خبرگزاری شبستان – یاسوج:
به نظر اکثر صاحب نظران و غالب نخبگان زمینه سازی برای هر تمدن و جامعه ای و عامل پایداری و توسعه هر شهری، فرهنگ و مبانی فرهنگی است.
به طور مشخص توسعه شهری بدون توسعه فرهنگی معنایی ندارد، که در این بیان منظور از فرهنگ همان ذهنیت های مردم است که به رفتار و اعمال آنها در جامعه جهت می دهد و ما به آن فرهنگ عمومی می گوییم.
در کلام مقام معظم رهبری فرهنگ، یعنی خلقیات و ذاتیات یک جامعه و بومی یک ملت، تفکراتش، ایمانش، آرمان هایش، اینها تشکیل دهنده مبانی فرهنگ یک کشور است.
قابل درک است که اصلاح هر جامعه ای بدون اصلاح فرهنگ ممکن نیست، ولی متاسفانه شهر یاسوج به علت عدم توانایی مدیریت جامع در حوزه فرهنگ عمومی همواره دچار مشکلات بسیاری بوده که به علت بی توجهی های چند سال اخیر این مشکلات حل که نشد، بلکه بر آنها چه از لحاظ کمی و چه کیفی افزوده شده است.
امروزه در شهر یاسوج شاهد بروز خرده فرهنگ ها و مشکلات جدی در بین مردم هستیم که به علت عدم توجه به مسئله فرهنگ و پیوست های فرهنگی رخ داده و ماحصل آن تاخر فرهنگی و بی تصمیمی مداوم در این حوزه خواهد بود.
لازم به توضیح است که خرده فرهنگ ها گاهی تاثیر مثبت و گاهی تاثیرات منفی خود را متناسب با فرهنگ موجود در جامعه خواهند داشت و یک امر اقتضایی است و نه مطلق.
هر چند به سادگی نمی توان از کنار کم کاری اکثریت دستگاه های فرهنگی متولی امر گذشت، ولی با توجه به نزدیکی ایام انتخابات شورای شهر و روشن شدن بعضی مسائل برای تصمیم گیری صحیح مردم در انتخابات پیش رو، چند نکته حول محور فرهنگ و عملکرد شورای چهارم و شهرداری عرض می کنم و در آینده به عملکرد سایر دستگاه های فرهنگی خواهیم پرداخت.
جمعیت شهر یاسوج از سال 90 تا 95 افزایش بیش از 60 هزار نفری را نشان می دهد.
با تکیه بر این مهم، مهاجرت و حاشیه نشینی بی رویه که خود باعث بروز مشکلات بسیاری خواهد شد و اگر در گذر زمان از بار مشکلات کاسته نشود، به یک تهدید بالقوه مبدل خواهد شد و دامن شهر را خواهد گرفت.
ناتوانی شورای چهارم در مدیریت و برنامه ریزی جامع حوزه فرهنگ شهری که شامل نداشتن برنامه ای منظم و مستمر در حوزه مهندسی فرهنگ، ارائه خدمات فرهنگی و اجتماعی، پرداختن به مسائل آموزشی، عدم رعایت پیوست های فرهنگی در پروژه های عمرانی و اقتصادی و به طور کلی با توجه به نیاز مضاعف در جامعه به دلیل مهاجرت های گسترده در این بازه زمانی 5 ساله و وجود قومیت های مختلف با خرده فرهنگ های متنوع و نیازمندی آنها به خدمات فرهنگی و آموزشی خاص، باعث بروز پدیده ولنگاری فرهنگی در شهر شده است.
در شورای آینده دو مشکل جدی وجود خواهد داشت که از اولویت بیشتری برای توجه برخوردار خواهند بود؛ اولی بحث اقتصادی و منابع درآمدی پاک و پایدار و دومی ارتقاء سطح فرهنگ عمومی و دینی شهروندان است.
شورا یک کار جمعی است و اعضاء باید جمع پذیر باشند و کمترین تنش در آن وجود داشته باشد.
متاسفانه گاهی از رسانه ها شاهد بودیم که اعضاء شورای چهارم با تبدیل شدن به دو گروه اقلیت و اکثریت و ایجاد تضاد های ساختگی و بحث های حاشیه ای، از زیر بار تعهد خود به مردم شانه خالی می کردند و در رفتار خود نیز الگوی مناسب فرهنگی را برای جامعه نشان نمی دادند.
ما هم در حوزه فرهنگی منتقد هستیم هم در موضوع محیط زیست و هم عدالت خدمات عمومی، ولی اولویت امروز مسائل فرهنگی خواهد بود.
نگاه ما به شهر یاسوج باید محله محور باشد و با توجه به تراکم جمعیت، وجود گروه ها و قومیت های مختلف و درصد محرومیت، نیازمندی ها و شدت معضلات برای خدمات رفاهی، اجتماعی و فرهنگی برنامه ریزی کنیم .
مطلب فوق ماحصل تصمیم و انتخاب مردم در دوره گذشته است که باید تجربه خوبی برای شهروندان باشد، ولی متاسفانه می بینیم که کاندیداهای دوره پنجم نیز در فضای کاملا احساسی و با تکیه بر آرا ء طایفه ای پا به عرصه رقابت گذاشته اند و می رود تا بار دیگر با ایجاد یک جریان مخرب اجتماعی و فریب افکار عمومی، تجربه تلخ شورای چهارم تکرار شود.
جالب اینجاست که همه کاندیداها در این دوره نیز خود را فعال فرهنگی معرفی می کنند، گویی فرهنگ نه تجربه و تخصص می خواهد و نه دانش کافی، که همین نگاه سطحی به فرهنگ باعث خواهد شد تا شهر در آینده ای نزدیک دچار مشکلات گسترده ای در حوزه فرهنگی و اجتماعی شود .
آینده رخ دادنی یا محتمل آنچه به احتمال بسیار زیاد در آینده به وقوع خواهد پیوست (مبتنی بر استمرار روندهای کنونی در آینده).
این بار با آگاهی تصمیم بگیریم تا شهر را به دست افراد با تجربه، خلاق، توانمند و سالم النفس سپرده و فضای خوبی را برای آینده فرزندانمان فراهم کنیم و باور داشته باشیم هر تصمیم امروز ما بخشی از زندگی فرزندانمان در آینده خواهد بود.
نظر شما