به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، نشست علمی «صلح، کلید امنیت جهان در پرتو رسول خدا(ص) (نگاهی به زندگی، آرا و اندیشههای آیتالله علامه حاج میرزا خلیل کمرهای)» صبح روز یکشنبه، 17 اردیبهشت در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد.
در این نشست، آیت الله محسن اراکی، دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با بیان اینکه آثار علمی و اجتماعی گرانسنگی که از شخصیت آیت الله کمره ای بر جای مانده است نشان از جامعیت شخصیت وی دارد، اظهار کرد: امیدوارم با همکاری فرزند فرهیخته ایشان و سایر علاقه مندان این توفیق حاصل شود که آثار آن عالم به وسیله پژوهشگران به نحو شایسته ای عرضه شود و به شکل مناسبی برای بهره برداری اهل نظر ارایه گردد.
وی با اشاره به شخصیت آیت الله کمره ای و گمنام بودن آن اندیشمند در جامعه اسلامی گفت: ما در مجمع تقریب مذاهب اسلامی این آمادگی را داریم که در رابطه با آثار ایشان و اندیشه آن عالم وارد عمل شویم.
آیت الله اراکی در بخش دیگری از مباحث خود با اشاره به مسئله صلح جهانی اظهار کرد: این مهم بدون توجه به نهاد یگانه جهان عملی نیست و اگر به نهاد یگانه جهان توجه نکنیم در عرصه ایجاد صلح راه به جایی نخواهیم برد. یکی از موضوعاتی که در مباحثات میرزا خلیل کمره ای مورد توجه بود این مسئله است که اسلام طرز تفکر و نظامی را عرضه می کند که این دیدگاه و نظام توانایی برقراری یک نظام واحد به جامعه بشری را دارد، چنین دیدگاهی از هر طرز تفکری برنمی آید.
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذهب اسلامی تأکید کرد: اگر ادعا کنیم بزرگترین آرزوی مصلحان جهان همین بوده است (برقراری یک نظام واحد بشری) سخن گزافی نیست. در قرآن کریم نیز ذکر شده است که انبیاء آمدند تا جامعه بشری را به جامعه بشری مبتنی بر عدل و برادری تبدیل کنند. صاحبان ادیان بزرگ یک پیام بیشتر نداشتند و آن ایجاد نظام واحد جامعه بشری و دور نگاه داشتن این نظام از پراکندگی بود.
آیت الله اراکی گفت: بنابراین، چون به این مقوله ایمان قاطع داشتند که راه برون رفت جامعه بشر از مشکلاتی که با آن درگیر است دستیابی به یک وحدت است در نتیجه به این مسئله تاکید می کردند؛ ما نیز در برخی مباحثات در عرصه فقه نظام بر این مسئله تاکید کرده ایم.
وی بیان کرد: یکپارچگی نظام به معنای آن نیست که همه به ریشه های اعتقادی دست یابیم گرچه جهان شناختی واحد است و نظام واحدی را نتیجه می بخشد ولی بشر می تواند با یک نظام واحد نسبت به مدیریت شئون خود به اجماع برسد هرچند تقارب نظری وجود نداشته باشد.
آیت الله اراکی ادامه داد: اگر بنیادهای سیاسی نظام جمهوری اسلامی را به خوبی تبیین کنیم، می توانیم در جهان اسلام به نگاه واحدی دست یابیم، همین نظام را می توان به نحوی عرضه کرد که محل اجماع همه اندیشمندان جهانی باشد. اگر منطق و مبانی این نظام تبیین شود می توانیم جامعه بشر را به وحدت فرا خوانیم و البته که به جز معیارهای دینی چیز دیگری نمی تواند بشر را به وحدت برساند.
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی افزود: ما به عنوان کسانی که پایبند به دین اسلام هستیم خود را با تضاد اندیشه ای که جامعه بشر را به وحدت و صلح فرا می خواند نمی بینیم چون مایه های این اندیشه صلح گرا و وحدت گرا در تار و پود نظام اسلامی نهفته است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به سابقه آشنایی اش با آیت الله میرزا خلیل کمره ای یادآور شد: من به واسطه پدرم و از دوران کودکی با ایشان آشنا شدم. پدرم از ایشان تجلیل می کرد. حضور آیت الله کمره ای در کنفرانس های مختلف و همچنین اقدامات جاودانه و آثار علمی او نشان از جامعیت این شخصیت دارد. او در عرصه فقه و اصول و تفسیر، فلسفه، معارف و مسایل اجتماعی جهان اسلام آشنایی داشت و صاحبنظر بود و من امیدوارم در آینده شاهد عرضه شایسته آثار ایشان به جامعه علمی باشیم.
نظر شما