خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: قانونگذاران آمریکایی «تحقیقات جامع» درباره برجام را کلید زدند، تشریح توافق مسکو، تهران و آنکارا درباره مناطق کاهشتنش در سوریه، پنتاگون به دنبال یافتن ارتباطی میان ایران و کره شمالی از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
قانونگذاران آمریکایی «تحقیقات جامع» درباره برجام را کلید زدند
پس از انتشار گزارشی که دولت باراک اوباما، رئیسجمهور سابق این کشور را به نادیده گرفتنن مخاطرات امنیت ملی متهم میکند قانونگذاران جمهوریخواه در کمیته نظارت مجلس نمایندگان آمریکا اعلام کردهاند «تحقیقات جامع» از توافق هستهای ایران و گروه 1+5 را آغاز کردهاند.
پایگاه خبری پالیتیکو در گزارش تحقیقی مفصلی چند هفته پیش که بازتاب گستردهای در محافل کارشناسی آمریکا داشت اوباما را متهم کرده بود در راستای تلاش جهت جلب حمایت برای توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ مخاطرات امنیتی را در توافق مبادله زندانیان ایران و آمریکا نادیده گرفته و درباره آن پنهانکاری کرده است.
این گزارش همچنین مدعی شده که توافق مبادله زندانیان میان ایران و آمریکا که در دیماه سال ۱۳۹۴ انجام شد بخشی از توافقات هستهای ایران و گروه ۱+۵ بوده است.
پالیتیکو یادآوری کرده اوباما در دیماه سال 1394 هنگام اعلام مبادله زندانیان گفته که هیچ یک از زندانیان ایرانی که به موجب توافق دو جانبه با ایران آزاد میشوند به جرائم مرتبط با «تروریسم» یا سایر جرائم مرتبط با آن متهم نشده بودند. یک مقام کاخ سفید در آن زمان در نشستی که با خبرنگاران ترتیب داده شده بود گفت که ایرانیها خواستار آزادی شمار بیشتری از زندانیان بازداشتشده در زندانهای آمریکا بودند اما واشنگتن موافقت کرد که هفت نفر از آنها را آزاد کند که شش نفر از آنها تابعیت مضاعف ایرانی - آمریکایی داشتند.
اما تحقیقات این رسانه آمریکایی نشان داده آنچه که مقامهای دولت اوباما در آن زمان شرح داده بودند کل ماجرا نبوده است. پالیتیکو ادعا کرده تعدادی از این زندانیان بر خلاف ادعای مقامهای کاخ سفید، توسط مقامهای وزارت دادگستری خود آمریکا به انتقال قطعات الکترونیکی قابل کاربست در موشکهای کروز و موارد مشابه متهم شده بودند.
این گزارش همچنین ادعا میکند وزارت دادگستری اوباما به عنوان بخشی از این توافقات از بررسی اتهامات 14 نفر از افرادی که تحت تعقیب پلیس بینالمللی بودهاند هم صرفنظر کرده است. دولت اوباما نام این افراد و موارد اتهامات آنها را ذکر نکرده است.
پالیتیکو در مجموع به این جمعبندی رسیده که دولت اوباما برای تقویت توافق هستهای با ایران تهدیدهای امنیتی علیه آمریکا را کماهمیت جلوه داده است.
سران جمهوریخواه در کمیته نظارت مجلس نمایندگان آمریکا روز جمعه گفتهاند تحقیقات جامعی را در این باره آغاز کردهاند. هدف از این تحقیقات پاسخگویی به این سوال است که آیا اوباما در راستای تلاش برای جلب حمایت برای توافق هستهای، تلاشهای واشنگتن برای مقابله با «شبکههای قاچاق سلاح ایران» را تضعیف کرده است یا خیر.
به علاوه، ۱۳ سناتور جمهوریخواه خواستار توضیح در این باره شدهاند که آیا دولت مذاکرات محرمانه دولت اوباما به تهران امنیت ملی آمریکا را به مخاطره انداخته است یا خیر.
این خبر در شرایطی منتشر شده که دولت دونالد ترامپ رئیسجمهور فعلی آمریکا اعلام کرده در حال انجام بررسی کامل توافق هستهای ایران و گروه 1+5 است. دولت آمریکا اعلام کرده هدف از این بررسی تعیین این است که آیا برجام در راستای منافع امنیت ملی آمریکا بوده است یا خیر.
«جیسون چافتز» و «ران دیسانتیس»، دو عضو ارشد کمیته نظارت مجلس نمایندگان در نامهای روز جمعه خطاب به «جف سشنز»، دادستان کل آمریکا خواستار ارائه اسنادی از وزارت دادگستری شدهاند که میتواند به این کمیته در درک بهتر مسائل پیرامون این موضوع و تحقیق درباره آنها کمک کند.
جعجع: هیچ فساد اقتصادی از حزبالله ندیدهام/ فضای عربی-ایرانی، جنگ کامل است
«سمیر جعجع» رئیس حزب «القوات اللبنانیه» در گفتوگویی با روزنامه «الشرق الاوسط» عربستان به سوالات مختلفی از جمله موضع این حزب در قبال حزبالله پاسخ داد.
او به مخالفت با حزبالله و ایران و محور مقاومت مشهور است اما زمانیکه اذعان میکند، حزبالله در هیچ فسادی در لبنان وارد نشده، اعتراف جالب توجهی است.
جعجع که از جمله شخصیتهای جریان 14 مارس و نزدیک به آمریکاست، همیشه با حضور حزب الله در سوریه مخالف بوده و همچنان مخالف است حتی با اینکه الان مرز لبنان در برابر حملات داعش و النصره به لطف حضور حزبالله در کنار ارتش، خطر تروریسم را از این کشور دور کرده است.
**روابط شما به حزب الله چگونه است؟
جعجع که به مخالفت با حزبالله مشهور است، در این خصوص گفت: با حزبالله اختلافات اساسی وجود دارد و فقط چند نکته نیست؛ من نمیبینم که آنها در هیچ کار فسادی وارد شده باشند اما مشکل آن است که آنها مستعد کتمان کردن فساد هستند زیرا هیچ صدایی بالاتر از «صدای نبرد» نیست؛ مهمترین اختلافات این است که اولویت اول ما لبنان است نه صدای نبرد [در سوریه]. پروژه آنها بسیار بزرگتر از حمایت اقلیتهاست و ربطی به این (حمایت اقلیتها) ندارد بلکه پروژه جمهوری اسلامی در تمام سطح جهان است است؛ آنچه ما میبینیم گامهای اولویه است، اولویت حزبالله نبرد در سوریه، عراق و منطقه است؛ حزبالله در مرکز محور منطقهای است نه بخشی از آن.
**تجربه حزبالله در سوریه را چگونه ارزیابی میکنید؟
(با این تجربه) نه تنها اشتباهی استراتژیک انجام دادند، بلکه مرتکب اشتباهی تاریخی شدند که شیعیان در طول چندین نسل بهای آن را خواهند پرداخت. دوم اینکه بسیار بر روی [ماندن] بشار اسد حساب کردند اما چنین چیزی اصلا امکان [تداوم] ندارد. ما میخواستیم خطرهای بحران سوریه را از لبنان دور کنیم اما آنها به سوریه رفتند و مداخلات حزبالله در سوریه تاثیراتی و لو غیرمستقیم بر اقتصاد (لبنان) دارد ؛ اگر حزبالله به سوریه نرفته بود از تمامی تحریم های آمریکایی و نیز تحریمهای [کشورهای] خلیج [فارس] که عاملی اساسی در اقتصاد لبنان از ناحیه گردشگری و سرمایهگذاری هستند، به دور بودیم.
**آیا در سایه سختگیریهای آمریکایی، ایران تلاش خواهد کرد حضورش در منطقه به ویژه لبنان را تقویت کند؟
سه ماه است که شاهد اقدامی از سوی آمریکا هستیم و به تبع آن اقدامات عربی بر اساس رفتار آمریکا و برای تقویت جایگاهش دیده میشود اما ما شاهد هجمه ایرانی نبودهایم برآورد من آن است که ایران دستبسته نخواهد نشست؛ ولی در عراق نمیتوانند عکسالعملی در برابر آمریکا نشان دهند زیرا به آن نیاز دارند؛ ممکن است که پاسخ آنها در سوریه باشد.
**در سطح عربی-ایرانی، امور را چگونه میبینید؟
یک جنگ کامل؛ فضا، فضای جنگی -با کمال تاسف- کامل است. اظهارات «محمد بن سلمان» جانشین ولیعهد عربستان گویای جو فعلی منطقه است و امور به سمت تشدید اختلافات پیش میرود.
**نشانههای نقش بد ایران در منطقه چیست؟
هر جایی که ایران پا میگذارد، مشکلات نیز خلق میشوند زیرا تهران خارج از مرزهای مشروع و رسمی این کشورها عمل میکند، یمن شاهد روند عملیات سیاسی آرامی است گویا مردم فراموش کردهاند «عبد ربه منصور هادی» با اکثریت آرا به عنوان رئیسجمهور انتخاب شد، اکنون حوثیها در مرکز روند سیاسی هستند. در سوریه اگر حمایتهای ایران نبود اسد نمیتوانست لحظهای در مسندش باقی بماند. در لبنان درگیری یک جنگ داخلی بودیم و با توافق «طایف» تمام شد.
ایران نباید در نبرد با تروریستها تنها بماند/باید با ایران روابط برادرانه داشته باشیم
به دنبال وقوع برخی حوادث مرزی در شرق ایران و نیز اخبار ضد و نقیض حضور یک مقام ارشد نظامی پاکستان در ارکان فرماندهی ائتلاف نظامی عربستان در منطقه، روزنامه «نیشن» چاپ پاکستان در تحلیلی نوشت: دشمنی نکردن با ایران مهم است و ما باید همین کار را انجام دهیم. ایران یکی از متحدان مهم پاکستان در منطقه است و در تقابل با هند، لازم است روابط صمیمانه خود را با این همسایه حفظ کنیم. همانطور که حفظ عربستان برای ما بسیار ارزشمند است، در عین حال ضرورت دارد درک شود که در هنگامه یک بحران، حمایت از همسایگان نزدیک نیز ضروری است.
این نشریه با اشاره به حضور «راحیل شریف» ژنرال بازنشسته پاکستان در صف ائتلاف نظامی عربستان سعودی نوشت: پاکستان قبلا تصمیم گرفته بود در نبرد بین عربستان و یمن (متحد نزدیک ایران) جانب کشوری را نگیرد اما به این ائتلاف پیوست. اگر جهان اسلام باید به طور واقعی در نبرد علیه تروریسم مشارکت کند پس چگونه تنها ماندن ایران در عراق و سوریه را توجیه کنیم؟
این نشریه در ادامه به ماجرای شهادت ۹ مرزبان ایران اشاره کرد و نوشت: این تروریستها هنوز شناسایی نشدهاند و به عمق خاک پاکستان گریختهاند. این اولین حادثهای بود که منتهی به ابراز تاسف ایران در چنین سطحی شد و حتی «حسن روحانی» رییس جمهور ایران شخصا به دولت پاکستان توصیه کرد تا برای تحقیق در این زمینه و مواجهه با تروریستها به منظور حفظ روابط دوستانه دو کشور اقدامی صورت گیرد.
نیشن نوشت: با وجود حملات معمول علیه شیعیان در خاک پاکستان و حمایت آشکار اسلام آباد از ریاض، ایران در امور پاکستان و جنوب آسیا مداخله نکرده است. احیا خط تماس تلفنی اضطراری بین نیروهای مرزی دو کشور برای حل تمامی مشکلات مرزی و تاکید بر اهمیت روابط برادرانه با ایران گامی مهم و درست بود.
بر این اساس، چندین مورد زمینه همکاری بین دو کشور چون امضا توافقنامههای مالی و بانکی بین بانکهای مرکزی دو طرف برای تسهیل امور تجاری وجود دارد. در برهه کنونی اعلام خواهر خواندگی دو بندر گوادر و چابهار منجر به توسعه روابط دوجانبه خواهد شد.
این نشریه در خاتمه نوشت: طوفان بعدی شاید نقش پاکستان در ائتلاف عربستان سعودی و ماهیتش باشد. پس ضرورت دارد در صورت متاثر شدن همسایهمان از اقدامهای این ائتلاف، خود را با یک راهبرد دیپلماتیک [برای رویارویی با تبعات احتمالی] مهیا کنیم.
مهر:
تشریح توافق مسکو، تهران و آنکارا درباره مناطق کاهشتنش در سوریه
وزارت خارجه روسیه امروز با انتشار بیانیه ای از توافق دو روز گذشته میان مسکو، تهران و آنکارا درباره مناطق کاهش تنش در سوریه به مدت ۶ ماه خبر داد.
وزارت خارجه روسیه امروز در بیانیه ای پیرامون متن توافق چهارم ماه می سال جاری میلادی (دو روز گذشته) ۳ کشور ترکیه، ایران و روسیه مبنی بر ایجاد ۴ منطقه جداگانه کاهش تنش در سوریه به مدت ۶ ماه به ارائه توضیحات پرداخت.
در بیانیه وزارت خارجه روسیه در این باره آمده است که مناطق کاهش تنش شامل استان ادلب و مناطقی از قبیل حماه، حلب و استان لاذقیه به عنوان بزرگترین منطقه کاهش تنش است. ۳ منطقه کاهش تنشِ دیگر، در مناطق شمالی حمص، غوطه شرقی و نیز مناطق شرقی دمشق پایتخت سوریه در امتدادِ مرز این کشور با اردن را دربَر می گیرد.
بیانیه مذکور در ادامه آورده است که متضمنین این توافق قرار است تا ۴ ژوئن سال جاری میلادی نقشه مناطق کاهش تنش را نهائی کرده و در صورتی که این ۳ کشور توافق کنند؛ به صورت خودکار تمدید خواهد شد.
لازم به ذکر است، توافق پیرامون مناطق ۴ گانه کاهش تنش در سوریه به عنوان یکی از موفقیت های نشست آستانه ۴ در این شهر در کشور قزاقستان در راستای تلاش برای کاهش درگیری ها در سوریه است که به امضای نمایندگان ۳ کشور ایران، روسیه و ترکیه به عنوان ۳ کشور متضمنین توافقنامه مذکور نیز رسیده است.
باشگاه خبرنگاران جوان:
کنگره آمریکا مصوبه جدیدی را برای تحریم هواپیمایی ماهان بررسی میکند
به گزارش رسانههای آمریکایی، کنگره این کشور در حال بررسی مصوبه جدیدی برای تحریم شرکت ماهانایر ایران است.
پایگاه خبری واشنگتن فری بیکن گزارش داد در این طرح جدید دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، موظف است فهرست تمام فرودگاههایی را که این شرکت هواپیمایی ایرانی به آنها پرواز دارد، در اختیار کنگره قرار دهد.
بر اساس طرح جدید کنگره، این اطلاعات برای افزایش اقدامات امنیتی در مورد همه هواپیماهای ورودی به آسمان آمریکا که ممکن است در فرودگاههای مورد استفاده ماهانایر توقف داشته باشند، مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
فری بیکن اعلام کرد این طرح که به طور خاص ماهانایر را هدف قرار میدهد به عنوان «نخستین اقدام کنگره علیه ماهان و دیگر شرکتهای هواپیمایی ایرانی» محسوب میشود.
این طرح در شرایطی در کنگره آمریکا کلید خورده است که شرکت هواپیماسازی بوئینگ طرحهایی به ارزش چند میلیارد دلار را برای فروش چندین فروند هواپیمای مسافربری به شرکت ایرانایر اعلام کرد.
به موجب این توافق، بوئینگ موظف است حدود 80 هواپیما در اختیار ایرانایر قرار دهد اما اقدامات کنگره تردیدهایی را درباره سرنوشت این قرارداد به وجود آورده است.
نمایندگان کنگره آمریکا برای برهم زدن اینگونه توافقها به دفعات تلاش کردهاند و از زمان ورود دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، به کاخ سفید بر شدت این اقدامات قانونگذاران آمریکایی افزوده شده است.
شرکت فرانسوی قرارداد خود با ایران را به دلیل تحریمهای آمریکا لغو کرد
سخنگوی شرکت "بوویگ" فرانسه (BOUYGUES) اعلام کرد این شرکت قرارداد سال گذشته خود با ایران برای توسعه فرودگاه بینالمللی امام خمینی (ره) را لغو کرده است.
این شرکت فرانسوی دلیل لغو این قرارداد را امتناع بانکهای بزرگ اروپایی از مشارکت در این پروژه به دلیل هراس از تحریمهای باقیمانده آمریکا اعلام کرد.
طبق تفاهمنامهای که ژانویه 2016 پس از اجرا شدن توافق هستهای میان ایران و شرکت بوویگ به امضا رسید، این شرکت متعهد به ساخت و راهاندازی یک پایانه جدید در فرودگاه امام خمینی (ره) تهران شد.
با این حال، این شرکت فرانسوی اکنون پس از گذشت بیش از یک سال اعلام کرده است که نتوانسته حمایتهای مالی لازم را برای عملیاتی کردن این پروژه از بانکهای بزرگ اروپایی دریافت کند.
سخنگوی شرکت بوویگ در ادامه تاکید کرد تفاهمنامه امضاشده قبلی با ایران از درجه اعتبار ساقط است؛ اما با این حال مذاکره با مقامات ایرانی همچنان در جریان است.
پیش از این، شرکت فرودگاههای پاریس (Aeroports de Paris) که شریک شرکت بوویگ در انجام این پروژه بود، در ماه فوریه از مشارکت در آن انصراف داده بود.
ایران، در ژانویه 2016 برای توسعه فرودگاههای مشهد و اصفهان که به ترتیب دومین و پنجمین فرودگاه بزرگ این کشور به شمار میروند، نیز با یک شرکت ساخت و ساز فرانسوی دیگر به نام "وینچی" (Vinci) تفاهمنامه همکاری امضا کرد که مذاکره در مورد آنها همچنان ادامه دارد.
فاکس نیوز: پنتاگون به دنبال یافتن ارتباطی میان ایران و کره شمالی است
پایگاه اینترنتی فاکس نیوز در گزارشی مدعی شد: وقتی ایران هفته گذشته یک موشک کروز را از زیردریایی کوچک کلاس "یونو" مورد آزمایش قرار داد، مقامات پنتاگون دریافتند شواهدی دال بر تاثیر کره شمالی بر روی ایران وجود دارد. منابع اطلاعاتی نیز گزارش دادند زیردریایی که ایران از آن استفاده کرد دارای ساختاری همانند زیردریایی کره شمالی است که در سال 2010 یک ناو جنگی کره جنوبی را غرق کرده بود.
مقامات دفاعی آمریکا مدعی شدهاند ایران تلاش کرده است موشک کروز Jask-2 را برای نخستین بار از زیر آب شلیک و مورد آزمایش قرار دهد؛ اما این آزمایش ناموفق بوده است. تعدادی از کارشناسان منع گسترش سلاح نیز از مدتها پیش فرضیه همکاری ایران و کره شمالی در زمینه آزمایشات موشکی را مطرح کردهاند.
"جفری لوئیز"، یک کارشناس در زمینه توسعه موشکها، در این باره مدعی شد: نمونههای نخست از موشکهایی که در ایران مشاهده کردیم، یک کپیبرداری ساده از موشکهای کره شمالی بودند. با گذشت سالها، ما تصاویری از مقامات ایرانی و کره شمالی در سفر به هر دو کشور مشاهده کردیم و پس از آن تجهیزات سختافزاری مورد استفاده قرار گرفته در هر دو کشور شبیه به هم بودند.
این گزارش در ادامه مدعی شده است: زمانیکه ایران در اواخر ژانویه یک موشک بالستیک را مورد آزمایش قرار داد، پنتاگون اعلام کرد ساختار اصلی آن شبیه به موشکهای کره شمالی بوده است. ایران تابستان گذشته نیز موشکی مشابه با موشک دوربرد "موسودان" کره شمالی مورد آزمایش قرار داد. موسودان یکی از پیشرفتهترین موشکهای پیونگیانگ است که با موفقیت آزمایش شده است. کارشناسان دفاعی مدعی شدند موشک شهاب ایران نیز شباهت بسیاری به موشک تپودونگ کره شمالی دارد.
"لوئیز" در ادامه سخنانش ادعا کرد: در گذشته ما ابتدا برخی تسلیحات را در کره شمالی میدیدیم و سپس نمونههای مشابهی از آن در ایران به چشم میخورد؛ اما در چند سال اخیر این ایران است که برای نخستین بار برخی تجهیزات کوچک را به نمایش میگذارد و سپس نمونههایی از آن در کره شمالی دیده میشود. به همین دلیل این سوال مطرح میشود که آیا تجارت میان ایران و کره شمالی معکوس شده است؟
ایران و کره شمالی تنها کشورهایی هستند که از زیردریایی کوچک کلاس "یونو" بهره میبرند. این زیردریایی قادر به شنا در آبهای کم عمق است و میتواند به راحتی خود را در این موقعیت ویژه از دید ناوهای جنگی پنهان کند. یکی از دلایل اصلی نگرانی مقامات آمریکایی بابت آزمایش اخیر موشکی ایران، شلیک و آزمایش آن در تنگه هرمز است زیرا نیروی دریایی آمریکا مستقر در آبهای خلیج فارس فقط چندین کیلومتر از محل آزمایش فاصله داشتند.
زمانیکه ایران نخستین آزمایش موشک بالستیک خود را در دوران ریاست جمهوری "دونالد ترامپ" انجام داد، واشنگتن اعلام کرد این کشور را تحت نظارت قرار خواهد داد.
مقامات آمریکایی تلاش میکنند با پیدا کردن وجه تشابهی میان آزمایشات موشکی ایران و کره شمالی، این دو کشور را در ارتباط با یکدیگر نشان دهند و احتمالا شورای امنیت سازمان ملل را به صدور قطعنامهای علیه هر دو تشویق کنند.
ایرنا:
رای الیوم: شانس روحانی برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری
روزنامه «رای الیوم» روز شنبه در مقاله ای تحت عنوان «شانس روحانی برای پیروزی در دومین دوره ریاست جمهوری» با بررسی عواملی تعیین کننده در انتخابات ریاست جمهوری ایران نوشت: روحانی نیز مانند سایر رئیسان جمهوری پیشین این کشور برای دومین بار رئیس جمهور می شود.
در این مقاله به قلم «صالح السید باقر» آمده است: کسانی که دو مقاله پیشین من را درباره انتخابات ریاست جمهوری ایران خوانده اند، شاید به این نتیجه رسیدند که حسن روحانی رئیس جمهوری کنونی ایران کمترین شانس برای انتخاب در دوره دوم ریاست جمهوری ندارد. اما پیش از اینکه به این سوال یعنی میزان شانس روحانی در انتخابات پاسخ بدهم، باید ابتدا برخی از امور را روشن کنم که به ارزیابی نتایج انتخابات آینده، مرتبط است.
این مقاله می افزاید: در ابتدا باید گفت که دوره ریاست جمهوری 4 سال است و اگر رئیس جمهوری بخواهد مسیر خود را ادامه دهد، باید در انتخابات جدید شرکت کند. همچنین هیچ رئیس جمهوری در ایران نمی تواند برای سومین بار متوالی در انتخابات کاندید شود. اما با وجود این مسئله، به جز «ابو الحسن بنی صدر» که مجلس از وی سلب اعتماد کرد و «محمد علی رجائی» که در انفجار مقر ریاست جمهوری کشته شد؛ همه رئیسان جمهوری ایران که پس از آنها آمدند یعنی به ترتیب سید علی خامنه ای (رهبر کنونی)، مرحوم هاشمی رفسجانی، سید محمد خاتمی، محمود احمدی نژاد، برای دومین بار در انتخابات پیروز شدند و توانستند هشت سال مسند اجرایی را در دست داشته باشند، به نظر می رسد که روحانی نیز از این قاعده مستثنا نیست.
دوم اینکه: اتفاقات غیرمنتظره همواره در انتخابات ریاست جمهوری رخ می دهد و ما شاهد بوده ایم که کسی که کمترین شانس را دارد، پیروز میدان می شود. این چیزی بود که در انتخابات 1997 میلادی در ایران رخ داد، کسی پیش بینی نمی کرد که خاتمی در انتخابات رای بیاورد، فردی که در مقایسه با علی اکبر ناطق نوری (رئیس مجلس اسبق) که پست های مهمی را به عهده داشت، چهره ناشناخته ای به شمار می آمد.
این موضوع در انتخابات ریاست جمهوری 1995 نیز تکرار شد، کسی انتظار پیروزی احمدی نژاد را در انتخابات نداشت و شاید او هم با همان مشکلی مواجه شد که خاتمی با آن رو به رو بود؛ شخصیت او به هیچ وجه تقاربی با شخصیت اکبر هاشمی رفنسجانی رقیب اصلی او نداشت، اما در انتخابات پیروز شد.
سومین مورد که در انتخابات ایران بارز است، آن است که: اسامی جناح های اصلی سیاسی در ایران در طول چهار دهه گذشته تغییر کرده است؛ با اینکه همواره به طور گسترده تبلیغ می شود که رقابت اصلی در انتخابات میان اصلاح طلب ها و اصولگرا هاست، اما این واژه ها عناوین کلی و مجازی است؛ چرا که اصلاح طلب ها خود شامل احزاب چپ گرا، تندرو ، میانه رو هستند؛ البته که این تقسیم بندی درباره اصولگراها هم صدق می کند؛ آنها به اصولگرای سنتی، تندرو و میانه رو تقسیم می شوند.
چهارمین دلیل آن است که: آراء ایرانی ها به سه بخش تقسیم می شود: اصلاح طلب، اصولگرا، بی طرف. بعید است که حامیان اصولگراها به کاندیدای اصلاح طلب رای دهند حتی اگر آن نامزد بتواند در نهایت درستی، خرد و توانایی کشور را اداره کند. همچنین حامیان اصلاح طلب نیز هرگز به یک نامزد اصولگرا رای نمی دهند.
از این رو، تا زمانی که آراء هر نامزد، مشخص و قطعی است، کاندیداهای ریاست جمهوری تلاش می کنند که با سفرهای استانی و رفتن به مناطق وشهرهای مختلف، آراء رای دهندگان بی طرف را به سوی خود جذب کند. همچنین که مناظرات تلویزیونی نقش بارزی در جهت دهی رای دهندگان بی طرف برای رای دادن به یکی از نامزدهای ریاست جمهوری ایفا می کند.
بنابرین، آراء بی طرف، تعیین کننده این انتخابات و همه انتخابات دیگر هستند؛ از این رو نامزد اصلی باید با برخورداری از ویژگی ها و توانمندی های بالا بتواند آراء بی طرف را مجاب کند که او بهترین کسی که می تواند کشور را اداره کند.
و اما چهره مرموز و ناشناخته در انتخابات کیست؟
نویسنده این سطور می نویسد: مقصودم از شخصیت مرموز در انتخابات کسی است که پیشترر تعامل چندانی با مردم نداشته باشد و البته خیلی هم غیر مشهور نباشد. این مرموز و پیچیده بودن نامزد یک سلاح دو لبه در انتخابات است که گاهی به نفع آن نامزد عمل می کند و گاهی به ضررش.
با اینکه این چهره ناشناخته و مرموز تعامل زیادی با همه اقشار اجتماعی نداشته، به دادن وعده ها و شعارهای بسیار بزرگ متوسل می شود که به هیچ وجه نمی تواند آنها را محقق کند، اما به خاطر اینکه رای دهنده او را نمی شناسد، شاید وعده هایش را باور کند و به او رای دهد و او را ناجی مشکلات خود بداند؛ کاری که یک چهره معروف و مشهور نمی تواند در انتخابات انجام دهد.
بدون شک، این امر درباره همه رای دهندگان صدق نمی کند، قطعا رای دهندگانی هم هستند که به چهره های مرموز و ناشناخته رای نمی دهند و معتقدند که برنامه های نامزد شناخته شده، بهتر از کاندیدای ناشناخته است که ممکن است کشور وارد یک تونل تاریک کند. در نتیجه ناشناخته بودن گاهی خود می تواند دلیل شکست نامزد باشد.
نظر شما