به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان، آیت الله علیرضا اعرافی، مدیر حوزه های علمیه کشور، دقایقی پیش در دومین کنگره بین المللی پیامبر اعظم صلی الله علیه وآله که به همت دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان کرمان در تالار برق برگزار شد؛ در سخنانی با تبریک مبعث رسول گرامی اسلام صلی الله علیه وآله، سخنانش را در سه محور نگاهی به شخصیت بسیار ممتاز و بی نظیر پیامبر اسلام، مقوله هم افزایی و هم گرایی دینی و مذهبی و تئوری های این نظریه و وضعیت امروز جهان شرق و جهان اسلام بیان داشت.
وی گفت: بر اساس نگاه های عمیق فلسفه اسلامی، عالم مظهر اسماء و صفات خداوند بزرگ است و این وجود متعالی خداوند است که با اسماء و صفات خود در عالم غیب و شهود تجلی کرده و این جلوه خدا است که این جهان را برپا کرده و در جای جای عالم، آن اسماء و صفات خدا رخ نموده و این جهان از غیب و شهود در همه جلوه های آن نمایشگاهی از اسماء و صفات خدا است.
امام جمعه موقت قم افزود: اما تجلیات خدا و خلقت خداوند متعال رنگارنگ و دارای مراتب و درجات است؛ گاهی خداوند به شکل خاص رخ نموده است و اسماء و صفات او به شکل ویژه ای تجلی کرده که خلقت پیامبران و پاکان از خلقت های ویژه است؛ تابلویی که هنرمند بزرگ عالم در آن بیشتر تجلی کرده و در انبیای الهی خداوند به طور خاص تجلی کرده است اما از دیدگاه فلسفه الهی و اسلامی، خداوند دو جا بالاترین تجلی را دارد یکی در قرآن -کتاب تشریع- و یک جا هم در وجود حضرت محمد مصطفی صلی الله علیه وآله است که همه صفات واسماء الهی که امکان تجلی در جهان داشت، عرضه شد.
وی با بیان اینکه ما در برابر همه کتب آسمانی اصیل، تواضع کرده و آن را ودیعه خدا می دانیم اما معتقیدم در قرآن، این جلوه الهی به اوج خود رسیده و همه حقایق آسمانی در ظاهر و باطن این کتاب جمع شده و بر همه ودایع الهی سایه افکنده و مهیمن بر همه است؛ تصریح کرد: مبعث یعنی به هم رسیدن این دو نسخه متطابق الهی؛ این دو تابلوی عظیم خلقت الهی و نقطه اتصاص این دو تجلی بزرگ خدا است.
آیت الله اعرافی با افزودن اینکه در مبعث؛ قرآن و پیامبر به هم رسیدند و خداوند در زیباترین شکل در عالم رخ نمود و جلوه تمام خود را به بشریت تا پایان تاریخ عرضه کرد و این حقیقت مبعث است؛ نقش زبان فارسی را در نشر معارف الهی مورد تأکید قرار داد و اظهار داشت: زبان فارسی از فخامت و ظرفیت و گنجایش وسیع برخوردار است که این همه نویسندگان و پارسی گویان، معارف دقیق آسمانی را در این آینه متجلی کردند و این افتخار ایرانیان است؛ زبان فارسی به عنوان یکی از چند زبان تمدن الهی و آسمانی و اسلامی به شمار می آید.
وی ادامه داد: ما امروز در نشستی جمع شده ایم که پیرامون شخصیتی سخن می گوییم که هر انسان منصفی در برابر او زانوی ادب می زند و همه ویژگی های انسانی در او در اوج تجلی کرده است؛ اخلاق جذاب و معارف تمدن ساز پیامبر بود که در عقب مانده ترین نقطه عالم یک انقلاب بوجود آورد؛ در جامعه ای سطح پایین، یک پیام بزرگ را نشر و پایه های یک تمدن جدید را ریخت؛ اسلام یک دین تمدنی به تمام معنای کلمه است و پیامبر صلی الله علیه وآله از معرفت تمدنی برخوردار بود.
رئیس جامعة المصطفی العالمیه گفت: ما به عنوان اسلام و گفتمان انقلاب اسلامی معتقد به دو قاعده هستیم؛ گفتگوی ادیان و اتحاد و تقریب و همبستگی مذاهب اسلامی؛ که از یک روح ناشی می شود و به صراحت می گوییم با هیچ جنگ دینی و مذهبی در هیج جای عالم موافق نیستیم و نزاع دینی را بر خلاف مصالح بشریت و ارزش های دینی و اخلاقی و اسلامی می دانیم و معتقد به محاوره و گفتگوی دینی و هم افزایی اسلامی و مذهبی هستیم. هر جا مظلومی ببینیم از هر دین و مذهبی، با او احساس همبستگی داریم.
وی با بیان اینکه امروز مستکبرین عالم، دعوای فقیر و غنی و مستضعف و مستکبر را برای دعوای بودایی و مسلمان، مسیحی و مسلمان و یهودی و مسیحی و یهودی و مسلمان و یا شیعه و سنتی دنبال می کنند؛ تصریح کرد: این بر خلاف منطق استوار اسلام و گفتمان انقلاب اسلامی است؛ مستکبرین مصلحت خود را در این می بییند که جنگ های دینی و مذهبی بوجود آورند و ما به این جنگ ها معتقد نیستیم.
مدیر حوزه های علمیه کشور با بیان اینکه در خصوص مذاهب اسلامی، دو رویکرد وجود دارد؛ یکی جنگ و تکفیر و نزاع و یکی هم تعامل و تقریب که این رویکرد دوم چند تئوری دارد؛ اظهار داشت: تندورهایی در شیعه و سنی، تقریب و تعامل را غلط معنا می کنند و همان را ابزار تهاجم قرار می دهند.
وی درباره تئوری های تعامل و تقریب توضیح داد: اول ادغام و ایجاد یک مذهب و دین است که مورد قبول ما نیست و اصلاً امکانِ جمع میان متعارض ها و متناقضات است زیرا تفاوت های جدی وجود دارد؛ نظریه دوم دینداری بدون مذاهب و ادیان خاص است که در الهیات جدید غرب مطرح شده که این هم مورد قبول نیست و نظریه سوم، تکثر گرایی و اعتقاد به اینکه همه ادیان و مذاهب حق است با همه ویژگی هایش در مقام واقع؛ که ما این را هم باطل می دانیم زیرا مگر می شود هم امامت به آن معنای شیعه و هم خلافت را که سنی ها می گویند حق دانست؟ حقانیت نیاز به بحث و گفتگو و رسیدن به حق دارد.
امام جمعه قم با بیان اینکه مبعث گفتگوی میان ادیان و وحدت میان مذاهب است؛ افزود: درِ گفتگو برای رسیدن به حق باز است؛ لذا تقریب به این معنا که مشترکات ادیان و مذاهب را مهم بدانیم، تکفیر و خشونت و ترور مذهبی نفی است، آخرت دست خداست و در مفترقات هم بحث و گفتگو کنیم؛ این تئوری را ما می پذیریم.
وی در بخش پایانی سخنانش با ارائه آماری از جهان اسلام، گفت: با این همه مشترکات و سرمایه های عظیم اما جهان اسلام دچار پراکندگی شده است؛ ۵۴ تا ۵۶ کشور اکثریت مسلمان دارد که بیش از یک چهارم کشورهای جهان است؛ اقلیت مسلمان در همه کشورهای دنیا هست و معنای این دو این است جمعیت این دین ابراهیمی و توحیدی با بیش از یک و نیم میلیارد جمعیت، بعد از مسیحیت دومین دین پرجمعیت عالم است.
آیت الله اعرافی ادامه داد: کشورهای اسلامی در حساس ترین نقاط استراتژیک عالم قرار دارند و بسیاری از نقاط حساس استراتژیک عالم زیر پای مسلمانان است؛ مسلمانان روی دریای ذخایر انرژی عالم قدم گذارده و زندگی می کنند؛ دو سوم معادن غنی و عظیم عالم زیر پای کشورهای مسلمان است؛ بازار اقتصادی جهان اسلام بسیار وسیع؛ نسل جوان در دنیای اسلامی، نسلی غنی است در حالیکه امروز جمعیت جوان در دنیا یک مسئله مهم است؛ ضریب هوشی دنیای اسلام در منطقه ما بسیار بالا است و ظرفیت های بزرگ علمی در جهان اسلام و بالاتر از همه ذخایر معنوی و سابقه تمدنی جهان اسلام است.
وی تمدن اسلامی را حلقه واسط در تمدن های بشری خواند و با بیان اینکه این تمدن جهانی با گنجایش فکری خود با اقلیت های گوناگون بهترین تعامل را داشته، خاطرنشان کرد: از دل این سرمایه های عظیم، انقلاب اسلامی با گفتمان وحدت و تقریب و تعامل و ایستادگی در برابر ظالمان که چند قرن ذخایر دنیای شرق را بردند؛ بوجود آمد و این انقلاب نمی گوید شیعه و سنی؛ امت اسلام باید بازار علم مشترک و بازار اقتصاد مشترک بوجود آورد.
امام جمعه قم اظهار داشت: پیام این جشن این است جنگ دینی راه نیندازید و جهان بهم پیوسته ایجاد کنیم که ولایت فقیه پرچمدار یک شعار مترفی در جهان اسلام است؛ مبادا با دعواهای بیجا به جان هم بیفتیم؛ مبعث یعنی می شود؛ می شود پرچمدار حرف نو در جهان باشیم و پرچمدار آن، چهره نورانی مثل مقام معظم رهبری است.
وی در تکمیل سخنانش با اشاره به اینکه ما کشوری در محاصره بودیم اما قله های فیزیک و انرژی هسته ای را فتح کردیم؛ گفت: اینکه بهترین دانشمندان ما را ترور می کنند زیرا عاجز هستند چون در محاصره، افراد تلاش می کنند زندگی عادی خود را حفظ کنند اما ما قله ها را فتح کردیم.
آیت الله اعرافی گفت: اگر قواعد و اصول اقتصاد مقاومتی را پیاده کنیم می توانیم روی پای خود بایستیم؛ قدر داشته های خود را بدانیم و ناسپاسی نکنیم؛ شما توانستید امنیت بالا را اینجا صیانت کنید لذا می شود آرمان های انقلاب را حفظ کرد و یک سر مو از آرمان های انقلاب نباید کوتاه آمد.
وی در پایان با اشاره به بخشی از شایستگی های استان کرمان و ظرفیت های خوب نیروی انسانی و سرداران آن و با ابراز امیدواری بر اینکه مردم حامی حوزه های علمیه باشند؛ از دست اندرکاران برگزاری این کنگره هم قدردانی کرد.
نظر شما