خبرگزاری شبستان_ خرم آباد:
کار و تلاش و تکاپو برای تکیه برتوانمندی های خود و کشف راه های برای دست یافتن به علم روز و تکنولوژی جدید خود بستری برای رشد و توسعه جامعه است.
در دنیای امروز که دشمن تلاش می کند انسان ها را به مصرف گرایی و رفاه طلبی سوق دهد، تلاش برای شناسایی استعداد ها و توانمند های فردی و برنامه ریزی برای بهره برداری بهینه از این توانمندی ها راه مقابله با توطئه های دشمنان و مسیر رسیدن به رشد و توسعه است.
تکیه بر توانمندی های فردی و اجتماعی و تلاش برای الگو پذیری مناسب از بزرگان، علما و دانشمندان نمایان کننده راه روشن است.
این در حالی است که دشمن در قالب توطئه های مختلف به دنبال دور کردن اقشار مختلف مردم از ارزش های دینی و فرهنگی و ترویج سبک زندگی غربی در بین مردم با رویکرد تبلی، مصرف گرایی است.
مرتضی پیرحیاتی، کارشناس دینی و فرهنگی در گفت و گو با خبرنگار شبستان، تکیه بر اصول و ارزش های دینی و توجه به توانمندی های فردی را راه تحقق رشد و توسعه دانست و افزود: ذات اقدس الهی توانایی انسان را به زمین محدود نکرده و از عمق دریاها و اقیانوس ها تا اوج سپهر را مسخر او کرده است.
وی افزود: این تسخیر با این هدف بوده است که انسان هم کشتیرانی کند:« اللَّهُ الَّذي سَخَّرَ لَکُمُ الْبَحْرَ لِتَجْرِيَ الْفُلْکُ فيهِ بِأَمْرِهِ ». و هم صید: «وَهُوَ الَّذِي سَخَّرَ الْبَحْرَ لِتَأْكُلُوا مِنْهُ لَحْمًا طَرِيًّا»،و هم گوهرهای دریایی را استخراج کند: « وَتَسْتَخْرِجُوا مِنْهُ حِلْيَةً تَلْبَسُونَهَا».
پیرحیاتی، ادامه داد: ذات اقدس الهی نه تنها عمق دریاها که تا اوج سپهر را هم مسخر انسان کرده است.« وَ سَخَّرَ لَکُمْ ما فِي السَّماواتِ وَ ما فِي الْأَرْضِ ».
این کارشناس دینی با بیان اینکه تسخیر دو قسمت است، افزود: خداوند مستقیما جهان را به سود انسان اداره می کند تا جهان با نظمی صحیح بگردد:« وَ سَخَّرَ لَكُمُ الشَّمْسَ وَ الْقَمَرَ دائِبَيْنِ».
پیرحیاتی، ادامه داد: چنین نیست که بشر بتواند مسیر ماه وخورشید را برگرداند، مگر به اذن و اراده الهی.
وی خاطرنشان کرد: مسیر سپهر و آسمان ها و کهکشان ها نیز چنین است و اینها را خود خداوند به سود بشر تسخیر کرده است.
این کارشناس دینی و فرهنگی، ابراز کرد: حضرت حق به خود انسان قدرت داده است، چنان که زمین را نرم و رام قرار داده تا هرگونه بهره برداری از آن برای انسان آسان باشد: « هُوَالّذی جَعَلَ لَکمْ الاَرضَ ذَلُولاً».
وی با بیان اینکه تسخیر صرف مورد انتفاع واقع شدن چیزی نیست، اذعان داشت: بلکه تصرف درآن و رام کردن و در اختیار قرار دادن تا حد قدرت نیز هست.
پیرحیاتی، ادامه داد: چنان که خداوند متعال درباره تسخیر کشتی و چهار پایان و سوار شدن بر آنها می فرماید:« لِتَسْتَوُوا عَلى ظُهُورِهِ ثُمَّ تَذْكُرُوا نِعْمَةَ رَبِّكُمْ إِذَا اسْتَوَيْتُمْ عَلَيْهِ وَ تَقُولُوا سُبْحانَ الَّذِي سَخَّرَ لَنا هذا وَ ما كُنَّا لَهُ مُقْرِنِينَ:.
وی اذعان داشت: تسلط بر دریا با کشتی واقتدار بر اسب ها و چهارپایان وحشی دیگر که بی تسخیر الهی هیچیک ممکن نبود، از سنخ تسخیر الهی است.
پیرحیاتی، با تاکید بر ضرورت برقراری تعامل متقابل بین عالم و آدم، ادامه داد: نظام آفرینش با تسخیر اراده می شود، نه قهر و غلبه و تحمیل، راه صحیح اعمال قدرت و نفوذ انسان بر عالم نیز تسخیر است، نه فشار و تحمیل.
وی خاطرنشان کرد: در تسخیر، تمام ویژگی های موجود تسخیر شده لحاظ می شود و چیزی برآن تحمیل نمی شود.
پیرحیاتی، افزود: خداوند متعال کهکشان ها، آسمان ها و زمین، ثوابت و سیارات، همه و همه را آفرید و با حفظ آن خصوصیت ها و اهداف آنها را راهنمایی می کند.
این کارشناس، اظهار کرد: اگر انسان بخواهد از این عالم بهره درست ببرد یا به آن بهره دهد، هم باید خود را مُسخّرِانه بشناسد و هم جهان را؛ آن گاه براساس تعامل متقابل و تسخیرهای متقابل، از جهان کمک بگیرد و به جهان مدد برساند، تا تواناییها و بهره های او صادق باشد و توفیق انجام دادن کارهای فراوانی را بیابد.
بی تردید تکیه بر معیار ها و الگوهای غربی و توسعه غیردینی نمی تواند نمایان کننده راه برای دستیابی به رشد و توسعه و استفاده بهینه از نعهمت های الهی باشد.
امروز شناخت توانمندهای و استعداد های خدادادی جامعه و همچنین توانمندی های شخصی محور توسعه است.
برای رسیدن به رشد و توسعه مطلوب در جامعه حرکت در مسیر اهداف اقتصاد مقاومتی مهم ترین گام است که توسعه ظرفیت های چون اشتغال و تقویت اقتصاد را در پی خواهد داشت.
نظر شما