حجت الاسلام سید محمد سادات منصوری، رئیس مرکز ملی پاسخگویی به شبهات دینی در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، با بیان اینکه درک جایگاه والای حضرت ابوالفضل العباس(ع) برای انسان های عادی دشوار است، گفت: بنابراین، برای فهم این جایگاه باید به سخنان ائمه اطهار(ع) و بزرگان مان رجوع کنیم. شاید همین کافی باشد که امام حسین(ع) در شب عاشورا در گفت وگویی که با حضرت عباس(ع) داشتند، ایشان را با عنوان «جانم به قربانت» خطاب قرار می دهند و زمانی که امام معصوم، چین خطابی نسبت به ایشان داشته است، خود حکایت از جایگاه حضرت ابوالفضل(ع) دارد.
وی ادامه داد: در مورد شجاعت و رفتار حضرت عباس(ع) اقوال متعددی وجود دارد که اوج تجلی آن در روز عاشورا است. فرماندهی و سرداری لشکر حضرت سیدالشهدا(ع) با حضرت عباس(ع) است و آن چنان قمر بنی هاشم در این روز جانگداز فداکاری و رشادت نشان می دهد که بعد از گذشت هزار سال، انسان ها برای جانبازی و مظلومیت ایشان می گریند.
سادات منصوری با اشاره به نامگذاری روز ولادت قمر بنی هاشم به نام «جانباز» در تقویم، به راهکارهای ترویج روحیه ایثار و جانبازی در جامعه اشاره کرد و گفت: مساله فرهنگ ایثار و شهادت رویکردی است که انسان ها مبتنی بر حالات درونی شان دارند و البته مبانی ای دارد، اگر آن حالات درونی وجود نداشته باشد خود به خود واژه ایثار بی محتوا می شود چرا که ایثار یعنی انسان خود را نبیند، از خود عبور کند و نه تنها منافع خودش را نبیند بلکه برای آنکه به دیگران منفعتی برساند، خودش متضرر شود، به دیگر بیان انسان در این مقام حاضر است که به خودش ضرر بزند (با معناالاعم) و اینکه یک منفعتی به معنای اعم به دیگران برساند، ایثار به این مفهوم است.
این پژوهشگر ادامه داد: ما انسان ها همگی به دنبال منافع خودمان هستیم و البته تا زمانی که از نظر شرع و قانون به این منافع اشکال وارد نباشد، مشکلی نیست ولی گاهی اوقات مواردی وجود دارد که افراد به صورت طبیعی از اصلی ترین بن مایه حیات خود نیز می گذرند، محبت مادر به فرزند و عشق واقعی اینگونه است. سوال آن است که چرا یک مادر برای فرزندش اینگونه خود را به آب و آتش می زند ولی برای فرزند دیگری چنین نیست؟ چرا به خودش صدمه می زند تا به فرزندش لطمه ای وارد نشود؟ این ایثار از سر عشق است. اگر محبتی به سر حد عشق برسد ایثار را با خود به همراه می آورد و عاشق به معشوق خود ایثار می کند.
وی تاکید کرد: حضرت ابوالفضل عاشق امام حسین(ع) است لذا وقتی که نزدیک رود فرات می شود نمی تواند آب بنوشد چون محبوب اش تشنه لب است. حال در جامعه امروز ایران اسلامی که پرچم دار فرهنگ حسینی است، باید با عشق با خلق الله مواجه شویم. باید این عشق را به ویژه به کسانی که دوستدار اهل بیت(ع) هستند، افزایش دهیم.
سادات منصوری تاکید کرد: برخی انسان ها هستند که حتی حاضر به خرید یک دست لباس تازه نیستند ولی در ایام محرم، به راحتی هزینه می کنند. این عشق به امام حسین(ع) است. امروز اگر بخواهیم فرهنگ حسینی و ایثار حضرت ابوالفضل(ع) را در جامعه تبیین کنیم باید از خودمان شروع کنیم و با عشق و به دیده محبت با مردم مواجه شویم.
نظر شما