به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، عدم تعادل جمعیتی یکی از بحران ها و معضلات پیش روی کشور ماست، با توجه به اینکه جامعه ما بر اساس آمار دریافتی در گذشته دارای نیروی انسانی جوان بود اما متاسفانه با افزایش تک فرزندی در خانواده ها، جمعیت کار آمد جامعه رو به سالخودگی گرایش دارد.
شتاب روند توسعه اقتصادی با داشتن نیروی جوان مهیا می شود، کاهش جمعیت و افزایش جمعیت سالخورده، نشاط و توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور را با عقب ماندگی مواجه خواهد کرد.
کاهش رشد ملی جمعیت و نیروی جوان، افزایش جمعیت سالخورده، کاهش چتر حمایتی از جمعیت سالخورده و ایجاد شکاف های بین نسلی و ... از عوامل مضر تک فرزندی در جامعه است.
بر اساس آمارهای دریافتی، گیلان یکی از استان های پیر و سالخورده کشور شمرده می شود که باید تدبیری برای آن اندیشید.
در زمینه پیامدهای کاهش جمعیت گفتگویی با اقبال لاهوتی، نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی و مولایی یکی از اساتید دانشگاه انجام شده است:
ضرورت تدوین و اجرای برنامه های نوین افزایش جمعیت در برنامه ششم
اقبال لاهوتی، نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: افزایش مرخصی زایمان به مدت 9 ماه و همچنین مرخصی برای پدر خانواده به مدت سه روز از برنامه های مجلس شورای اسلامی بود که جهت ارتقاء بقاء خانواده اجرایی شده است.
وی با بیان اینکه افزایش نیروی انسانی جوان از مقوله های مهم در برنامه ششم است گفت: کاهش میانگین ازدواج، ارائه تهسیلات به زوج های جوان و ساخت مسکن و ... از اهم برنامه های است که در برنامه ششم برای افزایش رشد جمعیت جوان بدان اشاره شده است.
لاهوتی با اشاره به توجه ویژه به زنان خانه دار، افزود: تعاون و کار و رفاه اجتماعی با اجرای طرحی موظف است که بانوان خانه داری که بیش از سه فرزند دارند را تحت پوشش بیمه اجتماعی در آورد.
وی اضافه کرد: افزایش باروری و کاهش نرخ طلاق از دیگر برنامه های کلان کشوری است.
نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی اذعان کرد: در گذشته 70 درصد جمعیت ایران در روستاها و 30 درصد در شهرها زندگی می کردند ولی متاسفانه این آمار به دلیل نبود اقتصاد مناسب در روستاها به 71 درصد در شهرها و 29 درصد در روستا رسیده است.
لاهوتی اذعان کرد: درحال حاضر ۱۱ میلیون حاشیه نشین در کشور شناسایی شده است.
نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی گیلان تصریح کرد: توسعه ملی اشتغال در روستاها در کنار رفاه عمومی روستانشینان مورد توجه قرار دارد.
جمعیت، عامل کارآمدی و افزایش تولید جامعه
مولایی، استاد دانشگاه نیز در این خصوص با بیان اینکه پویایی جامعه به جمعیتش بستگی دارد افزود: جمعیت، حیات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی کشورها را فراهم خواهد کرد.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه جمعیت افزایش تولید و عامل کارآمدی یک جامعه محسوب می شود گفت: در سال های اخیر شاهد تغییرات اندازه و نرخ جمعیت در کشور هستیم.
وی تصریح کرد: حرکت ساختار جمعیتی به سمت پیری نگرانی هر جامعه ای محسوب می شود، از سال 35 تا چند سال گذشته شاهد رشد جمعیت بودیم اما اکنون ساختار سنی جمعیت از دغدغه های کشور است.
این استاد دانشگاه به طرح جمعتی کشور اشاره کرد و افزود: طرح پنجره جمعیتی از سال 90 با هدف افزایش نیروی فعال جمعیتی در سطح ملی آغاز به کار کرد.
وی با تاکید بر اینکه با توجه به ظرفیت ها و برنامه ریزی های نوین به رشد و بالندگی کشور می توان شتاب بیشتری داد خاطرنشان کرد: با افزایش سنی نیروهای جوان جامعه چرخه های اقتصادی کشور بیش از گذشته به حرکت در خواهد آمد.
مولایی به نقش خانواده در جامعه پرداخت و اذعان کرد: داشتن یک خانواده، حفظ و بقای آن اصل مهم و هسته اولیه انسانی است.
استاد دانشگاه به آموزش های همگانی اشاره کرد و گفت: آموزش های همگانی گامی موثر جهت ارتقاء شکل گیری دوام و بقای خانواده هاست.
وی با تاکید بر اینکه افزیش جمعیت سالخوره زنگ خطر است اظهار کرد: کاهش نفرات خانواده از مقوله های است که باید بدان توجه کرد.
مولایی اضافه کرد: جمعیت خانواده ها در گذشته بالای پنج نفر بود که اکنون این آمار کاهش چشم گیری داشته است.
کاهش نیروی انسانی و معضل ورود خورده فرهنگ ها به کشور
مولایی، استاد دانشگاه اظهار کرد: داشتن نیروهای نخبه در سطح ملی و منطقه ای، نظامی، اقتصادی نشان دهنده قدرت جمعیت در کشور است.
وی تصریح کرد: ازدیاد جمعیت هیچ گاه عامل منفی نبوده بلکه با مدیریت و برنامه ریزی از این فرصت و ظرفیت می توان برای توسعه پایدار کشور بهره برد ولی اگر افزایش جمعیت کنترل و مدیریت نشود، تهدیدی برای جامعه محسوب خواهد شد.
مولایی با اشاره به اینکه نوع نگاه به زندگی با گذشت زمان تغییر یافته است گفت: افزایش امید به زندگی، کاهش فرزندآوری و افزایش توقعات و همچنین افزایش سن ازدواج از تغییر نوع نگاه به زندگی به مرور زمان است.
استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: در گذشته شعار ایران، «جمعیت کمتر زندگی بهتر» بود که این شعار تاثیر شگرفی در کاهش جمعیت داشته و با اطلاع رسانی و آموزش همگانی می توان تغییراتی در رشد جمعیت ایجاد کرد.
وی به معایب کاهش جمعیت پرداخت و گفت: با کاهش جمعیت، نیروی کار جامعه کاهش یافته و کشور مجبور به پذیرش نیروهای فعال کشورها دیگر با فرهنگ های مختلف خواهد شد.
مولایی تصریح کرد: ورود نیروی کار به کشور دارای معایبی در جامعه است که افزایش آسیب های اجتماعی یکی از معضلات ورود خرده فرهنگ های بیگانه در جامعه محسوب می شود.
عدم تعادل ساختار جمعیتی، مشکلاتی را در آینده نه چندان دور برای کشور مهیا خواهد کرد، بی توجهی به این امر مهم و نبود مدیریت و برنامه ریزی زیرساختی دقیق و قابل اجرا در افزایش جمعیت، به مرور زمان موجب وابستگی کشور از لحاظ نیروی کار به بیگانگان خواهد شد، که به تبع آن آسیب های جدی و غیر قابل جبران فرهنگی و اجتماعی بر پیکره نظام ایجاد خواهد کرد.
نظر شما