میراث مادری امام عصر(عج)/انتظار با ولایت پذیری فاطمی معنا می یابد

خبرگزاری شبستان: زیباترین جمله ای که در رابطه با ولایت پذیری و زندگی اجتماعی حضرت زهرا سلام الله علیها وجود دارد، کلام امام مهدی (ع) است که فرمودند: «فی إبنَةِ رسُولِ اللهِ (ص) لِی أسوَهٌ حَسَنَهٌ؛ دختر رسول خدا(ص) برای من اسوه ای حسنه است.»

حجت الاسلام جواد جعفری، عضو هیئت علمی پژوهشکده مهدویت در گفت و گو با خبرنگار مهدویت خبرگزاری شبستان در رابطه با ولایت پذیری و تبعیت از ولی زمان در سیره اجتماعی حضرت زهرا سلام الله علیها، اظهار کرد: زندگی حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها را از جهات مختلفی می توان مورد بررسی قرار داد. هم زندگی شخصی ایشان را آن هنگام که دختری در منزل پدر بودند؛ هم زمانی که ازدواج کرده و همسر امیرالمومنین امام علی (ع) شدند و هم به عنوان یک مادر برای فرزندانشان. این جنبه شخصی و خانوادگی زندگی ایشان است. اما زندگی سیاسی و اجتماعی و فعالیت های ایشان و تاثیرگذاری در وقایع سیاسی و اجتماعی در جامعه نیز باید مورد بحث و دقت نظر قرار گیرد.

 

وی افزود: شاید زیباترین جمله ای که در رابطه با ولایت پذیری و زندگی اجتماعی حضرت زهرا سلام الله علیها وجود دارد، کلام امام مهدی (ع) است که فرمودند: «فی إبنَةِ رسُولِ اللهِ (ص) لِی أسوَهٌ حَسَنَهٌ؛ دختر رسول خدا صل الله علیه وآله برای من اسوه ای حسنه است.» دقت کنید با این که حضرت حجت(عج) خود حجت خدا هستند، به عنوان یک انسان کامل، در جایگاه الگو قرار دارند و خود به عنوان یک الگو شناخته می شوند، اما می فرمایند: اگر من نیز بخواهم الگویی داشته باشم و کسی را الگوی خود قرار دهم، دختر رسول خدا(ص) برای من الگوی خوبی است.

 

چگونگی الگو بودن بانویی که در جوانی به شهادت رسیده است

این محقق و کارشناس مهدوی تاکید کرد: این نشان می دهد که رفتار حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها تا چه حد دقیق و به چه میزان مورد عنایت حضرت حق و مورد عنایت ائمه معصومین علیهم السلام بوده است. قبل از هر چیزی باید اهمیت رفتار این بانوی بزرگوار(س) را تبیین کرد. زیرا برخی از مخالفان اهل بیت(ع)، این شبهه را مطرح می کنند که «دختر جوانی که در سن جوانی نیز به شهادت رسیده (یا به قول آنها از دنیا رفته است) تا چه حد می تواند به عنوان الگو مورد اتکاء باشد؟»

 

حجت الاسلام جعفری در پاسخ این شبهه گفت: در پاسخ به این شبهه تنها همین جمله و کلام امام عصرعلیه السلام کافی است که ایشان حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها را بهترین الگوی خود معرفی می کنند و یا آن حدیث نبوی که رسول گرامی خدا(ص) فرمودند: «هر کس فاطمه را به خشم آورد، مرا به خشم آورده است و ...» یا این سخن حضرت(ص) که فرمودند: «رضایت الهی در رضایت فاطمه است.» همه این موارد نشان می دهد رفتار صدیقه طاهره سلام الله علیها تا چه میزان حجت است! تا چه میزان معیار و ملاک است! و تا کجا می توان ازآن تبعیت کرد.

 

عضو هیئت علمی پژوهشکده مهدویت در رابطه با بحث ولایت پذیری یگانه بانوی عالم بشریت تاکید کرد: درباره ولایت پذیری آن حضرت(س) نیز همین کلام امام مهدی عجل الله تعالی فرجه را در نامه و توقیع مبارک آن حضرت(عج) در نظر بگیریم که دقیقا در نحوه برخورد با مخالفانی است که قدرت سیاسی، اجتماعی و تبلیغاتی در دست آنهاست. یکی از اشکالات و شبهاتی که درباره امام زمان علیه السلام مطرح می شود این است که می گویند «با وجود این همه ظلم و فساد که در روی زمین وجود دارد، چرا ایشان اقدام عملی نمی کنند؟»

 

«مدارا»؛ مصداق مهم ولایت پذیری حضرت صدیقه طاهره(س)

وی ادامه داد: یکی از الگوهای امام مهدی علیه السلام برای صبر در برابر این مسئله - بنا بر آنچه که از این توقیع مبارک می توان استفاده کرد- همین اقتدای به حضرت زهرا سلام الله علیها است یعنی همانگونه که حضرت صدیقه سلام الله مجبور شد در غصب خلافت صبر کند و اقدام عملی انجام ندهد، امام عصر(عج) نیز می فرمایند: که الگوی نیکوی من دختر رسول خدا(ص) است. یعنی اگر اوضاع و شرایط جامعه مهیا نباشد من نیز باید صبر کنم.

 

حجت الاسلام جعفری گفت: بنابراین از مصادیق مهم ولایت پذیری حضرت صدیقه طاهره بحث «مدارا» است که امروز نیز یکی از مسایل مهم و مبتلابه ما است. در رابطه با شخص حضرت زهرا سلام الله علیها می بینید که یکی از افرادی که بیشترین تلاش و اهتمام را داشت تا امیرالمومنین علیه السلام بتواند وصیت رسول خدا صل الله علیه وآله مبنی بر جانشینی و خلافت خود را عملی کند و به این وصیت نبوی جامه عمل بپوشاند و امیرالمومنین(ع) به آنچه که خداوند به ایشان ماموریت داده است برسد، حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها بودند. در تاریخ ذکر است که حضرت(س) در این راه تلاش های فراوانی کرد و سخنرانی های روشنگرانه ای در ملاء عام انجام داد.

 

این کارشناس دینی تاکید کرد: البته شاید اقدامات دیگری بیش از این مقدار نیز می شد انجام داد اما چون امیرالمومنین امام علی علیه السلام امر به تحمل و مدارا کرده بودند و جامعه بیش از این کشش نداشت که غیر از تبیین مطالب برای مردم و آگاهی بخشی به آنها- کار دیگری انجام شود، حضرت زهراسلام الله علیها نیز از ایشان تبعیت و اطاعت می کنند و اقدام دیگری انجام نمی دهند. همچنان که قرائنی نیز وجود دارد که حضرت صدیقه(س)‌ به امیرالمومنین علیه السلام پیشنهاد می دادند که در دفاع از وصیت پیامبر(ص) اقدام عملی انجام دهند و امیرالمومنین(ع) فرمودند که اگر بخواهیم اقدامی بکنیم اصل اسلام به خطر می افتد و از بین می رود. و حضرت زهرا سلام الله علیها نیز این سخن را پذیرفتند.

 

به نام ولایت مداری و دوستی اهل بیت(ع)، تفرقه افکنی می کنند

وی در بیان اهمیت پذیرش این شرایط از سوی دختر بزرگوار پیامبر خاتم صل الله علیه وآله، افزود: با وجود اینکه برای دختر پیامبر صل الله علیه وآله بسیار سخت و دشوار بود که در جلوی چشم ایشان وصیت پیامبر(ص) زیر پا گذاشته شود اما چون حجت خدا(امیرالمومنین علیه السلام) فرمودند: الان صلاح اینگونه است و باید مدارا کرد، حضرت زهرا سلام الله علیها نیز تنها به بیان وقایع و ارتباط گفتاری با جامعه اکتفا کردند اما به شکلی که در تاریخ ماندگار شود.

 

حجت السلام جعفری در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: اهمیت این ماجرا و این رفتار برای جامعه امروز ما از آنجا ناشی می شود که امروز نیز برخی به بهانه این که ما ولایت مدار و دوستدار اهل بیت(ع) هستیم، کارهایی را انجام می دهند که وحدت اسلامی را می شکند و بهانه به دست دشمن می دهد و تمام این اعمال نیز به نام محبت به حضرت زهرا سلام الله علیها یا محبت به اهل بیت(ع) و یا برائت از دشمنان اهل بیت(ع) انجام می شود. در حالی که اگر توجه کنیم رفتار شخصی حضرت زهرا سلام الله علیها موید آن است که شخص ایشان با مدارا برخورد کردند.

 

محقق دینی ادامه داد: وقتی امیرالمومنین علیه السلام به عنوان ولی و حجت الهی فرمودند که اصل اسلام درخطر است، ایشان نیز اقدام دیگری نکردند. لذا یکی از الگوپذیری ها از حضرت زهرا سلام الله علیها در ولایت پذیری همین است که اگر امروز عنوان می شود که «گفتن برخی سخنان» و «انجام برخی اعمال» وحدت شکن است و اصل اسلام را به خطر می اندازد، طبیعتا باید اطاعت شود. ما نباید به عنوان محبت به اهل بیت(ع) و دشمنی با مخالفان آنها کاری کنیم که اصل اسلام زیر سوال برود.

 

تبعیت از ولی خدا حتی در شرایط سخت

عضو هیئت علمی پژوهشکده مهدویت تاکید کرد: بنابراین، یکی از کارهای مهمی که از جنبه ولایت پذیری حضرت زهرا سلام الله علیها باید مطرح کرد همین بحث بسیار سخت مدارا است. یعنی وقتی کسانی که خلافت را غصب کرده بودند درخواست ملاقات با حضرت(س) را عنوان کردند- چون تحت فشار شدید اجتماعی بودند که چرا ارتباط خود را با دختر پیامبر(ص) قطع کرده اند لذا برای حفظ ظاهر هم که شده تلاش کردند تا با ملاقات حضرت زهرا سلام الله علیها چنین وانمود کنند که ما رابطه حسنه ای با این خانواده داریم- در این شرایط برای حضرت صدیقه(س) پذیرش این افراد بسیار سخت بود ولی چون امیرالمومنین(ع) فرمودند صلاح در این است، ایشان نیز آن را انجام دادند. امروز هم شاید انجام برخی مسایل و یا ترک بعضی از امور برای ما بسیار سخت باشد اما باید با الگوگیری از سبک زندگی فاطمی ما نیز ولایت پذیر باشیم.

 

حجت الاسلام جعفری در پایان خاطرنشان کرد: این نکات ریز نشان می دهد که حضرت زهرا(س) تا چه میزان تابع ولایت بوده اند با وجود اینکه گاهی انجام دادن دستوری که از طرف حجت زمان صادر می شد بسیار سخت بود؛ اما همین تبعیت باعث می شد که حضرت(س) آنها را بپذیرند و سختی ها را تحمل کنند. امروز نیز باید به تبعیت و الگوگیری از حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها به تبیین واقعیت ها، بیان مستند تاریخ و اتفاقاتی که رخ داده بپردازیم و از موارد تفرقه انگیز و تشنج آفرین که وحدت شکن هستند، اجتناب کنیم.

 

کد خبر 613457

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha