راز پرهیز از دشمنی با مردم

خبرگزاری شبستان: جبرئیل هیچ گاه نزد من نیامد، مگر اینکه مرا موعظه کرد و پایان موعظه اش این بود که از برانگیختن دشمنی مردم با یکدیگر بر حذر باش زیرا موجب آشکار شدن عیب ها و زوال عزت می گردد.

به گزارش گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: دشمنی به تناسب مورد، گاه عبادت و گاه گناه شمرده می شود، از این رو، در قرآن هم به آن امر و هم از آن نهی شده است. خدا مومنان را درباره شیطان، منافقان و ملحدان به دشمنی توصیه کرده است؛ درباره شیطان فرمود: «شیطان دشمن شماست پس او را دشمن بدانید»(1).

 

درباره منافقان نیز فرمود: «آنان دشمن تواند که دشمنی را به نهایت رسانده اند؛ از آنان بر حذر باش»(2).

 

چنان که عداوت ابراهیم با ملحدان را به عنوان الگوی دیگران ستود و فرمود: «قطعا در گفتار و رفتار ابراهیم و کسانی که با او بودند برای شما سرمشق نیکویی است؛ آنگاه که به قوم خود گفتند: ما از شما و آنچه به جای خدا می پرستید دوری می جوییم و با ش رک ورزیدن شما مخالفیم و میان ما و شما برای همیشه دشمنی و کینه پدید آمده است، مگر اینکه به خدای یکتا ایمان بیاورید»(3) .

 

در مقابل از دشمنی با اولیای الهی و مومنان نکوهش شده و در این باره فرموده است: «شیطان می خواهد از طریق شرایط و قمار میان شما(مومنان) دشمنی و کینه پدید آورد»(4).

 

محور دستورهای اسلام نفی دشمنی با بندگان خدا و ابراز محبت و مودت و مدارا با آنان است، از همین رو رسول خدا(ص) فرمودند: «جبرئیل درباره چیزی به اندازه دشمنی کردن مردم با یکدیگر به من سفارش نکرده و (همگان را از آن بر حذر داشته) است»، همچنین فرمودند: «بعد از نهی از پرستش بت ها، از چیزی به اندازه دشمنی با مردم نهی نشده ام(5).»

 

در حدیث دیگر فرمودند: «جبرئیل هیچ گاه نزد من نیامد، مگر اینکه مرا موعظه کرد و پایان موعظه اش این بود که از برانگیختن دشمنی مردم با یکدیگر بر حذر باش زیرا موجب آشکار شدن عیب ها و زوال عزت می گردد(6).»

 

لقمان حکیم نیز فرمود: «حتی یک دشمن برای خود برنگزین که یک دشمن نیز بسیار است(7).»

 

پی نوشت ها:

1.سوره فاطر، آیه 6

2.سوره منافقون، آیه4

3.سوره ممتحنه، آیه4

4.سوره مائده، آیه 91

5.تحف العقول، صفحه42

6.الکافی، جلد2،ص 302

7.الامالی صدوق، ص669

 

کد خبر 628395

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha