حجت الاسلام حمیدرضا شاکرین، عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان با بیان اینکه انقلاب اسلامی نقش فزاینده ای در صحنه تولید علم ایفا کرد، گفت: اساسا پدیده انقلاب اسلامی از یک سو فارغ از عناصر فعال، نظام سیاسی، حرکت های مردمی که داشت از بُعد تحلیل های سیاسی و اجتماعی و نگاه های فلسفه-تاریخی که موجب پیدایش تفکر جدید و تولید نظریه پردازی شد قابل بررسی است.
وی ادامه داد: از نظر من شاهد دو پدیده در جریان انقلاب اسلامی هستیم. این انقلاب سبب ایجاد زمینه نظریه پردازی های جدید و تولید علم در حوزه های خاصی مثل مباحث انسانی –اجتماعی، فلسفه-تاریخی شد و البته این اتفاق بدان معنا نیست که لزوما خود انقلابیون و جامعه انقلابی ایران این کار را کرده باشند؛ انقلاب اسلامی ایران پدیده ای است که بسیاری از متفکران را در سطح جهانی به خود مشغول و آنها را با سوالاتی رو به رو کرد.
حجت الاسلام شاکرین ادامه داد: سوال آن است که انقلاب اسلامی از نظر تحلیل علمی چگونه قابل بررسی است. در این زمینه دیدگاه و نظریات مختلفی شکل گرفت، حتی می بینیم در حوزه جامعه شناسی بعضی از جامعه شناسانی که دیدگاه شان بر این سیر شکل گرفته بود که مسیر بشریت در حال حرکت به سمت سکولاریسم تمام عیار پیش می رود و یا به تعبیری به سوی سکولاریسم خاص می رود، با وقوع انقلاب اسلامی نگاه شان بر می گردد و به این نتیجه می رسند که مسیر تاریخ مسیر دینی خواهد شد و دارد می شود و نگرش جدیدی در آینده بشریت رخ می دهد.
عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ادامه داد: یک سری دیدگاه ها، نگرش ها و بحث های علمی از این جهت رخ داده است که خود متفکران به خصوص اندیشمندان غربی روی این مساله بحث کرده اند و از روی آن مسیر اندیشه های جدیدی شکل گرفته است.
وی گفت: از سوی دیگر در داخل جامعه اسلامی چه در ایران و چه غیر ایران، کسانی که دغدغه های دینی داشتند و در واقع دانش های جدید را برای جوامع اسلامی تدارک دیدند (البته زمینه هایی قبل از انقلاب پدید آمد) در واقع انقلاب اسلامی سبب شد تا حرکت ها در کل جهان اسلام یک شتاب جدی بگیرد برای مثال در مالزی نقیب العطار، در آمریکا مرحوم اسماعیل فاروقی حرکت جدی را آغاز کردند، مرحوم فاروقی یکبار به ایران آمد و بعد از آن به آمریکا بازگشت و تازه قصد کرده بود تا مساله دانشگاه اسلامی را مطرح و حتی دانشگاهی این چنین باز کند، اما شبانه از سوی گماشتگان رژیم صهیونیستی مورد حمله قرار گرفت و او و همسرش را کشتند.
حجت الاسلام شاکرین تصریح کرد: بعد از انقلاب مراکز علمی تحقیقاتی متعددی در ایران شکل گرفت. اکنون هزاران کتاب بعد از انقلاب در ایران نوشته شد که در فضای علوم انسانی، با دیدگاه های جدید و با استفاده از مبانی اندیشه اسلامی در زمینه های مختلف علوم انسانی منتشر شده است و این تازه در آغاز راه است و امیدواریم که این حرکت با دقت و عمق و گستره بیشتری ادامه یابد.
این محقق افزود: اکنون برخی رشته های اسلامی در دانشگاه ما تاسیس شده اند از جمله اقتصاد اسلامی. علاوه بر این در حوزه تحول علوم انسانی کلیه رشته های این گستره مورد بازبینی قرار گرفته اند. پس دست مایه های خوبی محقق شده است.
وی در بخش دیگری از مباحث خود در پاسخ به این پرسش که علت عدم حضور فارغ التحصیلان علوم انسانی به نسبت جمعیت شان در عرصه های شغلی جامعه بعد از گذشت نزدیک به چهل سال از وقوع انقلاب اسلامی گفت: این نکته اساسی را باید مدنظر قرار دهیم که البته ربطی به اسلامی بودن یا اسلامی نبودن علوم ندارد که ما به طور کلی با این معضل مواجهیم که به علوم انسانی بهای جدی داده نمی شود.
حجت الاسلام شاکرین ادامه داد: در بسیاری از موارد و در مناصب مهم می بینیم افرادی حضور دارند که اصلا با حوزه علوم انسانی آشنایی ندارند. جالب است که وزارت علوم بعد از انقلاب اسلامی حتی یک وزیر نداشته است که در حوزه علوم انسانی تحصیل کرده باشد!!
وی خاطرنشان کرد: این معضل است که متاسفانه در جامعه ما علوم انسانی به درستی تبیین نشده است. باید به تدریج مسئولان نظام را متوجه کرد که جایگاه علوم انسانی چیست و در فضای فرهنگی اجتماعی هم باید فرهنگ سازی کرد و فهماند که جایگاه علوم انسانی چیست، ما هنوز با این مشکل مواجهیم که دانش آموزان بااستعداد تا جایی که بشود وارد رشته های علوم انسانی نمی شوند.
نظر شما