پیامدهای خشک شدن دریاچه ارومیه در بروز بیماری ها به زودی اعلام می شود

خبرگزاری شبستان: مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه با اشاره به اجرای طرح تاثیر خشک شدن دریاچه ارومیه در بروز بیماری ها توسط دانشگاه های ارومیه و تبریز گفت: نتایج این مظالعات تا پایان اسفندماه اعلام می شود.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبستان، مسعود تجریشی، مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه در نشست خبری با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه احیای دریاچه ارومیه گفت: دفتر برنامه ریزی و تلفیق در سال 93 در دانشگاه صنعتی شریف شکل گرفت و مطالعات طراحی احیای دریاچه ارومیه را با حضور 150 متخصص داخلی آغاز کرد.

 

وی با اشاره به استفاده از تجربیات کشورهای روسیه، آمریکا و آمریکای لاتین در خصوص احیای دریاچه ارومیه خاطرنشان کرد: در این مدت طرح هایی نیز برای احیای دریاچه ارومیه در دولت تصویب شده است و در آن وظایف دستگاه های اجرایی مشخص شده است.

 

تجریشی با اشاره به حضور 7 وزیر، 2 معاون رییس جمهور و 3 استاندار در کارگروهی به ریاست معاون اول رییس جمهور برای تامین منابع مالی اظهار داشت: پایش اجرای مصوبات در دستگاه های اجرایی بر عهده دانشگاه های تبریز و ارومیه است.

 

مدیر دفتر برنامه ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه با اشاره به نتایج عملکرد این ستاد که در شهریور و مهر امسال باعث شد تا دریاچه ارومیه به حالت تثبیت برسد، گفت: طی سال های 73 تا 93 هشت متر طراز دریاچه ارومیه کاهش یافته بود در واقع طی 2 دهه سالانه 40 سانتیمتر در دریاچه ارومیه کاهش طراز داشته ایم.

 

تجریشی با بیان اینکه بنا به اظهار متخصصان در این مقطع اگر دریاچه ارومیه تثبیت نمی کردیم غبارهای ناشی از دریاچه ارومیه منطقه را با مشکل مواجه می کرد بنابراین کانون شناسایی شد و اقدامات لازم برای آبگیری دریاچه ارومیه را آغاز کردیم.

 

تجریشی با اشاره به مشکلات مالی ستاد احیای دریاچه ارومیه طی سه ماه اخیر گفت: قرار بود 270 میلیارد تومان به صورت اوراق طی دو سه روز آینده به ستاد احیای دریاچه ارومیه داده شود.

 

وی افزود: 300 میلیارد تومان تا پایان سال و 30 میلیارد تومان نیز برای تثبیت غبار به ستاد تخصیص یافته است و اگر نتوانیم منابع مالی مورد نیاز را احیای دریاچه ارومیه ناقص می ماند.

 

تجریشی با اشاره به اینکه نیمی از پروژه ها از جمله پروژه کنترل غبار و گشت و بازرسی به خاطر کمبود منابع مالی با مشکل مواجه شده است، ادامه داد: با اجرایی شدن این پروژه ها می توانستیم هشت درصد از مصرف آب را کاهش دهیم.

 

وی با اشاره به بازدید نماینده سازمان ملل در ایران و معاون دبیر سازمان ملل از دریاچه ارومیه گفت: پاییز امسال بارندگی کم بود اما در فصل تابستان بارش مطلوبی در منطقه وجود داشت و پیش بینی می کنیم در فصل بهار نیز بارندگی نرمال داشته باشیم.

 

مدیر دفتر برنامه ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه با اشاره به اینکه برای تامین منابع مالی احیای دریاچه ارومیه از طرق مختلف پیگیر امور هستیم، گفت: از هیئت دولت سه ماه فرصت گرفته ایم تا برخی مسایل را بازنگری کنیم.

 

وی با بیان اینکه رایزنی هایی برای ارایه راهکار در خصوص تداوم پروژه ها علیرغم کمبود منابع مالی با تمام دستگاه ها انجام داده ایم، ادامه داد: صندوق هایی در منطقه فعال کرده ایم تا مردم بتوانند تامین کننده مالی برخی پروژه ها باشند.

 

وی با بیان اینکه 25 زنجیره ارزش از جمله زنجیره ارزش انبوه تهیه کرده ایم، ادامه داد: تلاش می کنیم با حمایت ستاد احیا بتوانیم منابع تامین مالی پروژه ها را در منطقه ایجاد کنیم.

 

وی با اشاره به استفاده از ظرفیت وزارت امور خارجه در خصوص احیای دریاچه ارومیه گفت: آقای عراقچی دستیاری به ستاد احیا معرفی کرده است تا برای انجام دیپلماسی بین المللی با هدف تامین منابع مالی با ما همکاری داشته باشد.

 

وی با بیان اینکه 18 درصد مصرف آب را در پایاب سدها و در بخش کشاورزی کاهش داده ایم، ادامه داد: درآمد کشاورزان نه تنها کاهش نیافته بلکه 17 درصد نیز افزایش داشته است و می توانیم بدون هیچ فشاری به بخش کشاورزی مصرف آب را 24 درصد کاهش دهیم.

 

تجریشی با اشاره به مطالعات انجام شده در خصوص سدها و چاه های منطقه گفت: میزان آب تجدیدپذیر در حوزه آبریز دریاچه ارومیه تا دو دهه اخیر 8.7 میلیارد متر مکعب بود و طی این مدت با کاهش 18 درصدی میزان بارندگی و کاهش 20 درصدی روان آب ها میزان آب های تجدیدپذیر دریاچه ارومیه به 7 میلیارد متر مکعب رسید در حالی که در این مدت سطح زیر کشت منطقه از 300 هزار هکتار به 450 هزار هکتار رسیده است.

 

تجریشی در خصوص ورود تسویه فاضلاب ها به پیکره دریاچه ارومیه گفت: اگر شوراهای شهر و روستا تعهد دهند آب تسویه شده به سمت دریاچه ارومیه حرکت کند ستاد دریاچه ارومیه تقبل کند 50 درصد منابع مالی تسویه فاضلاب ها را تامین کند.

 

وی در مورد بیماری های ناشی از خشکی دریاچه ارومیه گفت: برای ارایه اطلاعات در خصوص بیماری های ناشی از خشکی دریاچه از تجربیات کشورهای دیگر استفاده کرده ایم و بر این اساس مطالبات تطبیقی انجام داده ایم.

 

وی با بیان اینکه بر اساس مطالعات کهورت 2 هزار نفر آزمایش خون داده اند تا آثار خشکی دریاچه از نظر ژنتیکی بررسی شود، گفت: مطالعاتی نیز توسط دانشگاه های علوم پزشکی ارومیه و تبریز انجام می شود و این دو دانشگاه موظف شده اند تا شش ماه آینده اطلاعاتی بر اساس اطلاعات بالینی مردم منطقه به ما ارایه کنند که این گزارش تا پایان اسفند ارایه می شود.

 

وی با بیان اینکه بر اساس تصاویر ماهواره ای انعکاس از کف دریاچه جدی است، ادامه داد: در شرایطی که دریاچه خشک شده است سرطان ها نیز افزایش پیدا می کنند به طوری که طی سال های اخیر انعکاس از کف دریاچه ارومیه 2 و نیم برابر شده است.

 

وی در خصوص مصوبه هیئت دولت مبنی بر توقف سدسازی در منطقه تا احیای کامل دریاچه ارومیه گفت: سدهایی که باید پابرجا باشند منحنی آنها باید مطابق دریاچه ارومیه باشد و با توجه به شرایطی که در دریاچه ارومیه وجود دارد بعید است سدسازی مانند سابقه در این منطقه ادامه داشته باشد.

 

 

 

کد خبر 613536

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha