به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از تالش، قلعه صلصال به عنوان یکی از مهم ترین قلعه های تاریخی منطقه با بارویی بسیار مستحکم بر فراز تپه ای به ارتفاع حدود صد متر از زمین های اطراف در فاصله حدود چهار کیلومتری دریای خزر بنا شده است.
این قلعه در میان شالیزارهایی سبز و خوش رنگ، در پای کوهی تاریخی قرار گرفته و وقتی از جاده تالش به سمت بندر آستارا حرکت میکنید در نزدیکی شهر لیسار قلعه صلصال را که بر بالای کوه قرار گرفته میتوانید ببینید.
در ساخت قلعه صلصال از مصالح مناسبی چون آجر، ساروج و قلوه سنگ های رودخانه ای استفاده شده است.
سلسال در لغت به معنی آب خنک و خوشگواراست و در خصوص قلعه نیز آب بسیار اهمیت دارد و یکی از لوازم بسیار مهم در یک قلعه داشتن آب انبار است و نظریه ای در خصوص حمل آب بسیار خنک و خوشگوار این قلعه از زمان های دور از طریق سوله های سفالین (تنبوشه) که از ییلاق سوباتان به آب انبار می رسیده مطرح شده است و نظریه دیگر در خصوص حمل آب باران از سقف و از طریق تنبوشه ها به آب انبار است.
برخی دیگر معتقدند که نام اصلی این قلعه با املای صلصال است که در لغت به معنای گل خشکیده ورز داده شده و آماده جهت کوزه گری و سفالگری است که با توجه به طبیعت این منطقه و خاک های رسی قرمز و زرد رنگ حاصل از فرسایش دامنه های کوهستانی تالش درست به نظر میرسد.
ساختمان این قلعه طوریست که در تمام جهات اصلی و فرعی به اطراف اشراف داشته و ساکنان قلعه از بالای آن میتوانستند کلیه تحرکات را در شعاع خارج قلعه زیر نظر داشته باشند.
مساحت تقریبی کوهی که این قلعه بر آن قرار گرفته است ۴۰ متر در ۵۰ متر است که به علت روییدن درختان زیاد و بوته های خار نمی توان آن را بطور دقیق اندازه گیری کرد.
معتمدین محلی عقیده دارند که قلعه « صلصال» در زمان اسماعیلیان از قلاع مهم آنان بوده است، شباهت ساختمانی این قلعه با قلعه الموت و یا قلاع دیگر اسماعیلیه از یک طرف و ارتباط نزدیک پیروان این فرقه با افرادی در تالش از طرف دیگر، احتمال چنین چیزی را بسیار میکند.
با توجه به حفاری های صورت گرفته و اطلاعات به دست آمده از روی سکه ها و سفا ها میتوان اینگونه نوشت « این قلعه مربوط به دوره سلجوقی بوده و دارای قدمت هزار ساله دارد» و میتوان آن را قدیمی ترین بنای استان گیلان نام برد.
قلعه صلصال یکی از محکم ترین قلعه های موجود در تالش است و بازدید از این قلعه در فصل بهار و تابستان جذابیت خاصی دارد چرا که وقتی بر فراز قلعه قرار بگیری، شهر لیسار و سواحل نیلگون خزر، مناظری زیبا و دل انگیز را در مقابل دیدگانتان به تصویر میکشند؛ مناظری که بازگشت عقاب ها بر فراز آن، خبر از بهار و زندگی دوباره را میدهد.
گفتنی است، قلعه صلصال در سال 1382 با شماره ثبت 8780 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و با توجه به اینکه در مسیر گذر مسافران و گردشگران قرار گرفته سالانه پذیرای تعداد زیادی از گردشگران داخلی و خارجی است.
نظر شما