به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «یک کتاب بیشتر بخوانیم» که امسال ۳۰ سالگی را تجربه کرد، با واگذاری امور اجرایی به تشکل های نشر، فرآیند جدیدی از مدیریت را پشت سر گذاشت. امسال دومین سالی بود که تشکل های نشر در امور اجرایی نمایشگاه کتاب دخیل بودند و بسیاری از ناشران و غرفه داران، این نکته را از نقاط مثبت این دوره نمایشگاه کتاب می دانند.
از دیگر نکات مثبت نمایشگاه کتاب تهران که در دولت یازدهم پایه گذاری شد، حضور مهمان ویژه از کشورهای دیگر بود کشورهایی که در طول سال نمایشگاه کتاب بزرگ برگزار می کنند. اولین مهمان ویژه نمایشگاه کتاب تهران، روسیه در نمایشگاه سی و چهارم بود و امسال نیز شاهد حضور کشور ایتالیا در نمایشگاه بودیم. حضور کشورهای دیگر به عنوان مهمان ویژه در نمایشگاه کتاب، سبب ایجاد تعامل فرهنگی با آن کشورها و تقویت ارتباطات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی خواهد شد.
در بخش بین الملل همچنین شاهد حضور هیات هایی از کشورهای آلمان، اتریش، چین، تاجیکستان و عمان بودیم که تعاملات خوبی صورت گرفت. همچنان که کشور چین برای حضور در نمایشگاه کتاب تهران در سال ۲۰۱۹ به عنوان مهمان ویژه اعلام آمادگی کرده است.
امسال همچنین فروش نمایشگاه کتاب رشد ۱۲ درصدی داشته است و بر این اساس، تا روز دهم نمایشگاه کتاب، تعداد تراکنش ها به یک میلیون و 447 هزار و 419 تراکنش و مبلغ آن به 765 میلیارد و 779 میلیون و 930 هزار و 877 ریال رسیده است که البته با توجه به اینکه روز دهم در حال برگزاری است ممکن است این درصد افزایش یابد.
همچنین امسال جمعیت بازدیدکننده از نمایشگاه کتاب بین 10 تا 15 درصد افزایش یافت.
شاید بتوان نکته ضعف نمایشگاه کتاب را سازه های موقت و ناایمن و آماده نبودن امکانات رفاهی و سیستم تهویه سالن های شهرآفتاب دانست. با توجه به اینکه طی ۱۰ روز برپایی نمایشگاه کتاب در مجموعه شهرآفتاب _ که دو سال است برای برپایی این رویداد فرهنگی در نظر گرفته شده_ بارندگی و بادهای شدید بهاری پیش بینی می شدند، اما مسئولان شهرداری برای پیشگیری این حوادث تمهیداتی را نیاندیشیده بودند و همین امر سبب شد که خسارات زیادی به ناشران و غرفه داران وارد شود.
بخش بازار جهانی کتاب که در سازه های موقت استقرار داشت نیز از مشکل خرابی مستثنی نبود. به گفته قائم مقام نمایشگاه کتاب، حضور در بازار جهانی کتاب قانع کننده نبود.
این موضوع سبب شد که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی طی بازدیدی که از شهرآفتاب و نمایشگاه کتاب داشت، اظهار کرد: متاسفانه شهرداری در نمایشگاه سیاُم به قولهای خود عمل نکرد اما انتظار دارم مسئولان شهرداری، صدای ما را بشنوند. بنده به جای شهردار تهران از مردم به خاطر مشکلات و نواقص شهر آفتاب عذرخواهی میکنم.
با پایان سیاُمین نمایشگاه کتاب تهران، پرونده این رویداد بزرگ فرهنگی در دولت یازدهم بسته می شود و باید دید که در دولت آینده از تجربیات و دستاوردهای فرهنگی دو دوره نمایشگاه کتاب تهران استفاده می شود یا خیر.
گزارش: آزاده فضلی
نظر شما