خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: پیشرفت خوب ایران در زمینه موشکی، حضور روسیه و ایران در سوریه قانونی است، ادعای تازه نتانیاهو درباره ایران، دولت فرانسه به شرکتهایی که در ایران سرمایهگذاری کنند، وام میدهد از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
نتانیاهو: ایران به دنبال باز کردن یک جبهه جدید علیه اسرائیل در جولان است
بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل از ملاقات خود با ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه در روز پنجشنبه و در مسکو پیرامون موضوعاتی از جمله تحولات سوریه و جلوگیری از حضور ایران در سوریه خبر داد.
وی در سخنان خود در افتتاحیه نشست هفتگی کابینه در قدس، افزود: ایران به دنبال بهره برداری از تلاشهای اخیر خود در رسیدن به یک راهحل سیاسی در سوریه به منظور تحکیم نیروهای نظامی خود در خاک این کشور است.
وی افزود: هدف ایران تثبیت حضور دائمی خود در سوریه به کمک نیروی زمینی و دریایی خود است.
نتانیاهو همچنین اظهار داشت: ایران در تلاش است تا یک جبهه علیه ما در بلندیهای جولان به وجود آورد.
نخستوزیر اسرائیل قرار است در این ملاقات مخالفت شدید و مصمم اسرائیل را در خصوص این اتفاق بیان کند.
براساس این گزارش، از زمان شروع جنگهای داخلی در سوریه، روسیه همراه با ایران در تلاش برای کمک به حفظ دولت بشاراسد و همچنین منافع خود در سوریه هستند.
نتانیاهو به دنبال کمک روسیه به منظور خنثی کردن اهداف ایران و حزبالله مبنی بر استفاده از سوریه برای حمله به اسرائیل است.
نتانیاهو در طول سفرش به مسکو در ماه ژوئن به رسانههای روسی گفت: به ایران اجازه داده نخواهد شد تا با استفاده از حزبالله به ما در جولان حمله کند.
نخستوزیر اسرائیل بدون اظهارنظر در خصوص حمله هوایی اسرائیل در سوریه گفت: امیدوارم بتوانیم به درک ویژهای در خصوص کاهش رویارویی احتمالی میان ما و نیروهای روسی برسیم.
گفتنی است؛ مقامات اسرائیل سپاه پاسداران ایران را متهم به ایجاد یک جبهه ضد اسرائیل در بلندیهای جولان در کنار نیروهای حزبالله و دروزهای مخالف اسرائیل کردند.
باید اس-۳۰۰ را در محاسباتمان در نظر بگیریم/ایران توان ساخت سامانهای پیشرفتهتر را دارد
یک روز پس از اعلام رسمی آزمایش موفقیتآمیز سامانه دفاع موشکی «اس-300» در ایران، روزنامه صهیونیستی «جروزالمپست» نوشته است که اسرائیل به دقت این تحول را دنبال میکند.
«آبراهام آسائیل» ژنرال بازنشسته ارتش رژیم صهیونیستی به این روزنامه گفته است که اس-300 سامانهای نیست که بتوان آن را نادیده گرفت.
آسائیل روز یکشنبه به جروزالمپست گفت: «سامانه دفاع موشکی پیشرفته اس-300 سامانهای است که آنها قبلا آن را نداشتهاند و سامانهای بسیار خطرناک است.»
به گفته این ژنرال، هرچند که این سامانه توان رهگیری جنگنده نسل پنجم اف-35 را ندارد، اما در مقابله با «هواپیماهای نسل چهارم یا سوم [که بخش اعظم نیروی هوایی اسرائیل را تشکیل میدهند]، بسیار خوب عمل میکند.»
جروزالمپست در ادامه با تشریح روند چند ساله خرید و دریافت سامانه اس-300، نوشته است که اسرائیل نگران بود که دستیابی تهران به این سامانه، برتری نظامی تلآویو در منطقه را از بین ببرد. به همین جهت اسرائیل اخیرا جنگندههای اف-35 را از آمریکا دریافت کرده و قصد دارد دو اسکادران کامل از این جنگنده خریداری کند.
این روزنامه به اظهارات مقامات ایرانی مبنی بر در جریان بودن پروژه «باور 373» هم پرداخته و نوشته است که این سامانه قرار است مشابه ایرانی اس-300 باشد.
آسائیل میگوید اینکه ایران بتواند چنین سامانهای بسازد، نباید چندان غافلگیر کننده باشد.
وی گفت: «ایرانیها در زمینه این فناوری بسیار پیشرفته هستند. میتوان گفت که در یکی دو دهه اخیر، آنها پیشرفت بسیاری به خصوص در زمینه موشکی داشتهاند.»
او گفت هرچند ممکن است ساخت چنین سامانه پیچیدهای وقتگیر باشد، اما ایرانیها این توان را دارند که این پروژه را به انجام رسانده و حتی سامانهای پیشرفتهتر از اس-300 بسازند.
این ژنرال اسرائیلی افزود: «اگر ما بخواهیم فردا به ایران حمله کنیم، که البته من نمیگویم که قصد چنین کاری داریم، باید در نظر داشته باشیم که ایران اکنون یک سامانه ضدهوایی بسیار خوب در اختیار دارد.»
مهر:
ادعای تازه نتانیاهو: ایران به دنبال بازکردن جبهه جدیدی علیه اسرائیل در جولان است
«بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی امروز در اظهاراتی اعلام کرد که در دیدار آتی خود با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه درباره برنامه های ایران در سوریه با وی گفتگو خواهد کرد.
نخست وزیر رژیم صهیونیستی در این باره مدعی شد: ایران در چارچوب مذاکرات صلح می کوشد چه از طریق حضور نظامی در اراضی سوری و چه حضور دریائی به صورت دائمی خود را در سوریه ماندگار کند.
وی در ادامه با تکرار ادعاهای ضد ایرانی خود و بدون اشاره به اشغال بخشی از اراضی سوریه توسط این رژیم به اعضای کابینه اش گفت: ایران حتی در قالب تلاشی تدریجی در صدد است تا جبهه ای را علیه ما در بلندی های جولان باز نماید!
«بنیامین نتانیاهو» در این راستا اعلام کرد: مخالفت شدیدمان را در این باره در دیدار با پوتین به اطلاع وی خواهم رساند.
لازم به ذکر است، منابع خبری ساعاتی پیش از دیدار «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه در روز پنجشنبه هفته جاری (۱۹ اسفند ماه) در مسکو خبرهاییی را مخابره کرده بودند.
باشگاه خبرنگاران جوان:
دولت فرانسه به شرکتهایی که در ایران سرمایهگذاری کنند، وام میدهد
«مایکل ساپین»، وزیر اقتصاد فرانسه، در نشست خبری با «علی طیبنیا»، همتای ایرانیاش در تهران، اظهار داشت دولت فرانسه قصد دارد به شرکتهایی که تمایل دارند در ایران سرمایهگذاری کنند، وام اعطا کند. سایپن با این حال، افزود این طرح هنوز اجرایی نشده است.
در ادامه گزارش آمده است: شرکتهای فرانسوی جزء نخستین شرکتهایی بودند که پس از امضای توافق هستهای ایران و شش قدرت جهانی و لغو تحریمهای اقتصادی ایران، به بازار این کشور بازگشتند. با این وجود، مشکلات مالی تاکنون، مانع از اجرای برخی از پروژههای بزرگ شده است. بانکهای بزرگ فرانسوی بهدلیل لغو نشدن برخی از تحریمهای [یکجانبه] آمریکا علیه ایران و عدم دسترسی این کشور به وامدهندگان بینالمللی، برای انجام مبادلات تجاری با این کشور نفتخیز، تمایل چندانی ندارند.
ساپین درخصوص عادیسازی روابط بانکی میان ایران و فرانسه ابراز خوشبینی کرد. وی همچنین وعده داد از دولت آمریکا خواهد خواست درخصوص تأثیر تحریمهای ایران بر اینگونه روابط بانکی، شفافسای کند.
بهبود روابط تهران-قاهره، باعث شکست سیاستهای ضدایرانی آمریکا در خاورمیانه خواهد شد
نشریه آمریکایی «هیل» با انتشار گزارشی در پایگاه اینترنتی خود نوشت: دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور جدید آمریکا، از زمان روی کار آمدن، در برابر ایران رویکردی خصمانه اتخاذ کرده است. واشنگتن در تلاش است در برابر «جاهطلبیها و اقدامات» ایران در منطقه خاورمیانه، جبهه متحدی از کشورهای عربی تشکیل دهد تا بتواند با «دخالتهای» ایران در خلیج فارس، سوریه، عراق و یمن مقابله کند. گرایش تدریجی مصر به سمت ایران ممکن است مانع از تحقق این ائتلاف آمریکایی شود.
نگارنده گزارش در ادامه میافزاید: از دلایل اصلی چرخش در سیاست خارجی مصر میتوان به تمایل این کشور برای بهدست آوردن جایگاه سابق خود بهعنوان قدرت منطقهای، ترس از اسلامگرایی سُنی و همچنین بحران مالی شدید این کشور اشاره کرد. این عوامل باعث شدهاند قاهره -در رویکردی کاملاً متفاوت با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس- نسبت به دخالتها و نفوذ ایران در منطقه خاورمیانه موضعگیری سختگیرانهای نداشته باشد.
در ادامه گزارش، روابط تهران-قاهره در شش دهه اخیر، به سه دوره اصلی تقسیم شده است:
دوره نخست (دهههای 50 و 60 میلادی): در آن دوران، «جمال عبدالناصر»، رئیسجمهور اسبق مصر و «محمدرضا پهلوی»، شاه [معدوم] ایران درخصوص مسائل منطقه دیدگاههای بهشدت متضادی داشتند. عبدالناصر مصر را پرچمدار جبهه انقلابی ضدآمریکایی در جهان عرب میدانست. در حالی که، رضاشاه در اردوگاه طرفدار آمریکا بود و حتی به اسرائیل نفت هم میفروخت.
دوره دوم: پس از آنکه «انور سادات»، رئیسجمهور اسبق مصر، روابط خود را با شوروی سابق قطع کرد و به اردوگاه طرفدار آمریکا پیوست، روابط میان تهران و قاهره بهطور چشمگیری بهبود یافت تا جایی که مصر شاه [معدوم] ایران، پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1979 میلادی (1357 خورشیدی)، به مصر گریخت.
دوره سوم: پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، روابط تهران-قاهره بهشدت به تیرگی گرایید. روابط دوستانه مصر با اسرائیل، همسویی مواضع مصر با آمریکا، حمایت قاهره از بغداد در جنگ 8 ساله میان عراق و ایران، نامگذاری یک خیابان در تهران بهنام «خالد اسلامبولی» (که انور سادات را به قتل رساند) و روابط نزدیک قاهره با کشورهای عرب حوزه خلیجفارس به تیرگی بیش از پیش روابط میان دو کشور انجامید. در طول این دوران، تلاشهایی برای بهبود روابط صورت گرفت؛ اما این اقدامات نتیجه چندانی نداشت و روابط دو کشور هنوز هم تا سطح تبادل سفیر ارتقا نیافته است.
نگارنده گزارش در ادامه میافزاید پس از برکناری «حسنی مبارک»، رئیسجمهور پیشین مصر، از قدرت در سال 2011 میلادی، تلاشهایی برای بهبود روابط تهران-قاهره انجام شد. 7 روز پس از «استعفای» مبارک، «شورای عالی نیروهای مسلح مصر» برای نخستینبار در طول 30، به ناوچههای نیروی دریایی ایران اجازه داد از کانال سوئز عبور کنند.
در زمان روی کار آمدن «اخوان المسلمین» در مصر، نیز تلاشهایی برای بهبود روابط میان دو کشور صورت گرفت؛ اما این اقدامات عمر چندانی نداشت.
دولت کنونی مصر با ریاستجمهوری «عبدالفتاح السیسی»، اسلامگرایی سُنی را دلیل اصلی بیثباتی منطقه خاورمیانه میداند. این نگرانی باعث شده سیاستگذاران مصری بهسمت ایران و روسیه -بازیگران دیگری که با این پدیده به مقابله برخواستهاند- گرایش پیدا کنند.
سیاستمداران مصری قاهره را در محاصره افراطگرایان سُنی در سوریه، لیبی، یمن، سودان ... و ترکیه میبینند. این نگرانیها و تجربه مصر در دوران اخوان المسلمین، باعث شده قاهره در بحران سوریه، در کنار «بشار اسد»، رئیسجمهور این کشور، بایستد و برای جلوگیری از به قدرت رسیدن نیروهای افراطی در خاک این کشور تلاش کند. مصر معتقد است ایران و روسیه در خط مقدم مبارزه با این نیروهای افراطی قرار دارند؛ نیروهای تروریستی که مصر نیز در شمالشرقی «شبهجزیره سینا» با آنها میجنگد. همچنین، قاهره تاکنون از اینکه نیروهای زمینی خود را برای حمله به یمن در اختیار ائتلاف [متجاوز] سعودی قرار دهد، سرباز زده است.
اقدامات اخیر مصر در بهبود روابط با ایران و حمایت از اقدامات روسیه در سوریه، باعث تیرگی روابط ریاض-قاهره شده است. حمایت مصر از قطعنامه پیشنهادی روسیه در شورای امنیت سازمان ملل متحد در اکتبر سال 2016 میلادی، به قطع صادرات نفتخام عربستان به این کشور منجر شد.
در ادامه گزارش آمده است: اختلاف میان قاهره و ریاض درخصوص نفوذ ایران در سوریه و یمن ناشی از دو دیدگاه متفاوت است. از نظر عربستان ، ایران -کشوری با اکثریت شیعه- تهدید اصلی در منطقه خاورمیانه محسوب میشود؛ اما، مصر اسلامگرایی سُنی در منطقه را دشمن اصلی خود میداند.
نگارنده گزارش در ادامه میافزاید: عدم وجود مخالفت جدی داخلی با بهبود روابط تهران-قاهره باعث شده است السیسی بدون هیچ دغدغهای سیاست جدید خود را پیش ببرد. از سوی دیگر، نخبههای سیاسی غیرمسلمان مصر (از جمله، وزیر امور خارجه این کشور) نیز از بهبود روابط با تهران و حتی ارتقای روابط در سطح تبادل سفیر، استقبال میکنند. همچنین، ملیگرایی عربی حاکم بر بخش بزرگی از قشر فرهیخته مصر نیز ایران را کشوری با سابقه تمدنی کهن میداند و این کشور را بر عربستان -که محروم از چنین پیشینهای است- ترجیح میدهد.
از سوی دیگر، السیسی در کنترل افراطگرایان داخل این کشور که با ایران بهدلیل شیعه بودنش عناد دارند، موفق عمل کرده است.
در ادامه گزارش آمده است: مسائل مالی از دیگر دلایل گرایش مصر به سمت ایران بوده است. مصر توانست با امضای قرارداد نفتی با عراق، توقف فروش نفت عربستان را جبران کند. در صورت تداوم تیرگی روابط ریاض-قاهره، و با توجه به لغو بخشی از تحریمهای اقتصادی تهران، خرید نفت از ایران یکی از گزینههای اصلی پیش روی مصر خواهد بود. نیاز مالی قاهره حتی ممکن است باعث رونق دوباره صنعت گردشگری ایران در این کشور شود. نگارنده گزارش با این وجود، میافزاید عادیسازی روابط میان تهران و قاهره بهدلیل وابستگی اقتصادی مصر به کشورهای عرب حوزه خلیجفارس بهطور کامل امکانپذیر نخواهد بود.
در پایان گزارش آمده است: شکست تلاشهای آمریکا برای کاهش تنشهای میان ریاض و قاهره، ترس مصر از اسلامگرایی سُنی و مشکلات مالی قاهره ممکن است تلاشهای واشنگتن را برای مقابله با ایران بهخطر بیندازد. گرایش بیشتر مصر به سمت منافع ایران در منطقه خاورمیانه، بهمنزله قدرت یافتن بیش از پیش ایران و متحدانش خواهد بود که به شکست تلاشهای آمریکا در این منطقه خواهد انجامید.
ایرنا:
مسکو: حضور روسیه و ایران در سوریه قانونی است/ استقبال از گفت وگوهای منطقه ای تهران و کشورهای عربی
معاون وزیر امور خارجه و نماینده رئیس جمهوری روسیه در امور خاورمیانه اعلام کرد: مسکو از گفت وگوهای ایران و کشورهای عربی برای حل و فصل سیاسی مسائل منطقه استقبال می کند.
بوگدانف در سخنانی که روز یکشنبه در رسانه های روسی منتشر شد به جایگاه ایران در حل و فصل مسائل منطقه ای از جمله بحران های عراق و افغانستان و سوریه اشاره کرد که در رفع تنش ها در منطقه موثر بوده است.
نماینده رئیس جمهوری روسیه در امور خاورمیانه در مصاحبه با روزتامه الحیات که در اخبار سامانه اینترنتی یاندکس روسی منتشر شد، این ادعا را که ایران در بحران سازی های منطقه شرکت می کند، رد کرد و افزود: این ادعا را باور نمی کنیم و هیچ دلیل قانع کننده ای برای اثبات آن ارائه نشده است.
وی با اشاره به امکان مشارکت کشورهای منطقه و ایران برای حل مسائلی همچون سوریه و عراق خاطرنشان کرد: اسنادی بین کشورهای عربی خلیج فارس، ایران، ترکیه و آمریکا امضا شده که می توان برای توسعه مشارکت های منطقه ای از این اسناد شروع کرد.
مقام روسی ادامه داد: این اسناد در نشست سال گذشته گروه بین المللی حامیان سوریه در وین امضا شد که با حضوز نمایندگان ایران، کشورهای عربی، ترکیه و برخی کشورهای دیگر تحت ریاست روسیه و آمریکا برگزار شد.
بوگدانف گفت: در نشست وین تصمیمات این گروه بر اساس قطعنامه 2254 شورای امنیت گرفته و در آن بر اصول حل و فصل سیاسی مسائل سوریه تعیین شد.
معاون وزیر امور خارجه همچنین با بیان اینکه ادعاهای زیادی مبنی بر مداخله ایران در کشورهای منطقه به گوش می رسد و اینکه تهران می خواهد نفوذ خود را در خاورمیانه در وهله اول در سوریه، عراق و لبنان و بحرین گسترش دهد، گفت: با دقت باید تمام این مسائل را با شرکت بازیگران منطقه ای بررسی کنیم. معتقدم مذاکره راهکار حل اختلافات میان ایران و عربستان سعودی و آمریکا است.
مقام روس در باره نظام سیاسی سوریه نیز گفت: از نظام حکومتی در این کشور حمایت می کنیم که شیعه، سنی یا مسیحی نباشد. این نظام باید در نتیجه انتخابات آزاد و عادلانه و شفاف بوجود بیاید و در برگزاری آن تجربیات داخلی سوریه و خارجی مورد توجه قرار گیرد.
وی خاطرنشان کرد: در انتخابات سوریه باید مهاجران سوری مقیم کشورهای دیگر مشارکت کنند و تحت نظارت کامل سازمان ملل که از تجربیات فراوان در برگزاری رای گیری ها از جمله در افغانستان برخوردار است، برگزار شود.
بوگدانف در پاسخ به سئوالی در مورد پایان مشارکت و حضور مستشاری ایران در سوریه نیز گفت: بر چه اساسی باید انجام گیرد؟ در سوریه دهها هزار فرد مسلح داوطلب خارجی از مراکش گرفته تا افغانستان حضور دارند و چرا باید از ایران خواسته شود سوریه را ترک کند.
وی گفت: منظورم این است که حکومت مرکزی سوریه حق دارد از تمامی نیروهای خارجی بخواهد پس از دستیابی به راهکار سیاسی و حل مسائل این کشور خارج شوند.
مقام روس ادامه داد: وضعیت سوریه در زمان حاضر به طرف های سوری-سوری محدود نمی شود و مساله بسیار پیچیده تر شده، به ویژه حضور گروههای تروریستی همچون داعش و جبهه النصره اوضاع را دشوارتر کرده است.
بوگدانف گفت: ایران و روسیه به درخواست دولت قانونی سوریه در این کشور حضور دارند و اصرار برای خروج ایران غیرمنطقی است.
وی گفت: هدف ما حفظ تمامیت ارضی و استقلال سوری ها است و باید مطابق قطعنامه های شورای امنیت یه آنها برای حل مسائل سوریه و تعیین سرنوشت این کشور کمک کنیم.
بوگدانف در پایان با تاکید بر تداوم موضع دولت روسیه برای مبارزه با تروریسم گفت: چندین سال است که دعوت به تشکیل ائتلاف وسیع بینالمللی علیه تروریسم میکنیم تا همه طرفها را در این مساله مشارکت کنند.
نظر شما