زهرا سجادی، دبیر مجمع زنان فرهیخته انقلاب اسلامی در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی شبستان با اشاره به طرح بازنشستگی پیش از موعود زنان گفت:قانون بازنشستگی دارای شرایطی در تامین اجتماعی است، این قانون برای مردان 60 سال و زنان 55 سال تمام تعیین شده است، ماده قانونی یک ،تبصره دارد. بیمه شدگانی که 30 سال تمام سابقه خدمت داشته باشند در صورتی که مردان 50 سال و زنان 45 سال تمام داشته باشند می توانند تقاضای بازنشستگی کنند. این جزو تبصره ماده 76 قانون تامین اجتماعی است.
وی بیان کرد: این ماده یک تبصره ۲ دارد که گفته می شود بیمه شدگانی که 35 سال تمام سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشند ،می توانند بدون در نظر گرفتن شرایط سنی مقرر در قانون، تقاضای بازنشستگی کنند، بنابراین دو تبصره 76 پرداختن به این موضوع را رد می کند و نمایندگان نمی بایستی این همه وقت صرف این مسئله کرده و سر و صدای اجتماعی به راه می انداختند.
سجادی با اشاره به پیامدهای قانون بازنشستگی پیش از موعد زنان تصریح کرد: اولا اگر قرار باشد بانوان با 20 سال سابقه کار بازنشسته شوند طبیعتا کارفرمایان کمتر از نیروی زن استفاده می کنند چرا که در چنین شرایطی زنان از دید آنها نیروی موقت محسوب می شوند و هیچ کارفرمایی هم حاضر نخواهد بود نیروی دایم و پایدار خود را از دست بدهد و کارگر موقت جذب کند لذا زنان امنیت شغلی خود را از دست می دهند.بنابراین چه دلیلی دارد که یک زن با 20 سال سابقه و در اوج پختگی و کسب تجارب فراوان خانه نشین شود.
دبیر مجمع زنان فرهیخته انقلاب اسلامی با اشاره به اجرایی شدن قانون بازنشستگی پیش از موعد زنان در سال 96 اظهار کرد: در صورت تصویب و اجرای این قانون در سال آینده 3500 نفر از زنان زیر 55 سال سن مشمول این قانون خواهند شد لذا به طور میانگین حدود 276 میلیون و 500 هزار تومان بار مالی برای صندوق بیمه ایجاد خواهد کرد.
وی با بیان اینکه اجرا و تداوم قانون بازنشستگی پیش از موعد زنان موجب یک معضل ملی خواهد شد، افزود: در اغلب کشورهای دنیا سن بازنشستگی بیشتر از 65 سال است و این قانون مشمول قانون کار نمی شود ،چون بسیاری از زنان در کارگاه ها و بنگاه های تولیدی و خدماتی بخش خصوصی در حال فعالیت هستند که اینها نمی توانند از این تسهیلات استفاده کنند، بنابراین این گروه از زنان را شامل نشده و باعث متضرر شدن آنها می شود.
دبیر مجمع زنان فرهیخته انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: از دیگر پیامدهای اجرای این قانون در سال آینده این است که به طور میانگین به ازای هر نفر ،شرکت بیمه از دریافت حدود 80 میلیون و 300 هزار تومان محروم می شوند یا به قیمت سال 196 میلیون و 300 هزار تومان مستمری بیشتر پرداخت خواهد شد ،یعنی این هم ضربه دومی است که به زیربنای مالی جامعه وارد می شود.
وی با اشاره به سخن مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشور که گفته بود صندوق بازنشستگی با بحران روبرو است و مصوبه بازنشستگی پیش از موعد زنان به این بحران می افزاید، افزود: وی گفته اگر ما روی گنج نشسته بودیم و از این بذل و بخشش ها می کردیم ایرادی نداشت اما اکنون نمی توانیم این مسئله را بپذیریم.
سجادی با اشاره به دلایل رد مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص قانون بازنشستگی پیش از موعد زنان گفت: یک دلیل این است که این قانون با سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و افزایش بهره وری در نیروی انسانی مغایر است و پیشنهاد کرده که در سن بالای 55 تا 65 سال لحاظ شود. علت دوم مخالفت این است که میزان محاسبه حقوق آنها بر اساس تعداد سال های کارکرد و پرداخت حق بیمه آنها لحاظ خواهد شد.
دبیر مجمع زنان فرهیخته انقلاب اسلامی با بیان اینکه مشکل عمده ما مسئله قانون کار است، تصریح کرد: این قانون اعم از استخدام، بازنشستگی و امثال اینهاست در این قانون زن و مرد مساوی دیده شدند اما در مورد مزایای حقوقی ،آنها را متفاوت لحاظ کرده است. در جامعه ما مزایای حقوقی زن و مرد با هم متفاوت است اما زمان استخدام و بازنشستگی آنها مساوی می باشد در حالی که یکی از ضرورت ها تغییر این قانون بر مبنای عدالت است.وی با بیان اینکه ما باید عدالت جنسیتی داشته باشیم نه تساوی جنسیتی اذعان کرد:حقوق زن و مرد باید بر اساس عدالت دیده شود.
سجادی خاطرنشان کرد: زنان در سن ۲۵ تا ۳۰ سالگی که سن فرزندآوری آنها می باشد ،نیازمند این هستند که در منزل بمانند و با آرامش و در فضایی به دور از استرس های شغلی فرزند سالم به دنیا آورده و آنها را تربیت و تحویل جامعه دهند ولی دقیقا در همین سنین مشغول به فعالیت هستند و زمانی که می توانند از تخصص های خود جامعه را بهره مند کنند، خانه نشین می شوند یعنی دقیقا در سن 40 سالگی که فرزندان خود را بزرگ کرده و تحویل جامعه دادند و باید بیشتر به فعالیت اجتماعی بپردازند، خانه نشین می شوند در حالی که طبق مصوبه دولت قبل بحث دورکاری و شغل پاره وقت برای زنان در نظر گرفته شده بود که ما با این کار می توانستیم تا حدود 40 سالگی حضور فیزیکی زنان را کمتر در محل کار داشته باشیم و بعد از 40 سالگی حضور فیزیکی بیشتری داشته باشند.
وی ادامه داد: اگر قانون کار ،زن و مرد را بر اساس عدالت لحاظ می کرد هم خانواده های ما بسامان و فرزندآوری بانوان بیشتر می شد و هم کار قوت بیشتری می گرفت، دلیلی ندارد که یک زن 50 ساله خانه نشین شود در صورتی که می تواند در این سنین برای جامعه سوددهی بیشتری داشته باشد و ثمره تحصیلات و تخصص خود را به جامعه برساند ولی در حدود 25 تا 30 سال که اوج فرزندآوری زنان است آنها شاغل و به دور از خانه باشند.
دبیر مجمع زنان فرهیخته انقلاب اسلامی در ادامه تصریح کرد: زمانی می توانیم بگوییم عدالت جنسیتی در قانون کار ما درست اجرا می شود که هر کدام از زنان و مردان در جایگاه خودشان و در زمان خودشان مورد توجه قرار گیرند. بهترین شیوه این است که تغییر و تحولی در قانون کار ایجاد شود و خانم ها در سنین باروری خود حضور فیزیکی کمتری در محل کار داشته باشند و بعد از 40 سالگی حضور اجتماعی پررنگ تری داشته باشند.
دبیر مجمع زنان فرهیخته انقلاب اسلامی با بیان اینکه قانون بازنشستگی پیش از موعد زنان درآمد مالی کشور را زیر سوال می برد و ضربه سنگینی به درآمد ملی وارد می کند خاطر نشان کرد:درخواست بازنشستگی پیش از موعد زنان از سوی چند ان جی او اصلاح طلب صورت گرفته است. اگر قرار است نمایندگان به حرف چند ان جی او اصلاح طلب اقدام به اجرای چنین قانونی کنند بدون اینکه زیربنا را در نظر داشته باشند و به آثار و عواقب آن توجه کنند ضرر زیادی به جامعه وارد می کنند لذا نمایندگان باید همه ابعاد کار را ببینند نه اینکه با درخواست چند ان جی او اصلاح طلب بخواهند قانون تصویب کنند.
نظر شما