به گزارش گروه مهدویت خبرگزاری شبستان: قرآن کریم می فرماید: «وَ إِذْ قالَ رَبُّکَ لِلْمَلائِکَةِ إِنِّي جاعِلٌ فِي الْأَرْضِ خَليفَةً قالُوا أَ تَجْعَلُ فيها مَنْ يُفْسِدُ فيها وَ يَسْفِکُ الدِّماءَ وَ نَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِکَ وَ نُقَدِّسُ لَکَ قالَ إِنِّي أَعْلَمُ ما لا تَعْلَمُونَ؛ و هنگامی که پروردگارت به فرشتگان گفت: من بر آنم که در زمین جانشینی قرار دهم. فرشتگان گفتند: آیا کسی را در زمین قرار می دهی که در آن فساد کند و خون ها بریزد؟ در حالی که ما با حمد و ستایش، تو را تنزیه و تقدیس می کنیم. خداوند فرمود: همانا من چیزی میدانم که شما نمی دانید.»(1)
گرچه همه انسان ها بالقوه می توانند خلیفه خدا باشند اما همه خلیفه خدا نیستند و به فرموده روایات، افراد خاصی به این مقام می رسند. چون برخی از انسان ها با رفتار خود به اندازه ای از انسانیت سقوط می کنند که از حیوان هم پست تر می شوند؛ چنان که قرآن می فرماید: «أُوْلَـئِكَ كَالْأَنْعامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ». (2)
در زیارت آل یاسین خطاب به حضرت مهدی علیه السلام می گوییم: «السلام علیک یا خلیفة الله و ناصر حقه؛ سلام بر تو ای کسی که جانشین خدا و ناصر حق هستی»
خدایی که دائما حاضر، ناظر و قیوم است چه نیازی به جانشین و خلیفه دارد؟ پاسخ آن است که اول جانشینی انسان، به معنای نیاز و عجز خداوند در اداره امور نیست؛ بلکه این مقام به خاطر کرامت و فضیلت رتبه انسانیت است.
ثانیا: نظام آفرینش بر اساس واسطه هاست؛ یعنی با آن که خداوند مستقیما قادر به انجام هر کاری است، ولی برای اجرای امور واسطه هایی قرار داده است. پس انسان می تواند جانشین خداوند شود و اطاعت از او، هم چون اطاعت از خداوند باشد «مَنْ يُطِعِ الرَّسُولَ فَقَدْ أَطاعَ اللّه»(3) و بیعت با او نیز به منزله بیعت با خداوند باشد: «إِنَّ الَّذينَ يُبايِعُونَکَ إِنَّما يُبايِعُونَ اللَّهَ» (4)
1. سوره بقره، آیه 30
2.سوره اعراف آیه 179
3.سوره نساء آیه 80
4. سوره فتح آیه 10
برگرفته از «پرتوی از آیات مهدوی« نوشته محسن قرائتی
نظر شما