به گزارش خبرگزاری «شبستان»، «قدس نت» در مقاله ای نوشت: این پرسش همچنان در اذهان ما باقی مانده است که آیا تاجر جنگ با دیدار از اراضی فلسطین اشغالی و ترویج «معامله قرن» قدرت اعمال صلح و ارائه راه حل دائمی را دارد و یا اینکه از محدوده استراتژی آمریکا در قبال اسرائیل فراتر نمی رود؟
«زیاد أبو زیاد» وزیر سابق امور قدس در این باره می گوید: «رئیس جمهور آمریکا به منظور تحقق وعده های انتخاباتی خود به این منطقه آمد و با عقد قراردادهای 500 میلیارد دلاری با عربستان در قبال حمایت های خود از کشورهای این منطقه باج خواهی کرد».
«ناجی شراب» استاد علوم سیاسی دانشگاه الازهر نیز به نوبه خود می گوید: «این دیدار ترامپ با وجه تمایزی نسبت به گذشته یعنی قرار گرفتن در چارچوب تحولات سیاسی منطقه ای و بین المللی و تمایل آمریکا برای پایان دادن به جنگ صورت گرفته است». وی در مصاحبه با خبرگزاری «قدس» تأکید کرد: «دیدار از اسرائیل پس از عربستان سعودی مفاهیم بسیاری در بردارد که مهمترین آن، یکی از ثابت های بدون تغییر در سیاست خارجی آمریکا یعنی التزام آن به امنیت و بقاء اسرائیل است».
این کارشناس تأکید می کند که دیدار «ترامپ» از سرزمین های اشغالی در واقع تقلید از یک سنت مرسوم در روند کار دولت های آمریکا برای تأکید بر عمق روابط بین دو طرف است.
وی معتقد است: «روابط آمریکا- اسرائیل، روابطی تغییر ناپذیر است که کنگره آمریکا امکان ایجاد هیچ نوع شکافی در آن ندارد». وی بر این نکته تأکید می کند که دیدار «ترامپ» حاوی پیام حمایت یکپارچه آمریکا از اسرائیل است.
«ابو زیاد» پیش بینی می کند که دیدار «ترامپ» از منطقه موجب از سر گیری مذاکرت صلح شود. وی می گوید: «قریب ربع قرن است که ما برای تداوم مذاکرات می کوشیم حال آنکه سیاست اسرائیل در واقع از این روند برای سرپوش گذاشتن برشهرک سازی های خود و تخریب آثار قدس شریف سود جوئی می کند. مذاکرات باید در یک جدول زمان بندی شده مشخص توأم با اعتراف اسرائیل به اشغالی و غصبی بودن دولت خود اتفاق افتد.
شراب نیز در زمینه احتمال از سرگیری مذاکرات در آینده ای نزدیک با ابوزیاد موافق است و می افزاید: «قبل از وقوع چنین رویدادی، ممکن است دیداری سه جانبه بین «ترامپ»، «نتانیاهو» و «عباس» صورت گیرد».
وی تأکید می کند: «پایه های صلح در محیطی جدا از محیط مذاکرات بنا می شود، همچنین اگر ما به شرایط کنونی و محیط فعلی خوب بنگریم با پرسشی در مورد توان آمریکا در تحقق صلح عادلانه و فراگیر در منطقه مواجه می شویم و البته این موضوع را نیز در ذهن خود بسیار بعید می شماریم، چرا که قطعا با درگیری های قومی در هر دو طرف اسرائیلی و فلسطینی روبرو خواهد شد. رسیدن به راه حل های حاصل از مذاکرات را در سایه مذاکرات پی در پی و تفاهمات گفت و گو پیش بینی می کند، زیرا در این مرحله امکان ایجاد عملیات صلح همیشگی و فراگیر وجود ندارد، چرا که این موضوع بازه زمانی طولانی نیاز دارد.
وی تأکید می کند که «رئیس جمهور امریکا با توجه به حمایت عربی آمریکائی از سیاست های او بیش از رؤسای جمهور گذشته فرصت های طلائی دارد».
بنا به گفته نزدیکان رئيس جمهور آمریکا، «ترامپ» به دنبال تسهیل از سرگیری تلاش های صلح و اخذ تعهدات از اسرائیل و فلسطین و برخی از اقدامات اعتماد ساز است.
نظر شما