دکتر شروين وکيلي، جامعهشناس، نویسنده و مدرس دانشگاه درباره تازه ترین اثرش با عنوان کتاب «تاریخ خرد ایونی» به خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان گفت: کتاب «تاریخ خرد ایونی» پس از درنگی طولانی با همت انتشارات علمی و فرهنگی منتشر شد، این کتاب دومین جلد از مجموعه «تاریخ خرد» است که از چندین سال پیش نگاشتن اش را آغاز کرده بودم و سیر تحول اندیشهی فلسفی را از چشمانداز تمدن ایرانی دنبال میکند. جلد نخست از این مجموعه «زند گاهان» بود که خاستگاه شکلگیری نخستین دستگاههای فلسفی را تا متن گاهان عقب میبرد. جلد سوم هم «واسازی خرد افلاطونی» است که نشر ثالث طی چند ماه آینده منتشرش خواهد کرد.
این نویسنده درباره شیوه نگارش «تاریخ خرد ایونی» اظهار داشت: در این کتاب کل متون بازمانده از اندیشمندان پیشاسقراطی در شکل اصلی (متن یونانی باستان) گردآوری شده و همه را هم ترجمه کردهام؛ یعنی تفسیرها و تحلیلهایم بر منابع دست اول متکی است، هرچند پژوهشهای فراوان متخصصان معاصر را هم نقل و نقد کردهام.
وی افزود: همچنین در این کتاب همه پیشفرضها و اصول موضوعهای که بر فهم فیلسوفان پیشاسقراطی یونان حاکم است را به محک نقد سنجیدهام و اندکاند آنهایی که از این آزمون جان سالم به در برده باشند را در کتاب نشان دادهام که بخش عمده متونی که فلسفی قلمداد شدهاند اصولا به حوزهی اسطوره و دین مربوط بودهاند و در کلیتشان در عصر هخامنشی از قلمرو ایران وام ستانده شدهاند؛ با بررسی تاریخی زندگینامهی این فیلسوفان و تحلیل جامعهشناختی دولت شهرهای یونانی چگونگی چفت و بست شدن این افراد با سیستم تمدن ایرانی را به دقت نشان دادهام و بدفهمیها و تحریف هایی که همچون سنتی دویست ساله در فهم این متون در اروپا تثبیت شده را نیز واسازی کردهام.
دکتر شروين وکيلي خاطر نشان کرد: در این کتاب همچنین از کوچکترین دادهای درباره این متون چشمپوشی نکردهام؛ یعنی همه اشارههایی که گاه مورخانی با چندین قرن فاصله درباره پیشاسقراطیها آوردهاند را مورد توجه قرار دادهام. به ویژه منابع ایرانی و روایتهای قرون اسلامی را بررسی کرده و دادههای مهم و نادیده انگاشته شدهشان را با روایتهای یونانی و لاتین ترکیب کردهام.
این مدرس دانشگاه تصریح کرد: کتاب «تاریخ خرد ایونی» متنی به نسبت فنی و تخصصی اما جامع و مانع از آب در آمده که به خاطر به دست دادن خوانشهایی به کلی نو و نشان دادن خطاها و تحریفهایی محرز و نمایان هیجانانگیز و چالشبرانگیز هم مینماید، امیدوارم بتواند سهم خود را در بازخوانی و بازاندیشی در میراث فلسفی ایران زمین ادا کند.
نظر شما