به گزارش خبرگزاری شبستان، مسجد به مثابه محور و رسانه اجتماعی جهان اسلام نقش مهمی را در فرهنگ سازی جامعه ایفا می کند. بسیاری از مسایل را می توان از کانال مسجد در جامعه تبدیل به یک فرهنگ نهادینه کرد از جمله مسایل اقتصادی و رویکرد اسلام نسبت به اقتصاد.
سال ۹۶ از سوی مقام معظم رهبری(مدظله العالی) با عنوان «اقتصاد مقاومتی،اشتغال و تولید» نامگذاری شده است، تا رویکرد اقتصادی اسلام را در عرصه عمل به نمایش بگذاریم و در این میان مسجد به عنوان عاملی نیرومند در فرهنگ سازی این مهم به شمار می آید.
در ادامه دیدگاهها و نظرات دو کارشناس در حوزه دین در رابطه با نقش مساجد در فرهنگسازی این موضوع را می خوانید:
حجت الاسلام مجتبی فرهنگیان، با اشاره به نقش قابل توجه مساجد در تحقق اقتصاد مقاومتی گفت: در موضوع اقتصاد مقاومتی باید دو حوزه را از هم تفکیک کرد. اول حوزه علمی و ساحت نظری و بعد حوزه عملیاتی کردن و عینیت بخشیدن به مسئله اقتصاد مقاومتی، تا موضوع اقتصاد مقاومتی در زندگی مردم جاری و ساری شود. زیرا که مسجد با توجه به خاستگاه و نقشی که در راهبردهای کلان اجتماعی هم از منظر آگاهی بخشی و اطلاع رسانی دارد در مورد تحقق موضوع اقتصاد مقاومتی هم می تواند تاثیرگذار عمل کند.
وی بیان کرد: با توجه به نقشی که مساجد در اطلاع رسانی می توانند داشته باشند و با بررسی نظریه اقتصاد مقاومتی و احصا شاخص ها و مشخصات و ویژگی ها، بررسی نقاط ضعف و قوت و بررسی وضعیت موجود از منظر معیشتی و اقتصاد نظری هم می توان در تحقق این موضوع نقش داشته باشند.
این کارشناس در حوزه دین اظهار کرد: امروز با تبیین مفهوم افتصاد مقاومتی می توانیم مرزبندی آن را با اقتصاد های کلان، سرمایه های بازار آزاد و نظام های سوسیالسیتی در حوزه اقتصاد روشن کنیم از سویی حد و مرز آن را باید با سبک زندگی که منجر به نوعی محرومیت های منفی اجتماعی نشود، شناسایی کنیم و بتوانیم سبک زندگی دینی را از این طریق طراحی کنیم، تحقق و تبیین این موضوع باید توسط ائمه جماعات و از طریق مساجد با کار و پژوهش مورد توجه قرار گیرد.
دبیر کرسی های آزاد اندیشی حوزه های علمیه ادامه داد: موضوع اقتصاد مقاومتی باید در نوع پوشش، مصارف، رفتار زندگی و خانه داری تبیین شود و در اجتماع و به صورت عینی و کاربردی فرهنگسازی شود .
اقتصاد مقاومتی باید رویکرد برنامه های متولیان مساجد شود
فرهنگیان با اشاره به شیوه های تبیین موضوع اقتصاد مقاومتی گفت: نهادهایی که در حوزه مسجد، سیاستگزاری کلان انجام می دهند و مجموعه هایی که مستقیما در مدیریت با مسجد در ارتباط هستند باید رویکرد اقتصاد مقاومتی در برنامه هایشان وجود داشته باشد و فهم درست و شناخت درست در مورد اقتصاد مقاومتی داشته باشند.
وی افزود: از طرفی ائمه جماعات به دلیل آنکه گروه های مرجع در جامعه به شمار می آیند و مومنین، رفتار وکردار آنها را به عنوان الگو می پذیرند باید خودشان اقتصاد بومی، نظام کار و تشویق به نظام تولید و کار را مورد توجه قرار دهند. از طرفی منبر، تبلیغ و بحث رسانه که در اختیار ائمه جماعات مساجد است می تواند در تشویق این موضوع تاثیرگذار عمل کند و در خود مسجد صرفه جویی و موضوع خودکفایی اقتصاد برای مردم نمود داشته باشد تا مردم با الگو برداری از شیوه مسجد در موضوع اقتصاد مقاومتی آن در زندگیشان به کار گیرند.
تریبون مساجد؛ کمترین هزینه، بیشترین بهره داری
بنابراین گزارش، حجت الاسلام رمضانعلی زاده هم به نقش تاثیر گذار مسجد در فرهنگسازی اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت:یکی از مهمترین اقداماتی که می توان از مسیر مسجد در راستای کاربردی کردن اقتصاد مقاومتی به کار گرفت، فرهنگ سازی است، باید از طریق تریبون مساجد مساله تولید را با کمترین هزینه و بیشترین بهره وری برای مردم تبیین کنیم، به این معنا که مردم و نمازگزارانی که به مسجد می آیند تشویق به بیشترین تولید و در عین حال خرید از تولیدات ملی کنند.
وی اظهار کرد: باید آنچه که در مورد مسایل اقتصادی در کلام پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) آمده است را به خوبی تشریح کنیم. پیامبر(ص) فرمود: مومن خرج اش کم اما درآمدزایی اش زیاد است. این بیان حضرت دقیقا همان اقتصاد مقاومتی است. از سوی دیگر باید از تریبون مسجد و مصلی تبیین کنیم که اساس اسلام با بیکاری، سربار بودن بر جامعه و تکدی گری مخالف است. با نگاه به سیره امیر المومنین علی(ع)می بینیم که حضرت رویکردشان در زمان بیست و پنج سال خانه نشینی، تولید بود. وقتی حضرت را تحریم کرده و از جایگاه اصلی یعنی خلافت جامعه مسلمین دور ساختند ایشان روی به تولید آوردند. یعنی تحریم را به فرصت تبدیل کردند و تا آنجا که از دست شان بر می آمد تولید اقتصادی کردند. نخلستان ها و اه های آبی توسط ایشان ساخته و آباد شد.
این کارشناس و پژوهشگر در عرصه دین به راهکارههایی عملی که امروز باید در راستای تبیین اقتصاد مقاومتی در مساجد به کار گرفت، اشاره کرد و افزود: می توان با دعوت از مشاور اقتصادی زبده در زمینه فرهنگسازی اقتصاد مقاومتی تلاش کرد. زیرا باید برای مردم در مسجد تبیین کرد، هرکس در هر شغلی باید با کیفیت کار کند، زیرا اگر چنین شود دیگر افراد روی به تولیدات خارجی نمی آورند.
نظر شما