خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: بررسی مجوزهای فروش بوئینگ و ایرباس به ایران، فایننشال تایمز: عربستان وهابیت صادر میکند و ایران با داعش میجنگد، فارن پالیسی: ایران ثابت کرد که ترامپ اشتباه میکند از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
پرواز پهپادهای ایران بر فراز ناو آمریکایی پنتاگون را عصبی میکند
یک تحلیلگر روس در یادداشتی نوشته گشتزنی پهپادهای ایرانی بر فراز ناوهای هواپیمابر آمریکایی موضوعی است که باعث عصبانیت پنتاگون شده است.
«ایلیا پلکانوف»، تحلیلگر مسائل سیاسی در یادداشتی برای اسپوتنیک نوشته پرواز هواپیماهای ایران بر فراز ناو یواساس جورج دبلیو بوش که برای انجام مأموریت ادعایی مبارزه با داعش در خاورمیانه حضور دارد به امری روزمره تبدیل شده است.
وی مینویسد: «آمریکاییها از این ناو برای انجام حملات به مواضع داعش در عراق و سوریه استفاده میکنند. ایرانیها با پهپادهایشان این عملیاتها را تحت نظر دارند- موضوعی که باعث خشم نظامیان آمریکایی میشود که به سبب حضورشان در آبهای بینالمللی نمیتوانند کاری در این مورد انجام دهند.»
ویل پنینگتون، یکی از فرماندهان ناو جورج بوش چند هفته پیش گفته بود که پهپادهای ایرانی، هواپیماهای کوچک با کنترل رادیویی نیستند، بلکه هواپیماهایی هستند که برای شناسایی مورد استفاده قرار میگیرند.
این مقام پنتاگون به علاوه گفت ناوی که او فرماندهیاش را بر عهده دارد به ابزارهای متعددی برای محافظت از خودش مجهز است، که مواردی همچون سامانههای پدافند تعبیهشده در داخل ناو، بالگرد و قایقهای اسکورت را شامل میشوند.
علیرغم این تحلیلگر روسی میگوید: «با وجود اینها، این اتفاقات به وضوح باعث ایجاد حالت عصبی برای پنتاگون شده است. هر بار که یک پهپاد به ناو نزدیک میشود، نیروهای ناو فکر میکنند که در وضعیت جنگی قرار گرفتهاند. پنینتگتون، آمادگی شلیک به سمت این پهپادها را هم ندارد چرا که چنین اقدامی میتواند به بدتر شدن روابط تهران و واشنگتن که همین حالا هم پرتنش است منجر شود و اوضاع در منطقه را به نحو محسوسی تغییر بدهد.»
مجوزهای فروش بوئینگ و ایرباس به ایران تحت بررسی هستند/تحریمها علیه ایران افزایش مییابند
«استیون منوشین»، وزیر خزانهداری آمریکا روز چهارشنبه گفت که مجوزهای فروش هواپیماهای بوئینگ و ایرباس به ایران تحت بررسی هستند.
وی همچنین گفت که واشنگتن از تمامی اختیاراتش برای وضع تحریمهای بیشتر علیه ایران استفاده خواهد کرد.
منوچین گفت: «بگذارید این را بگویم که یکی از مهمترین بخشهای وظیفه من مقابله با تأمین مالی تروریسم است.»
وزیر خزانهداری آمریکا تحریمها را ابزاری سودمند خواند و مدعی شد که تحریمها ایران را پای میز مذاکره آورده است. وی گفت: «البته ما میتوانستیم با آنها به توافق بهتری در میز مذاکره دست پیدا کنیم. ما از هر چیزی که در اختیار داریم برای وضع تحریمهای بیشتر علیه ایران، سوریه و کره شمالی استفاده خواهیم کرد تا از زندگی مردم آمریکا محافظت کنیم.»
سفیر ترکیه در ایران: خواهان تداوم روابط حسنه با تهران هستیم
«رضا هاکان تکین» سفیر ترکیه در ایران از حفظ روابط حسنه با ایران و دولت رییس جمهور منتخب ابراز امیدواری کرده است.
هاکان تکین در گفتو گو با خبرنگار خبرگزاری «ترند نیوز» در تهران گفت: «ما روابط بسیار خوبی با دولت (حسن) روحانی داریم بنابراین از انتخاب مجدد او خوشحالیم.»
وی افزود: «آنچه که امید داریم این است که دومین دوره ریاست حسن روحانی آرامش بیشتری را شاهد باشیم و این امر منجربه رفاه و فضای همکاری در منطقه شود.»
سفیر ترکیه در ایران در خاتمه اظهار داشت: «منطقه ما در حال گذار از دورهای مشکل است و بنابر این امیدواریم که این انتخابات تاثیری فراتر از ایران و بر منطقه داشته باشد.»
جان کری: وقت اعمال تحریم جدید علیه ایران نیست/ابزارهای مختلفی برای فشار بر ایران داریم
خبرگزاری فارس: جان کری: وقت اعمال تحریم جدید علیه ایران نیست/ابزارهای مختلفی برای فشار بر ایران داریم
وزیر خارجه سابق آمریکا روز چهارشنبه از قانونگذاران آمریکایی خواست از اعمال تحریمهای جدید علیه ایران خودداری کنند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، جان کری، وزیر خارجه آمریکا روز چهارشنبه از قانونگذاران کشورش در مجلس سنا خواست از اعمال تحریمهای جدید علیه ایران خودداری کنند.
وی در حساب کاربریاش در شبکه اجتماعی توئیتر یادآوری کرد که کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا قرار است روز پنجشنبه به بررسی طرح تحریم علیه ایران بپردازد.
کری نوشت: «کمیته روابط خارجی سنا فردا طرح (تحریم) ایران را بررسی میکند. تصمیم بزرگی است. من به اختیارات قانونی این کمیته احترام میگذرم. خودم 28 سال در این کمیته بودم.»
وزیر خارجه سابق آمریکا در ادامه نوشت: «کمیته روابط خارجی مجلس سنا کمکهای سازندهای در طول سالهای گذشته انجام داده است چه از نظر وضع تحریمها و چه از حیث بررسی جدی موضوع هستهای ایران.»
وزیر خارجه سابق آمریکا با یادآوری اینکه مباحثات زیادی با اعضای این کمیته درباره برجام انجام داده نوشت: «و من از این مباحثات استقبال کردم.»
وی همچنین نوشت: «اما خطاب به دوستان و همکاران سابقم این را میگویم، موضع من این است: الان زمانی است که باید با دقت گام برداشت. بعد از انتخاب مجدد روحانی، مسائل بلاتکلیف زیادی هستند که میتوانند مورد سوءتعبیر قرار بگیرند. الان وقت طرح جدید (تحریم) ایران نیست.»
وزیر خارجه سابق آمریکا همچنین نوشت: «ابزارهای زیادی برای افزایش دادن فشارهای موجود در حال حاضر وجود دارند و در اختیار ما هستند. لازم است ما مخاطرات برجام را مورد بررسی قرار دهیم و در نظر بگیریم.»
جان کری همچنین خطاب به قانونگذاران آمریکایی پیشنهاد کرده که تبعات «درگیری بدون گفتوگو» را هم در نظر بگیرند.»
مهر:
وزارت خزانه داری آمریکا مجوز فروش هواپیما به ایران رابررسی می کند
«استیون منوچین» وزیر خزانه داری آمریکا روز چهارشنبه اعلام کرد که این وزارتخانه در حال بررسی مجوزهای صادره برای «شرکت بوئینگ» و «ایرباس» جهت فروش هواپیما به ایران است.
منوچین در ادامه اظهاراتش خطاب به قانونگذاران کنگره آمریکا گفت که وی فشار تحریمها بر ایران، سوریه و کره شمالی را افزایش خواهد داد.
وزیر خزانه داری آمریکا در جلسه شهادت خود در برابر «کمیته راه و روشها» مجلس نمایندگان گفت که «آمریکا برای حراست از جان شهروندانش از تمام ابزارهای موجود در حیطه قدرت و اختیارات خود برای وضع تحریمهای بیشتر علیه ایران، سوریه و کره شمالی استفاده خواهد کرد. من به شما اطمینان می دهم که این موضوع [افزایش تحریمها] نقطه تمرکز اصلی من است و در مورد آن با رئیس جمهور گفتگو می کنم».
با این حال، استیون منوچین در خصوص روند بررسی مجوزهای فروش هواپیما به ایران توضیح بیشتری ارائه نداد.
گفتنی است که فروش هواپیماهای مسافربری به ایران، به پاییندی تهران به توافق هسته ای منعقده در سال ۲۰۱۵ میان این کشور و شش قدرت جهانی (آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه، آلمان) پیوند خورده است.
لازم به ذکر است که شرکت هواپیمایی «ایران ایر» با خرید ۲۰۰ فروند هواپیمای مسافربری ساخت آمریکا و اروپا با ارزشی بالغ بر ۳۵ میلیارد دلار موافقت کرده است. این خرید شامل ۸۰ فروند جت مسافربری از شرکت بوئینگ، ۱۰۰ فروند از شرکت هواپیمایی رقیب- ایرباس- و ۲۰ فروند هواپیمای توربین دار از شرکت تأمین کننده فرانسوی- ایتالیایی «اِی تی آر»- ATR- می شود.
فروش تمام این هواپیماها با مجوزهای صادرات آمریکا امکان پذیر است.
باشگاه خبرنگاران جوان:
فارن پالیسی: ایران ثابت کرد که ترامپ اشتباه میکند
نشریه معروف فارن پالیسی متعلق به شورای روابط خارجی آمریکا نوشت: ترامپ در زادگاه القاعده و داعش (عربستان)، ایران را بزرگترین تهدید خاورمیانه خطاب کرد اما ایران نشان داد ملتی که به طور یکپارچه برای تحقق خواست خود پای صندوق های رای بیاید، نمیتواند بزرگترین تهدید خاورمیانه باشد.
در ادامه این مقاله آمده است: انتخابات ایران همچنین نشان داد بر خلاف آنچه در ریاض و تلآویو در گوش ترامپ خوانده شد، مقابله با تروریسم و ریشهکنی گروه های تروریستی بدون مشارکت ایران امکانپذیر نخواهد بود.
فایننشال تایمز: عربستان وهابیت صادر میکند و ایران با داعش میجنگد/تعبیر ترامپ از «مبارزه با افراطگرایی» با واقعیت همخوانی ندارد
فایننشال تایمز با انتشار گزارشی در پایگاه اینترنتی خود نوشت: «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا، تلآویو و ریاض -بزرگترین دشمنان تهران- را به عنوان دو مقصد نخستین سفر خارجیاش برگزید. ترامپ از این اقدام دو هدف داشت: نخست، متحد کردن عربستان و اسرائیل علیه ایران (کشور مسلمان شیعه و طبق دکترین ترامپ، محور شرارت) و دستیابی به صلح میان اسرائیل و فلسطینیان (که ترامپ معتقد است تنها در صورت برقراری صلح میان اعراب و اسرائیل حاصل خواهد شد).
نگارنده گزارش درخصوص واقعگرایانه بودن این دو هدف اظهار تردید میکند و میافزاید ترامپ با ایستادن در کنار عربستان -در برابر ایران- بر اختلافات فرقهای در منطقه خاورمیانه دامن میزند و آتش جنگ در این منطقه را شعلهورتر میکند.
در ادامه این گزارش آمده است: حل مسئله اسرائیل-فلسطین نیز مشکل و تقریباً غیرممکن است؛ زیرا هیچ نشانهای دال بر اینکه کابینه بهشدت راستگرای «بنیامین نتانیاهو» قصد پایان دادن به اشغال کرانه غربی رود اردن و شرق بیتالمقدس -و موافقت با تشکیل کشور مستقل فلسطینی- را دارد، دیده نمیشود.
نگارنده مطلب سپس میافزاید: ترامپ روز یکشنبه، خطاب به رهبران سنی کشورهای عربی در ریاض، خواستار انزوای ایران شد؛ آنهم درست زمانی که مردم ایران -با امید به تحقق چشمانداز افزایش روابط با دیگر کشورهای جهان- قاطعانه «حسن روحانی» را برای 4 سال دیگر به عنوان رئیس جمهور انتخاب کردند. این سخنرانی قطعاً به مذاق مخاطبان سنی ترامپ خوش آمد. اما تعبیر ترامپ از «مبارزه با افراطگرایی» با واقعیت همخوانی ندارد.
در ادامه گزارش آمده است: عربستان سعودی مدتهای مدیدی است که ایدئولوژی متعصبانه «وهابیت» را تغذیه میکند. آموزههای استبدادی (رژیم آل سعود) در دیانای «داعش»، «القاعده» و گروههای [تروریستی] مشابه نهادینه شده است. سیاستها و خط مشی این گروهها بسیار شبیه یکدیگر و غیرقابل تمیز است. «ملک سلمان»، پادشاه عربستان، از سفر ترامپ به عنوان فرصتی برای افتتاح مرکز [به اصطلاح] مبارزه با تروریسم در ریاض سود برد. این در حالی است که پادشاهی عربستان نه تنها سلاحهای آمریکایی خریداری میکند؛ بلکه میلیاردها دلار برای صدور «وهابیت» به کشورهای دیگر -بویژه کشورهای آسیایی- هزینه میکند.
نگارنده گزارش سپس مینویسد در عراق و سوریه، نیروهای آمریکایی و نیروهای ایرانی (و برخی از نظامیان تحت حمایت این دو کشور) علی رغم عدم اتحاد و همپیمانی میان آنها -و با نقض دکترین ترامپ- در یک جبهه واحد علیه گروه تروریستی داعش میجنگند. ترامپ در سخنرانی خود از جنگ میان «اهریمن و نیکی» حرف زد. شاید اگر وی بتواند برای این پرسش که «واقعیتهای جاری چگونه با آنچه در ذهن وی میگذرد جور در میآید» پاسخی بیاید، حصول توافق میان عربستان و اسرائیل بر سر فلسطین نیز تسهیل شود.
نگارنده گزارش در ادامه با اشاره به اینکه «محمد بن سلمان»، جانشین ولیعهد سعودی [در رژیم آل سعود] و «جرد کوشنر»، داماد ترامپ [در کاخ سفید] هر دو دارای اختیارات فراوانی هستند، میافزاید نقاط مشترک زیادی میان ساختار سیاسی کاخ سفید و پادشاهی آل سعود وجود دارد.
در ادامه گزارش به حملات تروریستی داعش در شهرهای منچستر، پاریس، نیس، بروکسل و برلین، اشاره شده است و نگارنده مطلب میافزاید درست است که ایران از [دولت] بشار اسد در سوریه حمایت میکند (و به این دلیل باید مجازات شود)؛ اما همانطور که رئیس جمهور ایران -حسن روحانی- این هفته به دونالد ترامپ گوشزد کرد: این هواپیماربایان سعودی بودند که حملات تروریستی 11 سپتامبر سال 2001 میلادی را علیه آمریکا انجام دادند و نه اتباع ایرانی.
برافراشته شدن پرچم ایران در غزه برای اعتراض به ترامپ
مردم غزه که برای اعتراض علیه سفر ترامپ به سرزمینهای اشغالی دست به تظاهرات زدند، با برافراشتن پرچم های ایران و حزب الله، نشست ریاض را که در آن ایران به حمایت از تروریسم متهم شده بود، محکوم کردند.
در این تظاهرات که با مشارکت گروه های مختلف فلسطینی برگزار شد، افزون بر برافراشته شدن پرچم های ایران و حزب الله، پرچم های آمریکا و اسرائیل و تصویر ترامپ به آتش کشیده شد.
مشارکت کنندگان در این تظاهرات، هدف خود از برافراشتن پرچم ایران و حزبالله را محکوم کردن نشست ریاض دانستند که در آن ایران حامی تروریسم معرفی شده بود.
تظاهرکنندگان، همچنین، دلیل سفر ترامپ به سرزمین های اشغالی را ادامۀ راه رؤسای جمهور پیشین آمریکا دانستند که همان حفظ موجودیت و امنیت رژیم اشغالگر قدس و نظام های مرتجع عرب در منطقه است.
در این تظاهرات، هانی الثوابته، از رهبران جبهۀ ملی فلسطین، به نیابت از فلسطینیان تأکید کرد که رئیس جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، نماد شرارت و تروریسم در دنیاست و به هیچ وجه امکان ندارد که مردم فلسطین حضور او را در سرزمین خود بپذیرند.
الثوابته، همچنین، گفت مردم فلسطین سفر ترامپ به سرزمین های اشغالی را نشانۀ برنامه ریزی برای توطئه ای بزرگ علیه مردم و مقاومت فلسطین می دانند.
نظر شما