را در لیبی و روسیه از دست داده است، نمیتواند جایگزین مطمئنی برای نفت ایران بیابد. هرچند عربستان و عراق تامینکنندگان اصلی منابع انرژی اروپا هستند؛ این کشورها اجازه تولید نفت بیش از سقف تعیین شده از سوی اوپک را ندارند و وابستگی نفتی به ایران غیرقابل اجتناب است.
چین و روسیه نیز اعلام کردند از این پس هرگز و در هیچ شرایطی حاضر به پذیرش تحریمهایی که غرب علیه ایران وضع میکند، نیستند. در حقیقت آمریکا حاضر به پذیرش توافق هستهای شد زیرا از سوی اروپا تحت فشار قرار داشت.
از سوی دیگر مقامات واشنگتن به خوبی میدانستند هیچ راه حلی برای برقراری ثبات در سوریه و عراق وجود ندارد مگر آنکه از ایران کمک گرفته شود. اگر ترامپ توافق هستهای را پاره کند، این کار به منزوی شدن آمریکا در جامعه بینالملل منتهی خواهد شد. گزینههایی که برای آسیب رساندن به ایران پیش روی دولت ترامپ قرار دارد بسیار کم هستند. نمیتوان هم دوستی با روسیه را طلب کرد و هم دشمنی با ایران را (که مورد حمایت قاطع مسکو است).
جمهوریخواهان تندرویی مانند "جان بولتون" میتوانند طرحهای ضدایرانی فراوانی را تصویب کنند؛ اما این موضوع در نهایت به زیان آمریکا تمام خواهد شد.
ایرنا:
توافق ایران، روسیه و ترکیه در باره مذاکرات با گروههای مسلح و سیاسی معارض سوری
هیات های ایران، روسیه و ترکیه در نشست سه جانبه آستانه که برای هماهنگی در باره مذاکرات صلح سوریه در هتل ماریوت پایتخت قزاقستان برگزار شد، در باره برنامه مذاکرات با گروههای مسلح و سیاسی معارض سوری توافق کردند.
براساس توافق صورت گرفته در نشست امروز (یکشنبه) که حدود پنج ساعت طول کشید، نمایندگان گروههای معارض مسلح سوری در مذاکرات آستانه حضور می یابند و گروههای معارض سیاسی (غیر مسلح) نیز در نشست آینده شرکت می کنند.
محورهای مذاکرات سه جانبه که پس از دومین نشست هیات ایرانی با همتایان ترکیه ای و همچنین سومین دیدار نمایندگان جمهوری اسلامی و فدراسیون روسیه در 24 ساعت گذشته انجام گرفت، بررسی سند نهایی و همچنین موضوع های گفت وگوهای سوری-سوری اعلام شده بود.
در مذاکرات دو روزه حل سیاسی بحران سوریه در آستانه که از فردا آغاز می شود، هفت هیات از جمله، ایران، روسیه و ترکیه به عنوان سه کشور برگزار کننده نشست حضور دارند.
افزون بر سه کشور بانی این نشست، دو هیات دولت سوریه و مخالفان و استفان دی میستورا نماینده دبیرکل سازمان ملل در امور این کشور نیز در گفت وگوها شرکت خواهند کرد.
پایگاه خبری رادیو روسی اسپوتنیک اعلام کرده است که سفیر آمریکا نیز در این مذاکرات که در هتل ریکسوس پایتخت قزاقستان برگزار می شود، حضور دارد.
رسانه روسی همچنین امروز اعلام کرد، نشست آستانه مقدمه ای برای از سرگیری مذاکرات متوقف شده صلح در ژنو است که براساس برنامه اعلام شده هشتم فوریه (20 بهمن) با نظارت سازمان ملل متحد در ژنو آغاز خواهد شد.
حسین جابری انصاری معاون امور عربی و آفریقای وزارت خارجه ریاست هیات جمهوری اسلامی ایران را در این گفت وگوها برعهده دارد.
ایران، روسیه و ترکیه سه کشور مبتکر آتس بس سوریه برقرار شده از 10 دی ماه و همچنین برگزاری مذاکرات آستانه هستند.
نشست آستانه با هدف شکستن بن بست از سرگیری مذاکرات صلح سوری در ژنو برنامه ریزی شده که از هفت ماه پیش با کارشکنی گروههای مسلح تحت الحمایه گروه کشورهای ضدسوری از جمله عربستان سعودی متوقف شده است.
نظر شما