خبرگزاری شبستان_ خرم آباد؛
آسیب های اجتماعی، عامل بر هم زدن نظم عمومی و شکستن هنجار هاست، برای کاهش آسیب های اجتماعی در جامعه نیازمند هوشیاری عمومی، آگاهی بخشی و ارتقای بصیرت عمومی است.
بصیرت بخشی در روزگاری که دشمن در میدان جنگ نرم از امکانات گسترده بهره گرفته ضروی است.
امروز ماهواره، فضای مجازی و فضای اینترنت ابزاری برای تهاجم فرهنگی دشمنان و به غارت بردن سرمایه های فرهنگی شده است.
این تهاجم فرهنگی، در سبک زندگی، فرهنگ عمومی و حتی زبان شفاهی مردم نیز تاثیر گذاشته و در نهایت مردم را به سمت فرهنگ دلخواه خود که همان فرهنگ غربی، کم اهمیت جلوه دادن ارزش ها و تغییر اساسی در زندگی مردم سوق می دهند.
همایون رهبران، جامعه شناس و کارشناس فرهنگی لرستانی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در خرم آباد، گفت: استفاده از ماهواره منجر به ورود برخی اصطلاحات خاص به فرهنگ محاوره ای و زبان مشاوره ای مردم می شود.
وی با اشاره به اینکه در یک سریالی که از یک شبکه ماهواره ای پخش می شود، اسم شخص یا مکان یا تکه کلامی به وفور استفاده می شود، بیان کرد: این واژه بین ماهواره بین ها تبدیل به واژه مشترک و کنایه و تمثیل می شود.
رهبران، اظهار داشت: زبان و ساختار دستوری و نوع جمله بندی مطالب کسانی که با رسانه های نوشتاری پیوسته در ارتباط هستند با گروه هایی که منحصرا با رسانه های سمعی و بصری و الکترونیکی خو گرفته اند به شدت متفاوت است.
این جامعه شناس ادامه داد: این شکاف آشکار که روز به روز عمیق تر می شود تا آنجا می تواند ادامه یابد که گویی دوقشر یک اجتماع با دو زبان متفاوت با یکدیگر در ارتباطند و همین امر، خود مشکلات اجتماعی و سیاسی دیگری در پی خواهد داشت.
رهبران، با اذعان به اینکه ین اتفاق در سریال های خودی هم اتفاق می افتد، تصریح کرد: به عنوان مثال این پیامک و موارد شبیه این بعد از سریال دودکش بین مردم ایران بارها و بارها، رد و بدل شد،« خدایا ما را بخاطر قمپوزهایی که تابه حال در کردیم و لُغُزهایی که خواندیم ببخش و بیامرز و در آمپاس قرارنده».
وی افزود: اصطلاحاتی مثل قمپز و لغز و آمپاس از واژه پرتکرار این سریال طنز بود که همزمان با پخش آن بین مردم رایج شد، بی شک این اصطلاحات برای خود قدمت و معانی مشخصی دارند نظیر قمپز در کردن و آمپاس.
رهبران، تاکید کرد: واژه آمپاس که شاید مورد استفاده ترین اصطلاح میان تکه کلام های سریال دودکش، بود، از واژه آلمانی engpass گرفته شده و وارد زبان فارسی شده است، این واژه آلمانی در لغتنامه دهخدا به معنای تنگنا، فشار و کار انجام شده آمده است.
این کارشناس فرهنگی، ابراز کرد: وقتی به سریال های ماهواره ای مراجعه می کنیم با الفاظی مواجه می شویم که یا ریشه ای قابل توجه ندارند و یا حامل بارارزشی منفی هستند. شخصی که به کاربرد چنان واژه هایی عادت می کند، اندک اندک متوجه تفاوت گفتاری خود با کسانی که ماهواره ندارند، می شود.
تشدید گسست های بین نسلی
رهبران، با بیان اینکه تاثیر برنامه های ماهواره ای بر روی فرزندان خانواده ها یا همین نوجوانان و جوانان بیشتر است،افزود: این گروه زمان بیشتری را صرف تماشای برنامه های ماهواره ای می کنند.
وی افزود: این برنامه ها ارزش ها، باورها، تصورات، انتظارات و جهت گیری های ارزشی متفاوتی را تبلیغ و عرضه می کنند که باعث می شود به مرور زمان فاصله روانی بین والدین و فرزندان بیشتر و بیشتر شود و به انقطاع یا گسست نسلی بیانجامد.
این کارشناس، ابراز کرد: در این وضعیت غالبا نوجوانان و جوانان می کوشند آخرین پیوندهای وابستگی خود را از والدین یا نسل بالغ بگسلند و اغلب در این راه به گردنکشی و طغیانگری می پردازند.
رهبران، خاطرنشان کرد: در یک گسست نسلی به جای تعامل بر سر ارزش ها اختلافات و درگیری های شدید بین فرزندان و والدین، ترک منزل بدون اطلاع، حرمت شکنی ها و... صورت می گیرد.
وی تصریح کرد: مارگارت مید در کتاب فرهنگ و تعهد مطالعه ای در زمینه شکاف نسل ها داشته و فرهنگ ها را به سه دسته، فرهنگ های گذشته گرا، فرهنگ های حال گرا و فرهنگ های آینده گرا تقسیم می کند و استدلال می کند که در هر جامعه ای بسته به اینکه فرهنگ گذشته گرا، حال گرا ، آینده گرا باشد وارثان، حاملان، ناقلان فرهنگ با هم متفاوتند.
رهبران، بیان کرد: در فرهنگ های گذشته گرا شیوه های زیستن از پدر بزرگ ها و مادربزرگ ها به فرزندان و نوه ها منتقل می شود و در اینجا پدر بزرگ ها و مادر بزرگ ها بسیار مورد احترام هستند زیرا منبع دانش فرهنگی جامعه هستند و تجارب خود را از طریق پند و اندرزها و لالایی ها و... به نسل های بعدی منتقل می کنند اما کم کم با ظهور و توسعه نهاد های مدرن و فرآیند های مدرن فرهنگ های گذشته گرا از بین می روند.
وی با بیان اینکه مدرسه، پارک، سینما و ورزشگاه و... وضعیت فرهنگی را دگرگون می کنند، بیان کرد: مسئله انتقال فرهنگ بخشی از آن به مدارس و بخش دیگر آن به رسانه ها و نهاد ها و موسسات فرهنگی واگذار می شود.
برای مقابله با توطئه های دشمنان ابتدا باید به والدین آگاهی بخشی شود و سپس با تربیت صحیح فرزندان در جهت مقابله با توطئه های دشمنان گام برداشت.
نظر شما