به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیتالله علیرضا اعرافی، مدیر حوزههای علمیه کشور امروز (7 بهمن) در هجدهمین همایش کتاب سال حوزه که در سالن همایشهای مدرسه علمیه امام کاظم(ع) برگزار شد، عنوان کرد: هجدهمین همایش کتاب سال حوزه در کنار دیگر جشنواره حوزوی، مجموعه فاخر و ارزشمندی را شکل میدهند که باید از همه دست اندرکاران این جشنوارهها تقدیر و تشکر کرد.
جریان تولید و تحقیق علم در حوزههای علمیه سابقه درخشانی دارد
مدیر حوزههای علمیه کشور افزود: امسال نزدیک 900 اثر به دبیرخانه ارائه شده که شامل 837 کتاب و 137 پایان نامه دفاع شده است.
وی با بیان این که جریان تولید و تحقیق علم در حوزههای علمیه سابقه درخشانی دارد، گفت: در دهههای اخیر شاهد رشد علم و تحقیق در حوزههای علمیه در عرصههای گوناگون بودیم و بدون شک، کاروان پژوهش در حوزههای علمیه زنده و با نشاط است.
حوزههای علمیه همواره در عرصههای تحقیق و پژوهش بانشاط و پویا حرکت کرده است
آیت الله اعرافی ادامه داد: امروز نخبگان بسیاری در حوزههای علمیه به دنبال تولید علوم دینی هستند و حجم تولید کتاب، مقالات و آثار ارزنده نشان دهنده همین مسئله است.
وی با اشاره به ضرورت روش شناسی اجتهادی در تحقیقات جدید و نوین حوزه، تصریح کرد: حوزههای علمیه همواره در عرصههای تحقیق و پژوهش بانشاط و پویا حرکت کرده است و این حرکت باید مبتنی بر روش اجتهادی و اصولی عقلی جامع باشد.
مجموعه تحقیقاتی حوزه به نیازهای نظام و عرصه بینالملل توجه کند
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تصریح کرد: همان طور که تحقیقات سنتی ما باید در قلمروی فقه، فلسفه رجال، درایه و علوم ادبی با همان قوت استمرار پیدا کند، اما نباید از نیازهای روز جامعه غافل شویم.
وی با بیان این که به نیازهای نظام و عرصه بینالملل باید توجه شود، ادامه داد: امروز در عرصه بین الملل و در حوزههای فقهی، قلمروهای جدیدی وجود دارد که در مجموعه تحقیقاتی حوزه باید به آنها پاسخ داد.
تولیدات حوزه باید پاسخگوی مشکلات بانکی و اقتصاد اسلامی باشد
آیت الله اعرافی به مشکلات موجود در نظام بانکی اشاره و تأکید کرد: امروز مراجع تقلید و بزرگان حوزه بر مسئله بانکداری و اقتصاد اسلامی تاکید زیادی دارند و تولیدات حوزه باید پاسخگوی این مسئله باشد.
وی اضافه کرد: مسائل بانکداری و اقتصاد نیازمند پاسخهای عمیق است و انتظار میرود که حوزههای علمیه تولیدات مناسبی در این عرصه داشتند باشند.
حوزههای علمیه باید از نقشه جامع علمی برخوردار باشند
مدیر حوزههای علمیه کشور با بیان این که حوزههای علمیه باید از نقشه جامع علمی برخوردار باشند، عنوان کرد: امروز راهبری علوم اسلامی از سوی حوزههای علمیه ضرورت دارد و وجود انجمنها و مراکز علمی حوزوی ظرفیت عظیمی برای راهبری قلمروهای علوم اسلامی است.
وی با اشاره به این که بیش از صد مجله در حوزه علمیه مجوز فعالیت دریافت کرده اند، اظهار داشت: هر سال هزاران مقاله از مجموعه حوزههای علمیه صادر میشود و بسیاری از سخنان را میتوان در قالب مقالات ارائه داد.
سنتهای اصیل پژوهشی حوزه حفظ شود /تولیدات حوزه در بازارهای بین المللی ارائه شود
عضو شورای عالی حوزه با بیان این که سنتهای اصیل پژوهشی حوزه باید حفظ شود، گفت: در گذشته، چهرههایی همانند علامه امینی، علامه طباطبایی و غیره با دست خالی آثار ارزشمندی خلق کردند و این مسئله باید مورد توجه پژوهشگران باشد.
وی با بیان این که تولیدات حوزه باید به بازار بیاید و مورد نقد قرار بگیرد، افزود: آنچه در حوزههای علمیه تولید میشود با بازارهای دنیا فاصله زیادی دارد، در حالی که تولیدات حوزه باید در جهتی حرکت کند که نیازهای جامعه را پاسخ دهد.
ادبیات و زبان تحقیق حوزه با نیاز بینالملل فاصله دارد/ نهضت ترجمه باید در دستور کار حوزه باشد
آیت الله اعرافی به لزوم تنوع زبانها در حوزه اشاره و عنوان کرد: ادبیات و زبان تحقیق ما با نیاز بین الملل فاصله دارد و امروز نهضت ترجمه باید در دستور کار حوزه باشد، همچنین طلاب غیرایرانی سرمایه ارزشمندی در این حوزه هستند.
وی تصریح کرد: آثاری که در جشنوارههای حوزوی ارائه میشود، انتظار میرود که 30 یا 40 درصد آثار، رنگ و لعاب بین المللی بگیرند و قابل عرضه در گفتمان جهانی شوند.
حوزه علمیه تولیدکننده نظریه مهم گفتمان انقلاب اسلامی و بازگشت به تمدن اسلام بوده است/ بخشی از تحقیقات حوزه باید با رویکرد انقلابی و تمدنی باشند
رئیس شورای سیاستگذاری کتاب سال حوزه با بیان این که حضور در بازار تولید علم با حفظ و صیانت شاخصههای حوزوی ضرورت دارد، اظهار داشت: حوزه علمیه تولیدکننده نظریه مهم گفتمان انقلاب اسلامی و بازگشت به تمدن اسلام بوده است و این موضوع باید در همایش کتاب سال حوزه مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به این که بخشی از تحقیقات حوزه باید با رویکرد انقلابی و تمدنی باشند، افزود: ما به رتبه بندیهای دقیق مبتنی بر شاخصهای اصیل حوزوی نیازمند هستیم و سنجش علمی دقیق، نیازسنجی جامع، راهبری علوم اسلامی مناسب مورد توجه حوزه علمیه است.
آیت الله اعرافی در پایان تصریح کرد: امروز اندیشمندان حوزه باید از اخلاص و سبک رفتاری علما و مراجع تقلید گذشته الگوگیری کنند و روح خالصانه و الهی باید در درون آثار حوزوی وجود داشته باشد.
نظر شما