حجت الاسلام رحیم کارگر، مسئول دبیرخانه مطالعات راهبردی مرکز تخصصی مهدویت و عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در گفت و گو با خبرنگار مهدویت خبرگزاری شبستان در رابطه با جایگاه و نقش معارف و آموزه های مهدوی در سیاست های کلان کشوری، اظهار کرد: نتیجه معضل نگنجاندن معارف مهدوی در سیاست های کلی کشور خود را در چند جا نشان می دهد. از جمله: در «انجام کارهای سطحی نسبت به مهدویت»، در «وجود آسیب های فراوان در این عرصه» و یا در «شکل گیری جریان ها و مدعیان انحرافی» که امروز مشاهده می شود.
وی افزود: بی توجهی قوانین و سیاست های ما نسبت به ترویج و تعمیق اصولی و منسجم مهدویت، موجب ایجاد آسیب ها و چالش های بیشماری شده است که این مسئله، هم به نفس باورداشت مهدویت ضربه می زند و هم به سطح عمومی کشیده شده و موجب تضعیف سایر باورهای اعتقادی می شود.
حجت الاسلام کارگر گفت: این در حالی است که حضرت امام (ره) بارها و بارها درباره حضرت صاحب علیه السلام و ارتباط این انقلاب و زمینه سازی آن برای ظهور صحبت کرده اند. اما ما همچنان کاستی های برزگی در این زمینه داریم.
محقق و پژوهشگر مهدوی در بیان دلایل این بی توجهی نسبت به آموزه های مهدوی بیان کرد: این بیتوجهی نسبت به مهدویت دو علت دارد: نخست به دلیل روزمرگی های ما و سپس روزمرگی سیاست ها و قوانین ما. چراکه قوانین ما بیش از آنکه ناظر بر آینده و جامعه مطلوب آرمانی و خلق چشم اندازهای مطلوب باشد، همه برخاسته از مشکلات و بحران های روز است و به همین جهت مجریان قوانین سعی می کنند تا در کمترین زمان ممکن و با کمترین نیرو و امکانات، مشکلات را حل کنند و مسلما در این حالت صددرصد به مهدویت توجه نمی شود.
نگاه ها به مهدویت اصولی نیست
مسئول دبیرخانه مطالعات راهبردی مرکز تخصصی مهدویت افزود: نکته دوم این است که اصولا آشنایی با آموزه های مهدویت وجود ندارد، و این مشکل تنها در سطح کلان جامعه نیست بلکه ما حتی در سطح حوزه علمیه و مراکز علمی و پژوهشی نیز این نوع نگاه به مهدویت را شاهد هستیم. یعنی ظرفیت های مهدویت کاملا مغفول مانده اند، البته پژوهشگران این عرصه نیز تاکنون برای تبیین ظرفیت های اساسی مهدویت برای جامعه و اصلاح و رشد آن کار چندانی انجام نداده اند. در واقع نه از طرف سیاستگذاران و نه از سوی پژوهشگران نگاه درست و اصولی به این مسئله نشده است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: مهدویت خود دارای دو بُعد اساسی است: یک بعد آن مربوط به آینده و مربوط به اعتقاد و باورداشت درست نسبت به مقصد و فرجام نهایی تاریخ است. اعتقاد به اینکه امامی می آید و حکومت جهانی شکل می دهد که در این حکومت مشکلات و چالش های بشر حل می شود، این یک بعد مهدویت است.
حجت الاسلام کارگر ادامه داد: بعد دوم که بیشتر ناظر به بهره مندی از این ظرفیت است، آنکه بدانیم مهدویت صرفا محدود در آینده نیست، مهدویت محصور و زندانی آینده و یک تاریخ مبهم و نامعلوم نیست، بلکه برای همه تاریخ است و دقیقا این بعد مورد بی توجهی قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: اگر با این دید به آموزه های مهدوی نگریسته شود یعنی ضرورت آن در سیاست گذاری های کلان کشور لحاظ شده و این ضرورت درک شود، این روند بر سبک زندگی جامعه نیز موثر خواهد بود. چرا که علاوه بر دو سطح کلان که پیشتر گفته شد یک بعد دیگر نیز وجود دارد که بعد زندگی فردی ما با مهدویت است.
محقق و پژوهشگر مهدوی در توضیح این مطلب گفت: ارتباط زندگی فردی ما با مهدویت یعنی تنظیم زندگی شخصی و اخلاقی ما با مهدویت. به عنوان مثال در شغل، در تحصیل، در مسایل خانوادگی و... اینکه چگونه باید آموزه های مهدوی را در این موارد به کار برد؟
مهدویت سبک زندگی را متعالی می کند
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ادامه داد: مباحث مهدوی همه ابعاد زندگی ما حتی مباحث اخلاقی و عرفانی را تحت الشعاع قرار می دهد و به همین دلیل تشریح این مسئله در ابعاد مختلف آن، به بحث مفصلی نیاز دارد. اما در مجموع می توان به این نکته اشاره کرد که مهدویت، هم می تواند سبک زندگی ما را تغییر دهد و هم آن را متعالی تر کرده و به حد اعلای خود برساند.
وی افزود: تاکید می کنم که تنها راه پیش روی ما برای برون رفت از وضعیت فعلی، پناه بردن به دامان مهدویت است و غیر از این راهی نداریم. این که امروز می بینیم دنیا به ورطه سقوط و تباهی پیش می رود و مسلمانان و کشورهای اسلامی نیز به ناچار همپای آنها به این سمت حرکت می کنند به این دلیل است که از سختی و تلخی زندگی فعلی خود غافل هستند و تنها راه نجات از این وضعیت نیز توجه به مهدویت است.
کارگر در پایان خاطرنشان کرد: رکن اصلی در این مسیر یعنی توجه به مهدویت، «ولایت محوری» است. ما باید بکوشیم جامعه ای «امامت محور» را شکل دهیم و یک امت منتظر به وجود آوریم و برای شکل گیری امت منتظر، ابتدا باید سبک زندگی آنها مهدوی باشد.
نظر شما