به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از روابط عمومی وزارت بهداشت، دکتر علی اکبر سیاری گفت: با خدمات بهداشتی ارائه شده بعد از انقلاب اسلامی، ایران هم اکنون از نظر افزایش امید به زندگی، کاهش مرگ مادر و کودک، کنترل بیماری های واگیر و عفونی، درمان ایمن، دسترسی به خدمات تغذیه ای و آب سالم از جمله کشورهای تراز اول دنیاست.
وی افزود: سن امید به زندگی هم اکنون در خانم ها 76.6 و در آقایان 74.5 سال است که متوسط جهانی آن 71.4 سال و امید به زندگی سالم نیز 63 سال است.
آمار قابل توجه کاهش مرگ و میر کودکان
دکتر سیاری بیان داشت: در زمینه جلوگیری از مرگ نابهنگام کودکان و مادران موفقیت های زیادی حاصل شده است و برای میانسالان 30 تا 70 ساله نیز برنامه هایی داریم که باید تا سال 2025 بالغ بر 25 درصد از مرگها را کاهش دهیم.
وی آمار مرگ سالانه نوزادان، کودکان زیر یکسال و زیر 5 سال به ازای هر هزار تولد را چنین برشمرد: در نوزادان 10 مرگ، در کودکان زیر یکسال 13.8 مرگ و در کودکان زیر 5 سال نیز سالانه 15.6 مرگ بازای هر هزار تولد زنده در کشور داریم.
وی بیان داشت: وضعیت جهانی این آمار نیز برای نوزادان 60 مرگ، زیر یکسال 110 مرگ و زیر 5 سال 140 مرگِ زودهنگام است.
کاهش چشمگیر مرگ و میر مادران باردار
دکتر سیاری با اشاره به این که یکی دیگر از شاخص های توسعه پیشگیری از مرگ مادر در اثر بارداری و زایمان به ازای هر صدهزار تولد زنده است، گفت: مرگ مادران در قبل از انقلاب 245 نفر بازای هر 100 هزار تولد بود که هم اکنون به 20 مرگ رسیده است.
وی با اشاره به این که 90 درصد مرگ و میر میانسالان در کشور به دلیل بیماری های قلبی، سرطان،بیماریهای مزمن تنفسی، دیابت و حوادث ترافیکی است، گفت: برای اجرای برنامه ملی پیشگیری از بیماری های غیرواگیر نیاز به راه اندازی سیستم جدید داشتیم که در طرح تحول انجام شد چون عمده جمعیت شهری تحت پوشش برنامه های بهداشتی نبودند.
وی افزود: دستاورد دیگر بعد از انقلاب بهبود تغذیه مردم است که میزان سوء تغذیه را 50 درصد کاهش داده ایم. کم خونی ناشی از فقر آهن در ایران طی یک مطالعه 14 درصد است که در آمریکا 17 و در فرانسه این رقم 25 و در ترکیه 30 درصد است.
روند پیشرفت بهبود تغذیه
معاون بهداشت ادامه داد: با اجرای برنامه مکمل یاری آهن در مدارس و غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک که چندین سال است اجرا می شود توانستیم فقر آهن را مهار کنیم.
وی بیان داشت: کمبود ویتامین Dمشکل جدی دیگر در افراد بود که طی 10 سال حدود 6 برابر شد بنابراین در طرح تحول مکمل جدید ویتامین دی برای تمام دختران به مدت 9 ماه در سال و سالمندان ماهی یک عدد و برای نوزادان 3 تا 5 ماهه به صورت قطره ای در حال ارائه است.
وی افزود: مشکل مصرف بیش از حد نمک در افراد نیز با کاهش درصد نمک در آردها از 2.3 درصد به یک درصد کنترل می شود. زیرا سرانه مصرف نان در کشور 300 تا 320 گرم است.
وی در خصوص استانداردسازی اسید ترانس روغن ها و مصرف قند گفت: روی استاندارد نوشابه و آبمیوه های صنعتی نیز کار می کنیم و در هر استان که ناامنی غذایی مشاهده شود سند ملی تدوین شده و ابزاری برای کنترل این موارد در افرادیست که از ناامنی شدید غذایی رنج می برند.
پوشش نزدیک به 100 درصدی واکسیناسیون
دکتر سیاری تصریح کرد: دستاورد مهم کشور بعد از انقلاب بحث پوشش حدود 100 درصدی واکسیناسیون است که ایران را در تراز بهترین کشورهای دنیا در این زمینه قرار داده است.
وی افزود: قبل از انقلاب پوشش واکسیناسیون 30 درصد بود. هم اکنون 10 واکسن به کودکان ارائه می شود. بیماری سرخک که در دنیا 120 هزار کودک را سالانه می کشد در ایران وجود ندارد.
دکتر سیاری بیان داشت: کزار نوزادی در دنیا سالانه 60 هزار کودک و در دهه 60 در کشور دو هزار نفر را می کشت که سالهاست در کشور کنترل شده است. همچنین سالانه 198 هزار نفر بخاطر سیاه سرفه در دنیا می میرند که در ایران موردی وجود ندارد. 17 سال است در کشور فلج اطفال تحت کنترل قرار گرفته است.
وی توصیه WHOرا پوشش 90 درصد واکسیناسیون اعلام کرد و گفت: 70 کشور در دنیا هنوز به این میزان پوشش نرسیده اند و 30 کشور نیز به پوشش 80 درصدی هنوز نرسیده اند.
معاون بهداشت با اشاره به واکسینه شدن 26 میلیون نفر در کشور در برابر بیماری هپاتیت B ، بیان داشت: شیوع این بیماری از 3 به 2 درصد رسیده است. در خصوص وبا نیز برای نخستین بار در سال 93 هیچ مورد وبا در کشور گزارش نشد. در حالی که 40 سال در ایران وبا داشتیم. در سال 94 یک طغیان در خوزستان داشتیم و در سال 95 باز هیچ موردی از وبا گزارش نشد.
ایران در آستانۀ حذف مالاریا
دکتر سیاری گفت: در سال 88 بالغ بر 6600 مورد مالاریا داشتیم که این میزان در سال 94 فقط 150 مورد بود و در آستانه حذف مالاریا قرار داریم.
وی با اشاره به گازکشی منازل مردم گفت: طی یک مطالعه بین المللی که توسط 1300 دانشمند انجام شده و 25 دانشمند آن ایرانی هستند، ایران در خصوص میزان آلودگی هوا در منازل به دلیل سوخت گازی یکی از پاکترین کشورهای دنیاست.
وی افزود: درمورد زایمان ایمن رتبه بالایی داریم و در خصوص کنترل بیماری های ژنتیکی از جمله تالاسمی تولد سالانه هزار نوزاد تالاسمی به 200 نوزاد رسیده است.
آموزش 3 میلیون سفیر سلامت
وی خاطرنشان کرد: در زمینه توانمندسازی مردم سه میلیون سفیر سلامت آموزش داده ایم که 2 میلیون نفر آن سفیر سلامت خانوار، 700 هزار نفر سفیر سلامت دانش آموز و 450 هزار دانشجو نیز آموزش خواهیم داد.
تغییر ساختار و توانمندسازی سیستم
وی در خصوص تغییر ساختار بهداشتی کشور گفت: برای حفظ دستاوردهای گذشته و بهبود آن ها به دلیل تغییر سیمای بیماری در دنیا از بیماری های واگیر به غیرواگیر و آسیب های اجتماعی، باید سیستم را توانمند و پاسخگو می کردیم.
وی افزود: در ساختار جدید 15 هزار کارشناس مراقب سلامت بازای هر 2 تا 3 هزار جمعیت شهری قرار دادیم. 820 کارشناس تغذیه و 1200 کارشناس روان استخدام شدند. به کمک سفیران و داوطلبان سلامت تاکنون برای 55 میلیون ایرانی پرونده سلامت تشکیل شده است.
معاون بهداشت گفت: برای 10 میلیون و 200 هزار حاشیه نشین نیز سیستم درست کردیم زیرا این افراد از نظر بهداشت محیط، آب، مسکن، امنیت، خطر مرگ و میر و بیماری بیشتر در معرض خطر قرار داشتند.
وی افزود: از سال 93 تاکنون 700 سکونتگاه غیر رسمی تحت پوشش برنامه های بهداشتی قرار گرفتند. برای هر 12500 نفر جمعیت یک پایگاه سلامت و برای هر 20 تا 50 هزار نفر نیز یک مرکز جامع سلامت تاسیس کردیم که در آنها کارشناس مراقب سلامت، کارشناس تغذیه، کارشناس روان، دندانپزشک، ماما و پزشک خدمت ارائه می کنند.
پوشش 29 میلیونی در سامانۀ سیب و یک سامانۀ دیگر
معاون بهداشت ادامه داد: هم اکنون 23 میلیون نفر در قالب سامانه سیب و 6 میلیون نفر دیگر نیز در سامانه ای دیگر خدمات ریسک اسکور جهت کنترل بیماری های غیرواگیر نظیر دیابت، بیماری های قلبی، تنفسی، افسردگی و اعتیاد دریافت می کنند.
وی بیان داشت: در این طرح 5 درصد مردم کارت قرمز می گیرند که یعنی ریسک بیماری در آنها بالاست و باید تحت پوشش برنامه های دارویی و پزشکی و مراقبت توسط کارشناسان قرار گیرند. 90 درصد کارت زرد می گیرند به این معنی که عامل خطر در آنها زیر 10 درصد است و 5 درصد نیز کارت نارنجی و زرد می گیرند و تحت آموزش قرار می گیرند.
دکتر سیاری از افزایش پزشکان در روستاها به 6 هزار و 852 نفر و ماماها به 5 هزار و 285 نفر و ارائه خدمت توسط 31 هزار بهورز خبر داد.
ارائه خدمات گستردۀ دندانپزشکی
معاون بهداشت خدمات دندانپزشکی را چنین تشریح کرد: در خدمات سطح پیشگیری و خدمات ترمیمی دندانپزشکی توسط 1188 دندانپزشک در روستاها و در 3 هزار و 86 مرکز بهداشتی، درمانی خدمات انجام می شود. برای 7 میلیون دانش آموز تاکنون در سه نوبت وارنیش فلوراید تراپی صورت گرفته است. هزار یونیت سیار دندانپزشکی راه اندازی شده و آمبولانس خدمات دندانپزشکی هم در دست طراحی است تا هزینه های گزافی که مردم برای این خدمات می دادند کاهش یابد.
وی با اشاره به ارتقای اعتبارات برنامه پزشک خانواده از محل یک درصد مالیات ارزش افزوده طی سالهای اخیر گفت: این اعتبارات در سال 92 حدود 450 میلیارد تومان، در سال 93 بالغ بر 220 میلیارد تومان، در سال 94 بالغ بر 2245 میلیارد تومان و در سال 95 بالغ بر سه هزار میلیارد تومان شد که بخشی از آن ها البته تحقق نیافت.
بهره برداری پروژه های بهداشتی دهۀ فجرِ امسال
دکتر سیاری گفت: در قبال این افزایش اعتبار پروژه ها و برنامه های مختلفی انجام شده است که امسال به مناسبت دهه فجر 351 پروژه به بهره برداری می رسد که مجموعا 131 میلیارد تومان برای آن ها هزینه شده است.
وی از جمله این پروژه ها را تعمیر و تجهیز 2 هزار و 47 محل اسکان پزشکان، احداث 336 مرکز بهداشتی و 1990 خانه بهداشت و تجهیز 2356 مرکز بهداشتی و خرید خدمت 2400 خودرو نام برد.
معاون بهداشت دستاوردهای بهداشتی بعد از انقلاب را بی نظیر دانست و گفت: از سال 63 که شبکه بهداشت تاسیس شده با تمام فراز و نشیب هایی که در جنگ و انقلاب داشتیم خدمات بسیار زیادی ارائه شده است. همچنین طی سالیان اخیر در طرح تحول سلامت نیز خدمات بی نظیری ارائه شده و هم اکنون برای تمام گروه های سنی در کشور برنامه بهداشتی، درمانی وجود دارد.
وی در پایان از اجرای برنامه جدید مهار سه سرطان روده بزرگ در آقایان و سرطان پستان و دهانه رحم در بانوان درآینده نزدیک در سراسر کشور در قالب برنامه ایراپن خبر داد./
نظر شما