خبرگزاری شبستان-جنوب کرمان: این روزها وقتی که افراد و اقشار مختلف جامعه را می نگریم در تنهایی خود و همچنین در محافل شلوغ در حال چک کردن گروه های خود در فضای مجازی هستند.
امروزه دنیای مجازی تبدیل به دنیای واقعی شده است چراکه زندگی افراد را تحت الشعاع خود قرار داده است.
این مسئله ذهن بسیاری از افراد را درگیر خود کرده است که آیا فضای مجازی فرصت و یا تهدید است؟ باید چه سازوکاری اتخاذ شود تا بتوان آسیب های آن را کمتر کرد؟
مقام معظم رهبری در سال های اخیر به موضوع فضای مجازی تاکید داشته است و حتی فرموده اند: اگر من رهبر انقلاب نبودم حتما رئیس فضای مجازی کشور می شدم و این امر نشان از اهمیت فضای مجازی است.
در جای دیگری مقام معظم رهبری فرمودند: اهمیت فضای مجازی به اندازه انقلاب اسلامی است لذا توجه جدّی به این مسئله امری عقلی و شرعی است.
در این رهیافت در نظر داریم این مسئله را از دیدگاه چند تن از کارشناسان در حوزه مجازی مورد بررسی قرار دهیم که در ادامه به آن می پردازیم.
حجت الاسلام محمد افضلی مسئول دارالقرآن بسیج سپاه ثارلله استان کرمان به خبرنگار شبستان گفت: فضای مجازی دارای فرصت و تهدید است و مصون ماندن از آسیب های این فضا، بستگی به آموزش دارد.
وی افزود: قبل از مطرح شدن فضای مجزی و بخصوص شبکه های اجتماعی در جامعه، مسئله ماهواره دغدغه مسئولین و دغدغه مندان عرصه فرهنگ بود که امروزه جای خود را به فضای مجازی داده است.
مسئول دارالقرآن بسیج سپاه ثارلله استان کرمان عنوان کرد: اگر مسئله ماهواره قابل کنترل بود اما در حوزه فضای مجازی نمی توان آن را محدود کرد لذا باید آموزش و روشنگری لازم در جامعه و در میان اقشار مختلف انجام شود.
وی با اشاره به اینکه مهمترین تهدید فضای مجازی در حوزه خانواده است، اظهار داشت: وقتی که در محیط خانواده همه اعضاء غرق در فضای مجازی باشند، عملا جایی برای تربیت و توجه به فرزندان نیست.
حجت الاسلام افضلی ابراز داشت: در مباحث اخلاقی متاسفانه شاهد آسیب های جدّی تری هستیم که می تواند ضربات سنگینی به بدنه خانواده ها وارد کند.
وی ادامه داد: در صورت عدم مدیریت صحیح فضای مجازی، تهدیدات آن بیشتر از فرصت است لذا در این زمینه باید تدبیری جدِی اندیشیده شود.
مسئول دارالقرآن بسیج سپاه ثارلله استان کرمان با بیان اینکه اولین قدم جهت مدیریت و آموزش سالم فضای مجازی، برگزاری جلسات و دوره های آموزشی و بصیرتی برای والدین و خانواده ها است، تصریح کرد: آموزش والدین جهت چگونگی ارتباط با فرزندان دومین قدمی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
وی تصریح کرد: واقعیت این است که امروزه نمی توان افراد را از فضای مجازی منع کرد لذا باید محتوای ارزشی و جذابی جایگزین این گروه ها و کانال های نامناسب شود.
حجت الاسلام افضلی افزود: محتوا و مدیریت دو عامل اساسی در فضای مجازی است که اگر به آن توجه توجه شود، بسیاری از مشکلات و آسیب ها مرتفع می شود.
حجت الاسلام احمد صادقی رئیس اداره فرهنگی مرکز هم اندیشی اساتید و نخبگان دانشگاهی نهاد رهبری به خبرنگار شبستان گفت: قبل از اینکه فضای مجازی یا همان پیام رسان را در چارچوب معنای تهدید یا فرصت تحلیل کنیم، باید ابتدا مبانی آن را تعریف کنیم.
وی افزود: اگر فضای مجازی با رویکردی توحیدی تعریف شود، آن را می توان یک فرصت دانست اما واقعیت این است که مبانی آن همانگونه که مشخص است، با رویکردی استکباری و ضد مذهب تعریف شده است که منحر به خطر افتادن بسیاری از ارزش های دینی می شود.
رئیس اداره فرهنگی مرکز هم اندیشی اساتید و نخبگان دانشگاهی نهاد رهبری عنوان کرد: همانگونه که در تمام زمینه ها افراد باید تخصص داشته باشند سپس وارد آن فعالیت خاص شوند، در فضای مجازی نیز این تخصص مستلزم امر تربیت است در غیر این صورت استفاده از فضای مجازی می تواند موجب تهدید و آسیب در جامعه شود.
وی با بیان اینکه فضای مجازی فی نفسه فرصت و تهدید نیست، ابراز داشت: در تمامی کارها و فعالیت ها چنانچه فرد خودساخته نباشد، موجب ضرر به خود و جامعه شود لذا باید در حد توان مانع استفاده افرادی شد که تعهد لازم را در این زمینه ندارند بنابراین باید این مطلب را بپذیریم که هر چیزی لیاقت دیدن و شنیدن ندارد.
حسین مشایخی فعال فرهنگی و دبیر ستاد احیای سیره رضوی در جنوب کرمان به خبرنگار شبستان گفت: در زمینه استفاده از فضای مجازی نباید نگران بود چراکه اگر تهدیدی نیز وجود داشته باشد، می توان آن را تبدیل به فرصت کرد.
وی افزود: می توان از ظرفیت های موجود جهت رفع مشکلات در حوزه های مختلف همچون مسائل اقتصادی و اجتماعی استفاده کرد.
مدیرمسئول کانون فرهنگی هنری امام رضا عنوان کرد: فرهنگ سازی در زمینه استفاده از فضای مجازی باید در راس امور قرار بگیرد و اولین قدم در این زمینه، آموزش خانواده ها است.
به گفته وی مخاطب شناسی و تهیه خوراک مناسب جهت پویا کردن فضای مجازی بسیار اهمیت دارد چراکه در این میدان فرهنگی، سلایق و رویکردهای مختلفی وجود دارد که باید برای تمامی آنان برنامه داشت.
مشایخی تصریح کرد: حوزه های علمیه باید در این زمینه فعالیت های عمیق و تخصصی داشته باشد و همچنین با انجام راهکارهایی همچون برگزاری همایش ها، کار چهره به چهره تربیت صحیح فرزندان و توجه ویژه به مدارس می توان در حوزه فضای مجازی قدم های مثبتی برداشت.
نظر شما