ایرانیان به خاطر خوانخواهی حسین (ع)با مختار همراه شدند نه احقاق هویت خود

برزنونی عمده سپاهیان مختار را ایرانیان دانست و گفت:ایرانیان به خاطر عشق به اهل بیت(ع)صرفاً به دلیل خونخواهی امام حسین (ع)با مختار همراه شدند نه به دلیل احقاق هویت خود و یا انتقام از مسلمانان.

 علی برزنونی، کارشناس مطالعات فرهنگی و استاد دانشگاه در پاسخ به این سئوال که هدف ایرانیان از شرکت در قیام مختار احقاق هویت خود بود یا خونخواهی امام حسین(ع)به خبرنگار شبستان، گفت: ایران در زمان خلیفه دوم، عمر فتح شد. در زمان عمر، ابوعبید ثقفی، پدر مختار در طائف زندگی می کرد، ثقفی ها محب اهل بیت (ع) بودند.

 

برزنونی با بیان اینکه پدر مختار در زمان مطرح شدن فتح ایران وارد میدان جنگ شد، عنوان کرد: نبرد جسر تنها نبرد بین عجم و عرب بود که در آن عجم به پیروزی رسید و فرمانده این نبرد پدر مختار بود. ایرانیان در این نبرد با سپاهی از فیل به سمت پلی رفتند و پل شکست و ابوعبید ثقفی نیز کشته شد از این رو این نبرد، نبرد جسر نام گرفت.

 

وی تصریح کرد: ایرانیان اساساً به دلیل حاکمیت تعصب نژادی و اختلافات طبقاتی در کشور مبارزه طلب نبودند، براین اساس می توان گفت که ایران با قوای جنگی مسلمانان فتح نشد بلکه با مهر،عطوفت و رفتار خوب مسلمانان فتح شد.

 

این استاد دانشگاه امام حسین(ع)با اشاره به اینکه در فتح ایران، امام حسن(ع)مشارکت داشتند و امام علی (ع)نیز مشاوره دادند، بیان کرد:ایرانیان به دلیل اینکه عدالت طلب و صلح جو بودند، جلب اهل بیت(ع) شدند. پناه آوردن فرزندان و نوادگان امامان معصوم (ع)در جنگ و گریزها با خلفای جور به ایران و به تبع آن وجود امامزاده های بیشمار در ایران گواه عشق ایرانیان به ائمه اطهار(ع) بوده است.

 

برزنونی سابقه دوستی مختار با کیان، شاهزاده ایرانی را مربوط به دوران نوجوانی آنها دانست و افزود: مختار در زمان فتح ایران،13ساله بود و عمویش،سعد فرماندار مدائن،بخش اعظم ایران بود. در این زمان مختار با کیان آشنا می شود و این دو علاقه وافری به هم پیدا می کنند.

 

به گفته این کارشناس مطالعات فرهنگی،نگاه مختار به ایرانیان نگاه تؤام با دوستی بود، به طوری که درقیام خود، اساس را روی ایرانیان گذاشت، با وجود چنین رابطه ای نمی توان گفت که ایرانیان به قصد انتقام خود از مسلمانان و یا بازیابی هویت خود با مختار همراه شدند.

 

وی در مورد عدم حضور ایرنیان در واقعه کربلا خاطر نشان کرد: ایرانیان همچون مختار نتوانستند خود را به کربلا برسند. وقتی خبر وضعیت امام حسین(ع) و یارانش در کربلا به گوش ایرانیان رسید، آنها به دلیل بسته شدن راه ها توسط سپاهیان شام و کوفه نتوانستند خود را به امام (ع)برسانند.

 

برزنونی معتقد است که کیان که نماد یک ایرانی است به خاطر رفاقت ویژه با مختار اثر زیادی روی مختار گذاشت، به گونه ای که حتی برای قیام مختار به منظور خونخواهی امام حسین(ع) و یاران با وفای ایشان برنامه ریزی کرد اما مختار شخصیت سیاستمداری بود که برنامه خود را دنبال کرد.

 

این استاد دانشگاه با بیان اینکه عمده سپاهیان و فرماندهان سپاه مختار، ایرانی بودند، یاد آور شد: مختار به کوفیان و اعراب اعتماد نکرد و از طرفی بازماندن ایرانیان از سپاه امام حسین(ع) داغی بر دل ایرانیان محب اهل بیت(ع) گذاشت که آنها ترغیب به شرکت در قیام مختار شدند و مختار نیز از آنها استقبال کرد.

 

برزنونی دلیل اصلی حضور ایرانیان در قیام مختار را خونخواهی امام حسین(ع)ذکر کرد و گفت: ایرانیان محب اهل بیت(ع) بودند و به امام حسین(ع)عشق می ورزیدند. امروز نیز ایرانیان با وجود گذشت زمان بسیار از واقعه عاشورا و با وجود ماجرای سیاوش در تاریخ خود تماما در قالب امام حسین(ع) می روند و با دل و جان در محرم برای امام سوم شیعیان به عزاداری می پردازند.

 

وی مختار را جزو اشراف و آزادگان زمان خود دانست و بیان کرد: مختار حدود سه سال از امام حسین (ع) بزرگتر بود و امام علی (ع) به مختار گفته بودند "تو زیرک هستی". مختار شخصیتی فکور،دقیق و مصلحت اندیش بود اما قدرت طلب نبود. وی حرکت میثم تمار را حرکت خودکشی وار و بی مفهوم دانست و اساساً به کوفیان اعتماد نداشت.

 

این کارشناس مطالعات فرهنگی تصریح کرد: وقتی یزید به درک واصل شد در سال 64مختار قیام کرد و بسیاری از یزیدیان و ستمکاران را از بین برد و به همین دلیل در نزد امویان فردی منفور شناخته می شود.

 

پایان پیام/

 

 

 

 

کد خبر 6387

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha