نمایشگاه کتاب تهران با تمام دنیا فرق دارد/ فروشگاهی برای بقای ناشران ایرانی

خبرگزاری شبستان: شاعر مجموعه های "تظاهرات حرف های اضافه"، "دلیل پنجره" و "هفت سین در بهمن ماه "گفت: نمایشگاه کتاب در کشور ما فروشگاه کتاب است و ناشران امیدشان برای بقا و حیات در طول سال به همین ۱۰ روز است.

حمیدرضا شکارسری، شاعر و منتقد ادبی در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی شبستان درباره تازه ترین آثاری که راهی نمایشگاه کتاب امسال کرده است، گفت: در نمایشگاه امسال پرکار و فعال بودم و پنج کتاب را برای اولین بار چاپ و درنمایشگاه عرضه کردم؛ کتاب "تظاهرات حرف های اضافه" که حدود 100 شعرم را با موضوعات مختلف اجتماعی، سیاسی، عاشقانه شامل می شود و توسط انتشارات حوزه هنری سوره مهر منتشر شده است.کار چاپ این کتاب نزدیک به 6 تا 7سال بود که متوقف شده بود و خوشبختانه در این نمایشگاه عرضه شد.

 

 

وی افزود: دیگرم اثرم "دلیل پنجره"، از این جهت برایم مهم است که در واقع به لحاظ موضوعی نیایش واره های نو و مدرن محسوب می شود. در تاریخ شعر دینی خود حداقل در این چهل سال شعرهای دینی را در مدح ومرثیه خلاصه کرده ایم ، حال اینکه تاریخ  ادبیاتی غنی از نیایش و نیایش واره را پشت سر داریم.احساس کردم در سال های اخیر این کمرنگ یا بی رنگ شده و به همین دلیل احساس می کنم این کتاب که توسط انتشارات سپیده باوران منتشر شد از این جهت شاید کتاب مهمی باشد.

 

 

شکارسری در ادامه بیان کرد : دیگر اثرم کتاب "بوسه ترسو"است که شامل مجموعه شعرهای نو با تم اجتماعی است و توسط انتشارات مهرآفرید منتشر شد و به نمایشگاه امسال رسید."شکل های فراموشی " دیگر اثری است که به نمایشگاه رسید و شامل تعداد بسیار زیادی شعر نو با یک ساختار زبانی است. این اثرم به لحاظ فرمی اثر تازه ای است و شاید بتواند در شعر امروز برای جوان ها راهگشا فرمی باشد. پیش از این هم کتاب "شکل های فروتنی" را چاپ کرده بودم و در آن هم تمام شعرها یک ساختار زبانی داشت.

 

این منتقد ادبی با بیان اینکه کتاب دیگرم" زایشمرگ های متن" است که مجموعه نقدهای ادبی من به شعر کوتاه معاصر است ، افزود: احساس کردم امروز جریانی تحت عنوان شعر کوتاه داریم که برای جلوگیری از بیراهه رفتن شعر معاصر و جریان ساده نویسی ما نیاز است مورد نقد  قرار بگیرد.خوشبختانه این کتاب بسیار مورد تقدیر قرار گفت و در این نمایشگاه به تعداد قابل توجهی به فروش رسید. انتشارات فصل پنج این اثر را منتشر کرد.

 

 

این شاعرمعاصر توضیح داد: "هفت سین در بهمن ماه" که توسط انتشارات شهرستان ادب منتشر شد دیگر اثرم در نمایشگاه کتاب امسال بود. شاهد این بودیم که تعریف شعر انقلاب مخدوش است و وقتی شعر انقلاب را مطرح می کنیم همه چیز به میان می آید الا مفهوم خود انقلاب، مجموعه شعری که موضوعش اساسا راجع به حوادث انقلاب در سال 57 باشد ، نه اتفاقات بعد از آن ، نه دفاع مقدس، نه مطالبی مربوط به  آن نداشتیم.به همین دلیل این کتاب از این منظر می تواند نگاه تازه ای  به مفهوم شعر انقلاب داشته باشد.

 

 

وی همچنین درباره استقبال از آثار خود گفت :امسال از میزان فروش کتاب هایم راضی هستم، به هر حال امکان اطلاع رسانی از فضاهای مجازی برای افرادی مثل من که نمی توانیم حضور طولانی مدتی در نمایشگاه داشته باشیم بسیار مفید است. شاعران جوان تر خود در غرفه ها عرضه آثارشان حاضر می شوند، به تبلیغ کارهایشان می پردازند، خودشان توضیح اثر می دهند و حتی اثر را می فروشند. اما برای  امثال من که وقت و امکان حضور در نمایشگاه را به این میزان نداریم،تصور می کنم فضاهای مجازی توانسته در این زمینه به کمک ما بیاید.

 

حمیدرضا شکارسری همچنین درباره ارزیابی کلی خود از نمایشگاه کتاب امسال به خبرنگار فرهنگی شبستان گفت:نمایشگاه های کتاب در تمام دنیا به این شکل نیستند و به معنی واقعی کلمه نمایشگاه هستند، نه فروشگاه. به همین دلیل این ازدحام و هیجان و شلوغی در آن نمایشگاه ها جریان ندارد.شما کتاب نمی خرید، می بینید و سفارش می دهید و برایتان ارسال می کنند.می بینید و بعد به فروشگاه هایشان مراجعه می کنید و می خرید.اینطور نیست که آن جا برای ناشر محل کسب باشد.اما متاسفانه یا خوشبختانه نمایشگاه کتاب در کشور ما فروشگاه کتاب است و ناشران امیدشان در طول سال به همین 10 روز است. امید دارند که با همین 10 روز بتوانند به فروششان ادامه بدهند. چون به هر صورت ناشران در کشور ما قدرت ناشران در کشورهای پیشرفته دنیا را ندارند.بنابراین باید شرایطی که فعلا بر این نمایشگاه حاکم است را بپذیریم.

 

وی افزود: تصور می کنم بعد مسافتی که شهر آفتاب با شهر دارد مشکل ساز است ، اما در عین حال امسال نسبت به سال گذشته رسیدگی مسولان شهر آفتاب خیلی بهتر بود و مسائل رفاهی بهتر بود. از این منظر قابل تحسین است اما به هر صورت باید بپذیریم نمایشگاه کتاب ما با تمام نمایشگاه های کتاب دنیا فرق می کند.

 

شکارسری درباره آخرین کتاب هایی که خوانده است، گفت: مجموعه شعرهایی که انتشارات مختلف عرضه کرده اند را نمایشگاه کتاب تهیه کردم، از جمله مجموعه سه گانه های کبری موسوی با عنوان "شبدرچهارپر" ، مجموعه شعر "در کلماتم باران می بارد" از علیرضا قزوه ، به تدریج روزهای خوشی را با این آثار می گذارنم و دمخور با کلماتشان هستم.

 

وی درپاسخ به این سوال که خواندن چه آثاری را به مخاطب توصیه می کنید، گفت: نزدیک به 500 هزار تومان کتاب از نمایشگاه امسال خرید کردم و انتخاب تک تک این آثار برایم سخت و دشوار بود.برای مثال مجموعه شعرهای شاعران معاصر از هر گروه و دسته  ادبی با هرعقیده ای توصیه می کنم. کتاب های نقد ادبی در این سال های اخیر فوق العاده مفید و فوق العاده فراگیر است و می تواند جزو پیشنهادهای من باشد.یا کتاب هایی که جریان ادبیات روزگار ما را تعیین کردند؛ برای مثال  کتاب "طلا در مس"استاد براهنی، کتاب "ساختار تاویل متن" بابک احمدی، که کتاب های پایه ای ادب ما هستند و می توانند مفید و عالی باشند.

 

دربخشی از کتاب "هفت سین در بهمن ماه" شکارسری می خوانیم :

"با سنگ چیزی می‌نوشتیم بر کلاهخودها
با گلوله‌ها خیلی چیزها می‌نوشتند بر سر و سینه‌هایمان
ما دفتر مشق سربازان بودیم"

 

گفتنی است حمیدرضا شکارسری حمیدرضا شکارسری، متولد سال 1354 در تهران است و پیش از این آثار بسیاری از او در حوزه شعر و نقد ادبی منتشر شده است. "چراغانی بی دلیل"، "از تمام روشنایی ها "،" پیرتر از خود"، "از سکوت به حرف" ، "شلیکم کن"، "آسمان زیر ابرها "، "عصرپایان معجزات" ، "حماسه های مکتبی"، "تروریست عاشق "، "هفتاد و دو قطره اشک عاشورایی" ، "پرانتزهای شکسته" ، "باز جمعه ای گذشت" ، "چتر شورشی" ، هر شاعر درختی است" عنوان برخی از آثار وی هستند.   

 

 

گفت و گو:الهام عطائی

 

 

 

  

کد خبر 628308

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha