خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: شرکت تعاونی مشارکتی است که عدهای از افرادی که همصنف یا تناسبی مشابه دارند برای دستیابی به منافع مشترک گردهم میآیند و در حقیقت بهم کمک میکنند و برای تهیه مسکن یا خرید مایحتاج یا کسب اعتبار و وام تعاونی درست میکنند، سرمایه معینی را درمیان میگذارند و دستهجمعی مشکل را حل مینمایند. در واقع اعضای شرکت در کنار یکدیگر، جمعیتی کوچک را پدید میآورند که بعنوان مثال در تهیه کالاهای مورد نیاز اعضا، با جمعآوری پول جزئی که هر عضو میپردازد کالای مورد احتیاج اعضا را از دست اول خریداری و به همان قیمت تمام شده یا سود خیلی جزئی به اعضا میفروشد و به این طریق واسطههای غیر ضروری در کسب و تجارت و صاحبان این گونه مشاغل کاذب حذف می شوند. در شرکت تعاونی ممکن است اعضا دارای سرمایه و سهم یکسان از سود نداشته باشند اما هرعضو بدون توجه به درصد سهامش، یک رای دارد و نسبت سهام به رای وجود ندارد. درواقع تعاونی، متکی به اعضاء است نه به سرمایه.
بنابراین گزارش، در کشورمان قانون بخش تعاونی در سال ۱۳۷۰ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. ماده اول این قانون، اهداف بخش تعاونی سیستم اقتصادی ایران را برشمرد که از آن جمله، جلوگیری از کارفرمای مطلق شدن دولت، اشتغال زایی، قرار دادن وسائل کار در اختیار کسانی که قادر به کارند ولی وسایل کار ندارند، پیشگیری از تمرکز و تداول ثروت، پیشگیری از انحصار، احتکار، تورم، اضرار به غیر بود. در دهه 80 و اوایل ۱۳۹۰ با اجرایی و تبیین اصل ۴۴ قانوناساسی، در خصوصی سازی بخشهای دولتی، تعاونیها بعنوان مهمترین و لایقترین بخش خصوصی در این واگذاری مورد توجه قرار گرفتند و مزایای بسیاری را به خود اختصاص دادند. شرکتهای تعاونی همچنین از مزایای معافیتهای مالیاتی در برخی از انواع تعاونیها برخوردارند.
این گزارش می افزاید: این شرکت های مشارکتی با افزایش توان خود در سالهای اخیر توانسته اند فرصت های شغلی جدید را ایجاد کنند تا جایی که در سه سال فعالیت دولت یازدهم (95-1392) تعداد 16هزار و 777 تعاونی در کشور تاسیس شد که توانست 359 هزار و هفت نفر فرصت شغلی برای جویندگان کار ایجاد کند و در حال حاضر در راستای توسعه فعالیت های این نهادها قرار است ضمانت بانکی به 200 شرکت تعاونی در کشور اعطا شود.
بنابراین گزارش، مهدی حسین نژاد، مدیرعامل صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون کشور در این زمینه به ایرنا گفته است: "این تعداد شرکت تعاونی پس از ثبت نام در سامانه و بررسی مدارک مصوبه مشمول دریافت ضمانت بانکی می شوند. تاکنون 200 میلیارد تومان ضمانت بانکی برای تعدادی از این شرکت های تعاونی صادر شد. همچنین ضمانت بانکی 100 میلیارد تومانی برای دیگر شرکت های تعاونی متقاضی در حال صدور است. اشتغالزایی هر یک از این شرکت تعاونی 40 نفر است که با ضمانت بانکی این تعداد شرکت تعاونی ظرفیت اشتغالزایی بالایی ایجاد می شود.
یادآور می شود: تعداد کل تعاونی ها در کشور تا پایان سال 1391 برابر با 82 هزار و 408 فقره بود. در سال 1392 تعداد 6 هزار و 927 تعاونی، سال 1393 چهار هزار و 46 تعاونی و سال 94 چهار هزار و 250 تعاونی در کشور تاسیس شد و در حال حاضر 98 هزار شرکت تعاونی در کشور فعالیت دارند.
نظر شما