خبرگزاری شبستان: "طرح مسکن مهر در قالب واگذاری حق بهره برداری از زمین برای ساخت مسکن کوچک، با متوسط زیر بنای هر واحد 75 متر مربع و با هدف کاهش و حذف هزینه زمین از قیمت تمام شده ساختمان، برای انطباق با توان مالی خانوارهای کم درآمد و میان درآمد در نظر گرفته شده است."
این جمله ای است که می توان از آیین نامه مسکن مهر برای معرفی آن استخراج کرد. مسکن مهر که تا کنون تعداد زیادی از واحدهای آن نیز در اختیار متقاضیان قرار گرفته، توانسته است سهم به سزایی در مهار قیمت مسکن و خانه دار کردن دایره وسیعی از هموطنان ایفا کند. ظرفیت هایی که این طرح با خود به همراه دارد می تواند نوید دهنده اتفاقات خوبی در عرصه مسکن باشد. اما همواره پیاده سازی این گونه طرح ها، مشکلات و معضلاتی را با خود به همراه دارد و مسکن مهر هم از این قاعده مستثنی نیست. گرچه نباید از محسنات این طرح چشم پوشید، اما رسالت خبررسانی این گونه اقتضا می کند که کم و کاستیهای طرحی به این بزرگی نیز منعکس شود؛ تا مسئولان امر، تلاش بیشتری برای حل معضلات و رفع شایعات پیرامون آن داشته باشند. نگارنده سطور در این مجال اندک قصد دارد مسئله اعتبارات و بودجه و نیز خدمات آموزشی این پروژه را مورد بررسی قرار دهد.
مسئله بودجه و اعتبارات
مسئله بودجه و اعتبارات شاید یکی از مهمترین معضلاتی باشد که طرح هایی با این وسعت همواره با آن دست به گریبان بوده است. مشکلی که در بسیاری از موارد منجر به نقص در اجرا و حتی تعطیلی تمام و کمال طرح های عمرانی می شود و این روزها مسکن مهر نیز با آن دست به گریبان است. در همین رابطه «امین شعبانی»، نماینده مردم سنندج و عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با سایت آفتاب از تعطیلی قریب الوقوع طرح مسکن مهر به دلیل فقدان اعتبارات لازم خبر داد و گفت: در قانون بودجه سال 90، ردیف اعتباری خاصی برای مسکن مهر، منظور نشده است و از آنجا که در قانون برنامه پنجم، برداشت از صندوق توسعه ملی توسط دولت فقط حدود 10 درصد و آن هم با مجوز مجلس برای امر تولید در نظر گرفته شده، لذا هیچ ردیف بودجهای برای مسکن مهر معین نشده واین طرح راکد خواهد ماند.
با پیگیری های انجام شده توپ ادعای برداشت از صندوق توسعه ملی هر بار به زمین یکی از مسئولین انداخته می شد؛ در نهایت «محمدرضا حسین نژاد»، سخنگوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار شبستان، از عدم وجود هر گونه مصوبه صندوق توسعه ملی مبنی بر عدم اجازه برداشت از این صندوق برای طرح مسکن مهر خبر داد و تأکید کرد: با توجه به تعریف پروژه های عمرانی، مصوب شده است در صورتی که طرح های در دست اجرا زاینده و اشتغال زا باشد، امکان برداشت از صندوق توسعه ملی وجود خواهد داشت.
100متر زیر بنا و اشتغال آفرینی برای چهار نفر!
وی افزود: با اجرای طرح مسکن مهر و احداث هر یکصد متر زیربنا، به مدت یک سال برای چهار نفر، اشتغال ایجاد خواهد شد. نکته ای که در این رابطه حائز اهمیت است این است که آیا مسئولان، شغل های یک ساله آن هم برای چهار نفر و منوط به احداث یک صد متر زیربنا از مسکن مهر را در زمره پروژه های عمرانی زاینده و اشتغال زا به حساب می آورند؟! باید دید با چه منطقی این گونه طرح ها اشتغال آفرین محسوب می شود و طرح هایی که با هزینه ای به مراتب کمتر از طرح های این چنینی در حال اجرا و به عرصه ظهور می رسند، امکان استفاده از اعتبارات صندوق توسعه ملی را ندارند.
سخنگوی کمیسون عمران مجلس شورای اسلامی در خصوص ردیف اعتباری پروژه مسکن مهر خاطر نشان کرد: مسکن مهر یک طرح دولتی نیست و بنا بر این ردیف اعتباری خاصی هم برای آن در بودجه سال 1390 در نظر گرفته نشده است؛ چرا که مردم در قالب تعاونی های مختلف، خود اقدام به ساخت منازل مسکونی در قالب طرح مسکن مهر می کنند.
وی با اشاره به ردیف های اعتباری برای وام های مسکن مهر، خاطر نشان کرد: در حال حاضر بانک ها با استفاده از ردیف های بودجه ای و اعتباری خود، اقدام به اعطای وام به متقاضیان مسکن مهر و پیمانکاران آن می کنند و در صورتی که برای برخی موارد خاص، نظیر برق به بودجه احتیاج باشد از اعتبارات این وزارتخانه استفاده می شود؛ چرا که در وزارتخانه های مربوط به این طرح عمرانی، ردیف اعتباری آن در نظر گرفته شده است.
ضعف در زیر ساخت های موجود مهمترین مشکل طرح ملی مسکن مهر
حسین نژاد، در پاسخ به سؤال خبرنگار شبستان مبنی بر میزان اعتبار پیش بینی شده برای اجرای کامل طرح ملی مسکن مهر، گفت: با توجه به اینکه آنچه در مسکن مهر، دولتی محسوب می شود، مسائل زیر ساختی آن است، از ابتدا رقم دقیقی برای اجرای کامل این طرح جمع زده نشده است و اعتبارات مورد نیاز در دل بودجه وزارتخانه های درگیر با مسکن مهر، در نظر گرفته شده است.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به مهمترین مشکلات موجود در مسیر اجرای مسکن مهر، اظهار کرد: ضعف در زیر ساخت های موجود و زمانبری، مهمترین مشکلات طرح ملی مسکن مهر است که امیدواریم با برنامه ریزی های کارشناسانه این گونه مسائل نتواند خللی ئر روند اجرای این طرح ایجاد کند.
سخنگوی کمیسیون عمران همچنین پیرامون بحث نظارت بر اجرای طرح مسکن مهر تأکید کرد: همه این طرح ها با نظارت مهندسین و مشاورین ناظر به اجرا در می آید و بحث کلی نظارت بر طرح مسکن مهر بر عهده سازمان مهندسی کشور است.
مسأله آموزش و پرورش همواره یکی از دغدغه های اصلی مردم بوده است که در طی 32 سال بعد از انقلاب اسلامی با تلاش هایی که از جانب مسئولان امر در این رابطه صورت گرفته شده است، شاهد رشد چشمگیر ضریب سواد در بین مردان و زنان ایرانی بوده ایم. آموزش و پرورش مقوله ای است که با دایره وسیع مصادیق و حوزه های خود در هر حیطه ای که ورود پیدا می کند می تواند با توجه به ظرفیت های خود، تبدیل به نقطه قوت آن مجموعه و یا با نادیده گرفتن کارکردهایش تبدیل به عاملی برای اضمحلال یک سیستم باشد.
نادیده گرفته شدن ساخت مدرسه در پروژه مسکن مهر نگران کننده است
شهرکسازی و اخیراً هم پروژه های مسکن شهر، یکی از حوزه هایی است که آموزش و پرورش همواره در کنار آن حضور داشته است و بعضاً هم با کوتاهی هایی که از جانب مسئولان بروز پیدا می کند باعث به وجود آمدن موجی از انتقادات می شود.
در همین رابطه «رحیم زمانی»، مدیرکل آموزش و پرورش شهرستانهای استان تهران در گفت و گو با خبر آنلاین ضمن ابراز نگرانی از نادیده گرفته شدن ساخت مدرسه در پروژه مسکن مهر، خاطرنشان کرد: تلاشهایی برای جبران این نقصان انجام شده است اما این اقدامات با توجه به رشد جمعیت دانش آموزی که در استان تهران با آن مواجه هستیم و با عنایت به این که بخش قابل توجهی از مسکن مهر دراین استان در حال تکمیل و واگذاری به متقاضیان است، ناکافی است.
وی حل این معضل را متوجه وزارت مسکن و شهرسازی دانست و گفت: این وزارتخانه باید از هم اکنون بابت احداث مدارس موردنیاز این پروژه ها اقدامات لازم را تهیه کند و از پیمانکاران این پروژه ها به صورت جدی ساخت مدرسه را مطالبه کند.
گل بود به سبزه نیز آراسته شد
به نظر می رسد مسکن مهر که در برخی مناطق با مشکلاتی همراه است، باید ضعف در تعداد واحدهای آموزشی را نیز با خود یدک بکشد، اما آنچه مسلم است این است که پروژه مسکن مهر از قابلیت بسیار بالایی برای رفع مشکل سرپناه شهروندان ایرانی برخوردار است، اما باید توجه کرد که ضعف در این گونه مسائل می تواند باعث آسیب به ماهیت کلی این طرح عظیم بشود.
در همین رابطه «محسن نریمان»، نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با تأکید بر این که اینگونه اظهارنظرها باید با ذکر مثال و مصداق عنوان شود، به خبرنگار شبستان گفت: براساس گزارش هایی که در کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی ارائه شده، در طرح های مجموعه ای مسکن مهر این موارد در نظر گرفته شده است.
وزارت مسکن و شهرسازی پاسخ دهد
وی با اشاره به این که وزارت مسکن و شهرسازی متولی حل مسأله نبود مدرسه در پروژه های مسکن مهر است، خاطرنشان کرد: اگر در برخی از پروژه های مسکن شهر شاهد ضعف در خدمات آموزشی باشیم این مسأله مربوط به وزارت مسکن و شهرسازی است و نباید ماهیت کلی مسکن مهر را زیرسوال ببریم.
نریمان با بیان اینکه این موضوع بدون ذکر مصادیق قابل بررسی نیست، اظهار کرد: دولت باید برای رفع نیاز آموزشی و سایر نیازهای شهروندان در قالب مسکن مهر با اختصاص اعتبارات یارانه ای به حل مشکلاتی از این قبیل اقدام نماید.
نیازمند ورود دولت هستیم
نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی افزود: در صورت عدم ورود دولت به بخش خدماتی مسکن مهر این طرح با مشکلاتی از این دست مواجه خواهد بود و یکی از راه های مقابله با آن، ورود دولت به این حوزه با استفاده از اعتبارات یارانه ای است.
پایان پیام/
نظر شما