به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: کنفرانس خبری تبیین برنامه های کنگره نکوداشت منزلت و خدمات علمی و انقلابی شهید آیت الله مصطفی خمینی(ره)، با حضور حجت الاسلام علی ذوعلم، دبیر علمی این کنگره صبح چهارشنبه، 30 اردیبهشت در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد.
بنابر این گزارش، حجت الاسلام ذوعلم، دبیر علمی کنگره نکوداشت منزلت و خدمات علمی و انقلابی شهید آیت الله مصطفی خمینی(ره)، در این نشست طی سخنانی با بیان اینکه این کنگره به مناسبت چهلمین سال شهادت ایشان برگزار می شود، اظهار کرد: جایگاه حقیقی ایشان در جامعه مغفول مانده است. در زمان امام راحل، خود امام (ره) پرهیز داشت که از فرزندش تجلیل کند به دلیل انتسابی که با آن شهید داشت با وجودی که آیت الله مصطفی خمینی از نظر علمی، مبارزاتی و انقلابی شخصیت برجسته ای بود.
وی ادامه داد: آن شهید بزرگوار فراتر از اینکه فرزند امام راحل بود، چهره برجسته معنوی، اخلاقی، عرفانی، علمی و پژوهشی و انقلابی و مبارزاتی داشت. آیت الله العظمی بهاء الدینی در مورد ایشان می گفت که او فرزند امام بود و خود امامی بود. نقش آن شهید به ویژه در اوج گیری حرکت انقلاب در سال 1356 برجسته است.
ذوعلم تصریح کرد: در شرایطی که رژیم پهلوی درصدد اعمال سیاست فضای باز سیاسی بود، یعنی همان فضا و سیاستی که آمریکا در دوره ریاست جمهوری کارتر پیاده کرد تا از انقلاب ها و شورش ها جلوگیری کند. پهلوی به شکل مدیریت شده ای می خواست نشان دهد که درصدد ایجاد فضای باز سیاسی است و بسیاری از احزاب به گونه ای درصدد بودند که حرکت ملت را در جهت منافع آمریکایی ها سوق دهند.
شهادت حاج آقا مصطفی ترفند فضای باز سیاسی را بی اثر کرد
دبیر علمی کنگره نکوداشت منزلت و خدمات علمی و انقلابی شهید آیت الله مصطفی خمینی(ره)، افزود: آنچه که ناگهان شرایط را تغییر داد شهادت حاج آقا مصطفی بود که موجب شد حرکت عظیمی در داخل و خارج کشور شکل بگیرد به گونه ای که کنترل از دست پهلوی خارج شد و مراسم بزرگداشت سوم، هفتم و چهلم برای آن شهید برگزار شد و نام امام راحل نیز دوباره سر زبان ها افتاد تا خط صحیح رهبری انقلاب اسلامی بتواند عرض اندام کند و فضای کشور را به سمت آرمان های ملت سوق دهد.
وی گفت: شهادت آیت الله مصطفی خمینی(ره) مرموز بود. به طوری که سال ها بعد مقام معظم رهبری(مدظله العالی) فرمودند: دشمنان این حرکت عظیم اسلامی، از سال 1342 درصدد بودند تا عاملی که سبب استمرار این حرکت می شود (یعنی حاج آقا مصطفی) را از میان بردارند.
ذوعلم ادامه داد: بعد از امام راحل، طبیعتا حاج آقا مصطفی می توانست استمراربخش این حرکت باشد لذا دشمنان او را به شهادت رساندند. بعد از آن بود که در روزنامه اطلاعات آن زمان به حضرت امام(ره) اهانت شد و این اقدام جرقه ای شده برای حرکت ملت از 19 دی ماه همان سال که از قم آغاز شد.
دبیر علمی کنگره نکوداشت منزلت و خدمات علمی و انقلابی شهید آیت الله مصطفی خمینی(ره) تصریح کرد: جایگاه و نقش موثری که آیت الله مصطفی خمینی داشته است کمتر تحلیل شده و در نتیجه بر آن شدیم تا در چهلمین سالگرد شهادت ایشان با هدف بیان منزلت علمی و انقلابی آن شهید کنگره را برگزار کنیم. مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در سال 1368 در مورد مقام علمی ایشان تعبیری داشتند و آن شهید بزرگوار را علامه سید مصطفی خمینی(ره) یاد کردند چراکه آن شهید در شاخه های مختلف علمی تبحر داشت و صاحب قلم بود. تعبیر دیگری رهبری در مورد حاج آقا مصطفی این بود که ایشان را خمینی آینده ایران نامیدند.
وی افزود: با این تفسیر ما موظف هستیم در سطح جامعه علمی پژوهشی، حوزوی و دانشگاهی به عنوان وظیفه انقلابی خودمان شخصیت و آثار ایشان را معرفی کنیم و مورد تکریم قرار دهیم چراکه این اقدام هم تکریم امام (ره) است و هم ارایه یک نمونه مبارزه و انقلابی که در خط صحیح اسلام و انقلاب حرکت و به شهادت رسید. حاج آقا مصطفی به ویژه برای حوزه های علمیه نمونه و الگو هستد و باید روی خط مشی سیاسی و آثار پربرکت آن شهید متمرکز شد.
ذوعلم با اشاره به فعالیت های پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی از سال گذشته برای برگزاری این کنگره تصریح کرد: این کنگره طی 2 روز در تهران و قم با همکاری دستگاه های مختلفی از جمله حوزه علمیه تهران، سازمان تبلیغات اسلامی، صدا و سیما، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و ... برگزار می شود و در مجموع بیش از بیست مجموعه فرهنگی، پژوهشی، علمی و آموزشی در برگزاری این کنگره نقش دارند.
وی گفت: ما به سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی پیشنهاد داده ایم که بزرگداشتی در نجف برای آیت الله سید مصطفی خمینی برگزار شود. همچنین از نشریات علمی و پژوهشی دعوت می کنیم تا در این زمینه ورود یابند و شماره ای که قرار است در سال 1396 منتشر شود را به این کنگره اختصاص دهند. همچنین با موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) نیز جلسه ای داشتیم و قرار شد در بازنشر آثار حاج آقا مصطفی همکاری داشته باشیم.
انتشار رساله مکتوب حاج آقا مصطفی درباره ولایت فقیه
دبیر علمی کنگره تصریح کرد: از آثار حاج آقا مصطفی رساله مکتوبی از ایشان در حوزه ولایت فقیه وجود دارد که نگاه ها و شبهاتی که گرایش های سکولاریستی در مورد اسلام مطرح می کند را با نگاه فقهی و فلسفی تبیین می کند. این رساله قرار است ترجمه شود. همچنین در رون انتشار گاهشمار زندگی آن بزرگوار نیز برای کنگره در حال آماده سازی است.
ذوعلم با بیان اینکه فراخوان کنگره در اواخر سال 1395 اعلام شد، افزود: این کنگره در دو محور کلان برگزار می شود که شامل دیدگاه های علمی آن شهید و محور دیگر در مورد منزلت و شخصیت سیاسی ایشان است.
وی با بیان اینکه حاج آقا مصطفی آثار متعددی را به رشته تحریر در آورده و صاحب سبک و نوآوری در تفسیر قرآنی استد، گفت: آن شهید بزرگوار حتی در علوم غریبه نظیر علم اعداد که تقریبا در حوزه های علمیه ما چندان رایج نیست کار کرده اند. آثار ایشان طیف گسترده ای از موضوعات را پوشش می دهد، در مورد اسفار ملاصدرا حاشیه زده است. عمق و گستردگی آثارشان اقتضا داشت که رهبری در مورد ایشان تعبیر علامه را به کار بردند.
ذوعلم ادامه داد: آن شهید بزرگوار انسان بسیار سازده زیست و صمیمی بود، در هوای گرم عراق با اتوبوس تردد می کرد در حالی که امکانات را در اختیار داشت ولی هرگز از حد یک فرد حوزوی فراتر نرفت. زهد و عبادت و ساده زیستی حاج آقا مصطفی زبانزد است. چندین بار از نجف به کربلا پیاده عازم شد و می توان گفت حاج آقا مصطفی نهضت امام راحل را به سوی انقلاب برد.
دبیر علمی این کنگره با بیان اینکه محور اصلی مقالات نیز آثار، مواضع و سیره آن شهید خواهد بود، افزود: علاقه مندان به ارایه مقالات می توانند تا 15 اردیبهشت چکیده مقاله و تا 31 خرداد اصل مقالات را ارسال کنند.
وی در پایان تاکید کرد: این کنگره بزرگداشت شهید آیت الله سید مصطفی خمینی(ره) است که در چهلمین سالگرد شهادت اش برگزار می شود و امیدواریم که بتوانیم ابعاد شخصیتی آن شهید بزرگوار را در این کنگره تبیین کنیم. ما در این کنگره از اعضای خانواده امام راحل نیز دعوت کرده ایم و قرار است در این برنامه حضور یابند.
نظر شما