کوروش زارعی، مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری در پاسخ به این سوال که برای اجرای دوازدهمین جشنواره مردمی تئاتر بچه های مسجد چه هماهنگی هایی با کانون های فرهنگی هنری مساجد داشتید، به خبرنگار شبستان گفت: ما جلسه ای با حجت الاسلام سلیمانی، دبیر کانون های فرهنگی هنری مساجد و آقای میرزایی نسب، مسئول هنری کانون ها داشتیم. قرار بر این شد که مساجد و پایگاه های فعال را به ما معرفی کنند و هماهنگی های لازم را به عمل آورند. این لطف را کردند. تمام هماهنگی های لازم را انجام دادند و در نهایت پایگاه ها و مساجد فعال را به ما معرفی کردند تا ما در آنجاها اجرا داشته باشیم. مساجد و پایگاه های فعال به لحاظ مخاطب پرشور و پرمخاطب است و هم فرهنگی تر و با مقوله تئاتر هم آشنایی دارند.
زارعی تصریح کرد: بعد از دو دهه که تئاتر بچه های مسجد تعطیل بود راه اندازی مجدد آن جریان تازه ای در تئاتر و مساجد کشور است. شاید خیلی از مساجد، امام جماعت ها و متولیان مساجد گارد بگیرند. بر این اساس کانون های فرهنگی هنری مساجد، مساجدی را به ما معرفی کردند که با مقوله هنر آشنا باشند. هماهنگی ها صورت گرفته و مساجد مشخص است. همچنین هماهنگی ها با امام جماعت های مساجد مورد نظر صورت گرفت. سعی شده است که نقاط مختلف از شمال تا مرکز و جنوب تهران را در نظر بگیریم. ما گستره تهران را در اجراها لحاظ کردیم. گروه ها از صبح تا بعدازظهر در مسجدی مشخص شده به شکل رقابتی داوری شان انجام می شود. از 6 بعدازظهر گروه ها به مساجد مشخص شده اعزام می شوند و بعد از نماز مغرب و عشا اجراهایشان را انجام می دهند.
وی با بیان اینکه اجرای تئاتر در مساجد به پیوند هنر و مردم کمک می کند، عنوان کرد: ما در واقع پتانسیل عظیمی از مخاطبان را در مسجد داریم که با مقوله تئاتر ناآشنا هستند. اگر تئاتر را درست به آنها معرفی کنیم آنها نسبت به تئاتر آشنایی پیدا می کنند و علاقه مند می شوند. اگر پیوند مردم، متدینین، مسجد و تئاتر برقرار شود در آینده می توانیم مخاطبان حرفه ای تربیت کنیم که بعدها بیایند در سالن حرفه ای نمایش اتلو و نمایش های ترجمه ای بببینند.
مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری تصریح کرد: در سال های گذشته در اتفاق هایی که رقم زدیم و افتتاح هایی که در دفاتر استان تهران انجام دادیم. ذوق و شوق دیدن تئاتر را در مردم دیدم. آنها می نشستند و نمایش را تا آخر می دیدند. مردم با بازیگران ارتباط برقرار می کردند و سکوت کاملی برقرار بود. خیلی از تماشاگران حرفه ای شرایط حرفه ای را رعایت می کنند و در سکوت مطلق نمایش ها را می بینند. ما این سکوت را در هنگام نمایش بین مردم دیدیم. اجرای تئاتر در مساجد اتفاقی است که اگر درست رقم بخورد در آینده می تواند به مخاطب تئاتر و تئاتر مردمی کمک کند.
این بازیگر تئاتر، تلویزیون و سینما در پاسخ به این سوال که اجرای تئاتر در مساجد تا چه اندازه در رونق مساجد موثر است، اظهار داشت: ما برای افتتاح دفتر تئاتر مردمی بچه های مسجد به شیراز رفتیم. آقای ایمانی امام جمعه و نماینده ولی فقیه در شیراز به ما گفتند" مسجدهای ما اخیرا مدرسه پیرمردها شده است. جوانان از مساجد رفته اند. اجرای تئاتر در مساجد باعث می شود که پای جوانان و نوجوانان به مسجد باز شود و ما به شدت از این امر حمایت می کنیم و به شدت به این کار علاقه مند هستیم. هر کاری از دست ما برآید انجام می دهیم". این سخنان را از امام جمعه یزد هم شنیدیم، زمانی که به دیدار ایشان رفته بودیم. اکثر امامان جماعت به این امر واقف هستند که ورود هنرمند به مسجد و انجام کارهای فرهنگی هنری در مساجد پیوند دوباره ای بین نسل نوجوان و جوان با مساجد برقرار می کند.
زارعی خاطرنشان کرد: باید حواسمان جمع باشد. دشمنان کاری کردند و شرایط طوری شده است که نوجوانان و جوانان از مسجد رفته اند. شاید این امر از سوی دشمن مهندسی فرهنگی شده باشد و با مدیریت اتفاق افتاده باشد تا نوجوانان و جوانان از مسجد که یک پایگاه مهم در جهان اسلام است، دور شوند. به هر حال حضور نوجوان و جوان با روحیه مسجدی تفکر مسجدی و دینی است و رشد آنها با این روحیه و تفکر برای دشمن نه تنها جالب نیست، بلکه خطرناک است. حرکت های اینچنینی مانند تئاتر بچه های مسجد می تواند بین جوانان و مساجد آشتی و الفت ایجاد کند.
گفتگو از مریم داوری
نظر شما