خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: آمریکا به دنبال دسترسی به اماکن نظامی ایران، آمریکا ۲۵ شخص و شرکت ایرانی را تحریم کرد، گزافه گویی 22 سناتور آمریکایی در نامه به ترامپ، آزمایش موشکی، نقض مستقیم برجام نیست از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
آمریکا به دنبال دسترسی به اماکن نظامی ایران و دائمی کردن محدودیتهای برجام
خبرگزاری «رویترز» بامداد شنبه از طرح دولت جدید آمریکا برای اصلاح برخی مفاد توافق هستهای یا سختگیرانهتر کردن روند اجرایی آن خبر داد.
این خبرگزاری به نقل از دو منبع آگاه که خواستهاند نامشان فاش نشود، نوشته است: «گزینههایی که دولت در حال بررسی آنهاست، شامل فشار به آژانس بینالمللی انرژی اتمی است تا سیاستی سختگیرانهتر در قبال پایبندی ایران [به توافق] اتخاذ کند، از جمله اینکه درخواست دسترسی به اماکن نظامی را مطرح کند.»
با این وجود، یکی از این منابع گفته است که جلب رضایت تمام 34 عضو دیگر شورای حکام برای چنین درخواستی از ایران، دشوار به نظر میرسد.
یکی دیگر از موارد مورد نظر هم رفع بند «تاریخ انقضا» محدودیتهای توافق است. در توافق هستهای، بخش اعظم محدودیتها ظرف 10 تا 15 سال رفع میشوند و برخی نهایتا تا 25 سال ادامه دارند.
«دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا همواره منتقد اصل منقضی شدن محدودیتهای مندرج در برجام بوده است.
یکی دیگر از منابع آگاه مورد استناد رویترز هم گفته است که دولت ترامپ همچنین تلاش خواهد کرد تا آژانس را به انتشار گزارشهایی با جزئیات بیشتر وادار کند. منتقدان آژانس مدعیاند که در دوران پس از برجام، مدیر کل بخشی از اطلاعات از جمله جزئیات ذخایر اورانیوم غنیشده ایران را منتشر نمیکند.
سختگیرانهتر کردن قواعد و رفتار کانال خرید پیشبینی شده در برجام از دیگر موارد مد نظر ترامپ است. در توافق هستهای، ایران برای خرید برخی اقلام با کاربری دوگانه، باید مجوز کمیته مشترک را دریافت کند. ترامپ به دنبال سختتر کردن این روند است.
یک منبع آگاه از کشورهای 1+5 اهداف مد نظر ترامپ را «دور و دراز» و بسیار بعید ارزیابی کرده و گفته است که دولت آمریکا به دنبال ایجاد یک «برجام 2» است.
به عقب راندن ایران در منطقه سالها زمان میبرد/ترامپ باید راهبردی مشخص داشته باشد
روزنامه «واشنگتنپست» در سرمقاله روز شنبه با تمجید از تحریمهای تازه دولت آمریکا علیه ایران، نوشته است که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا باید راهبرد مشخصی برای به عقب راندن ایران در منطقه داشته باشد.
در این یادداشت با بیان اینکه تغییر لحن قطعنامه شورای امنیت در قبال برنامه موشکی ایران، موجب شده تا روسیه بتواند محدودیتهای طرح شده در قطعنامه را غیرالزامآور بخواند.
واشنگتنپست نوشته است: «به عقب راندن دستاوردهایی ایران در سرتاسر خاورمیانه در طول یک دهه گذشته، در بهترین حالت، سالها طول میکشد.»
سرمقاله این روزنامه نزدیک به جمهوریخواهان میافزاید: «دولت ترامپ، برای موفق شدن باید اولویتهایش را مشخص کند» روسیه که او [ترامپ] آن را یک متحد بالقوه در منطقه به حساب میآورد، به شریک راهبردی ایران بدل شده است.»
این سرمقاله ابقای «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه در قدرت را هم مایه تحکیم جای پای ایران در منطقهای «که بیشترین اهمیت را دارد»، دانسته است.
واشنگتنپست در پایان نوشته است که دولت ترامپ تا زمانی که «راهبردی برای حل این چالشها نداشته باشد»، نمیتواند نظام ایران را تحت تأثیر قرار دهد.
کاخ سفید: آزمایش موشکی، نقض مستقیم برجام نیست/روح برجام نقض شده است
سخنگوی کاخ سفید روز جمعه اذعان کرد که آزمایش موشکی توسط ایران نقض توافق هستهای نیست.
«شان اسپایسر» که با شبکه «اماسانبیسی» گفتوگو میکرد، گفت: «این نقض مستقیم [برجام] نیست.»
وی با این حال افزود: «اما تصور میکنم تردیدی نیست که این نقض روح توافق است.»
دولت آمریکا دیروز به بهانه مقابله با برنامه موشکی ایران شماری از شرکتها و افرادی را که میگوید با ایران مرتبط هستند، در فهرست تحریم قرار داد.
این در حالی است که در توافق هستهای هیچ اشارهای به برنامه موشکی ایران نشده است. این مسئله تنها در قطعنامه شورای امنیت و آن هم با لحنی غیرالزامآور مطرح و از ایران «خواسته شده» که بر روی موشکهای بالستیک که «برای داشتن قابلیت حمل کلاهک اتمی طراحی شدهاند»، کار نکند.
مهر:
مایکل فلین: دولت ترامپ رفتار ایران را تحمل نمی کند
«مایکل فلین» مشاور امنیت ملی «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا با اعلام وضع تحریمهای جدید علیه ۲۵ شخصیت حقیقی و حقوقی ایرانی به بهانه ارتباط آنها با برنامه موشکی ایران و نیروهای قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بار دیگر با تکرار ادعاهای خصمانه خود علیه تهران مدعی شد که «جمهوری اسلامی ایران حامی اصلی تروریسم است و در فعالیتهای خشونت آمیزی که باعث برهم خوردن ثبات در منطقه خاورمیانه می شود، مشارکت داشته و یا از آن حمایت می کند».
وی بار دیگر با اشاره به توافق هسته ای «گروه ۱+۵» با ایران مدعی شد که «تهران به رغم دستیابی به توافقی بسیار مناسب [!] با دولت اوباما به رفتارهای بد خود ادامه می دهد و تحریمهای جدید نیز برای مقابله با این رفتارها وضع شده اند».
مایکل فلین همچنین مدعی شد که رهبر معظم انقلاب ایران به «تهدیدات خود علیه آمریکا و متحدان این کشور ادامه می دهد» و «از زمانی که دولت اوباما در سال ۲۰۱۵ با انعقاد یک توافق هسته ای با ایران موسوم به «برنامه جامع اقدام مشترک»- برجام- موافقت کرد، رفتار خصمانه و خلاف قانون ایران فزونی گرفت».
بنا به ادعای فلین، نمونه هایی از این رفتار خصمانه عبارتند از: «توقیف ده تن از ملوانان آمریکایی و دو قایق گشت زنی آمریکا در ژانویه ۲۰۱۶، آزار و ایجاد مزاحمت غیرقابل توجیه برای کشتی های در حال تردد [در خلیج فارس] و آزمایشهای مکرر تسلیحاتی».
وی مدعی شد که «دقیقاً طی هفته جاری، ایران یک موشک بالستیک را مورد آزمایش قرار داد و یکی از گروههای تروریستی تحت حمایت این کشور به کشتی سعودیها در دریای سرخ حمله نمود».
مشاور امنیت ملی ترامپ در ادامه با ادعای اینکه «جامعه بین المللی بیش از اندازه در برابر رفتار بد و نامناسب [!] ایران شکیبایی به خرج داده است» گفت که «گردهمایی تشریفاتی اعضای شورای امنیت سازمان ملل در یک نشست اضطراری و صدور یک بیانیه محکم به تنهایی کافی نیست و دولت ترامپ بیش از این رفتارهای تحریک آمیز ایران را که تهدیدی علیه منافع آمریکا بشمار می رود، تحمل نخواهد کرد».
وی در ادامه اظهارات واهی خود گفت که «روزهای چشم بستن بر روی اقدامات خصمانه و جنگ افروزانه [!] ایران نسبت به آمریکا و جامعه جهانی به پایان رسیده است».
این اظهارات مایکل فلین در حالی از سوی کاخ سفید منتشر شد که «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان در واکنش به پیام توئیتری ترامپ که مدعی شده بود «ایران با آتش بازی می کند» در حساب توئیتری خود نوشت: «ایران تحت تأثیر تهدیدات قرار نخواهد گرفت؛ زیرا امنیت ایران از مردمش سرچشمه میگیرد. ما هرگز آغازگر جنگ نخواهیم بود، اما می توانیم به تمام ابزار دفاعی خود تکیه کنیم».
آقای ظریف در ادامه نوشت: «ما هیچگاه از سلاح های خود علیه دیگری جز در دفاع مشروع استفاده نخواهیم کرد. ببینیم آیا کسانی که [از توانمندی موشکی ما] شکایت می کنند، حاضرند همین حرف را تکرار کنند؟».
مسکو: تحریم های جدید آمریکا علیه ایران سازنده نیست
یک منبع در وزارت امور خارجه روسیه گفت که تحریم های جدید و یکجانبه آمریکا علیه ایران امری غیر سازنده است.
منبع مذکور افزود: این تحریم ها ممکن است منجر به ایجاد مشکلاتی شود که مانعی در برابر اجرای توافق هسته ای ایران می شود.
این منبع روسی ادامه داد: تحمیل تحریم های جدید علیه ایران ممکن است منجر به بحرانی شدن اوضاع شود.
وزارت دارایی آمریکا روز جمعه از اعمال تحریم های جدید علیه تهران که شامل ۱۲ نهاد و ۱۳ شخص می باشد، خبر داد.
شماری از تحریم شدگان ایرانی هستند و شماری به ادعای وزارت دارایی آمریکا با برخی نهادهای انقلاب اسلامی ایران ارتباط دارند.
بنا بر این گزارش، برخی از این افراد و نهادهای تحریم شده در امارات متحده عربی، لبنان و چین حضور دارند.
جان اسمیت سرپرست دفتر کنترل داراییهای خارجی در وزارت دارایی آمریکا با متهم کردن ایران به حمایت از تروریسم، توسعه برنامه موشکی ایران را تهدیدی برای منطقه، شرکای جهانی آمریکا و این کشور خوانده است.
این اقدام آمریکا یک روز بعد از اظهارات ضد ایرانی دونالد ترامپ رئیس جمهور این کشور صورت می گیرد.
آمریکا ۲۵ شخص و شرکت ایرانی را تحریم کرد/ تکرار ادعاهای واهی
وزارت دارایی آمریکا فهرستی از ۱۳ شخص و ۱۲ نهاد را منتشر کرده که تحریمهای این کشور شامل آنها میشود. شماری از تحریمشدگان ایرانی هستند و شماری به ادعای وزارت دارایی آمریکا با برخی نهادهای انقلاب اسلامی ایران ارتباط دارند.
بنا بر این گزارش، برخی از این افراد و نهادهای تحریم شده در امارات متحده عربی، لبنان و چین حضور دارند.
جان اسمیت، سرپرست دفتر کنترل داراییهای خارجی در وزارت دارایی آمریکا با متهم کردن ایران به حمایت از تروریسم، توسعه برنامه موشکی ایران را تهدیدی برای منطقه، شرکای جهانی آمریکا و این کشور خوانده است.
این اقدام آمریکا یک روز بعد از اظهارات ضد ایرانی رئیس جمهور جدید این کشور دونالد ترامپ صورت می گیرد.
باشگاه خبرنگاران جوان:
گزافه گویی 22 سناتور آمریکایی در نامه به ترامپ: حاکمان ایران باید فشار را احساس کنند!
جمعی از سناتورهای آمریکایی در واکنش به آزمایش موشکی اخیر ایران، نامهای برای رئیس جمهور آمریکا فرستادند.
به دنبال انتشار گزارشهایی در خصوص آزمایش موشکی ایران در اواخر هفته گذشته، «راب پورتمن» عضو کمیته روابط خارجی سنای آمریکا روز پنجشنبه به همراه 21 نفر دیگر از همکاران خود از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه، نامهای در این خصوص برای دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا فرستادند. سناتور بن کاردین، تیم کین، کریس کونز، ریچارد بلومنتال، رابرت منندز، باب کیسی، باب کورکر، مارکو روبیو، ران جانسون، لیندزی گراهام و تام کاتون نیز از امضاء کنندگان این نامه هستند.
متن نامه بدین شرح است:
آقای رئیس جمهور
گزارشها مبنی بر اینکه ایران در 29 ژانویه 2017 میلادی، آزمایش موشک بالستیک انجام داده است، ما را نگران میکند. اگر تأیید شود که ایران، یک فروند موشک بالستیک با قابلیت حمل سلاح هستهای آزمایش کرده است، ایران دوباره متن و روحِ تعهدات خود در چارچوب قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل در سال 2015 میلادی را مبنی بر خودداری از هر گونه فعالیت مرتبط با موشکهای بالستیکِ طراحی شده برای برخورداری از قابلیت حمل تسلیحات هستهای، از جمله پرتابهایی که در آنها از اینگونه فناوری موشک بالستیک استفاده می شود، نقض کرده است.
حاکمان ایران باید به اندازه کافی فشار را احساس کنند تا فعالیتهای برهم زننده ثبات را از حمایت گروههای تروریستی گرفته تا آزمایشهای ادامه دار موشکهای بالستیک، متوقف کنند. اعمالِ کامل تحریمهای کنونی و وضع تحریمهای بیشتر علیه ایران به علت برنامه موشک بالستیک این کشور، ضروری است. افزون بر این، امیدواریم که جامعه بین المللی بتواند حولِ هدف مشترکِ مقابله با اقدامات مشکل ساز ایران متحد شود.
امیدواریم بتوانیم از تلاشهای دولت شما برای واداشتن ایران به پاسخگویی حمایت کنیم و در اینجا از گام مثبت آمریکا که تشکیل نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل را خواستار شد، یاد میکنیم. ضروری است که آمریکا، هدایت جامعه بین المللی را در اعمال قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل بر عهده گیرد.
پل رایان: باید تحریمهای غیرهستهای ایران را افزایش داد
«پل رایان» -- رئیس مجلس نمایندگان آمریکا -- با بیان اینکه اکنون برای لغو برجام دیر شده، گفت باید تحریمهای غیرهستهای ایران را افزایش داد.
بر این اساس، پل رایان روز جمعه با بیان اینکه برای بر هم زدن توافق هستهای دیر شده، گفت اکنون باید بر اعمال تحریمهایی با بهانههای غیرهستهای متمرکز شد.
وی که با شبکه «انبیسی» گفتوگو میکرد، در پاسخ به این سوال که آیا از لغو توافق هستهای حمایت میکند، گفت: «خوب، الان دیگر دیر خیی شده است. من هیچ وقت از این توافق حمایت نکردهام و آن را اشتباهی بزرگ میدانستم. الان تحریمهای چندجانبه از بین رفتهاند... و دیگر نمیتوانیم آنها را به جای خود بازگردانیم.»
رایان افزود: «به نظرم بهتر است بیشتر روی چیزی متمرکز شویم که بیشترین نتیجه را از آن میگیریم و تصور میکنم که کاری که الان میکنیم کاملا منطقی است. تصور میکنم که باید توافق را به صورتی سفت و سخت اجرا کرد. اما آنها دارند موشک بالستیک تست میکنند، آنها هنوز هم بزرگترین حامی دولتی تروریسم در جهان هستند و حقوق بشر را نقض میکنند.»
وی تصریح کرد: «اینها مواردی هستند که به نظرم باید تحریمهایمان را در ارتباط با آنها افزایش دهیم. فکر میکنم آنچه این دولت دارد انجام میدهد و من هم با آن موافقم، این است که میگوید دولت جدید بر سر کار است و ایران را پاسخگو نگه میدارد، دولت سابق این کار را نمیکرد.»
در پاسخ به این اظهارات رایان، مجری برنامه از احتمال واکنش ایران و تقابل با آمریکا در منطقه صحبت کرد. رئیس مجلس نمایندگان آمریکا مدعی شد: «از آنچه که الان هست که بدتر نمیشود، ما باید آنها را پاسخگو نگه داریم. اگر این کار را نکنیم، آنها میروند و به کارهای خود ادامه میدهند. به یاد داشته باشید که آنها نیرویی متخاصم در خاورمیانه هستند و میخواهند منطقه را بیثبات کنند.»
او با بیان اینکه هیچ کشوری به اندازه ایران موجب «بیثباتی» در سوریه نشده، دولت سابق آمریکا را مقصر این مسئله دانست.
ترامپ روز جمعه شماری از شرکتها و اشخاصی را که به ادعای واشنگتن با برنامه موشکی ایران مرتبط هستند، در فهرست تحریم قرار داد. بسیاری از نمایندگان کنگره با استقبال از این اقدام، این تحریمها را «گام نخست» توصیف کردهاند.
نظر شما