باید نسل آینده را با کتاب آشتی دهیم/از ورزش روح کودکان غافلیم

خبرگزاری شبستان: یک استاد دانشگاه با اشاره به تاثیر مطالعه در رفتار اجتماعی کودکان و نوجوا،ن اظهار کرد: مطالعه ورزش روح است و آشتی دادن کودکان و نوجوانان با کتاب در گروی برنامه ریزی دقیق است.

به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، 18 تیرماه روز ادبیات کودک و نوجوان است. روزی که بنابر این نامگذاری قرار است یادآورقطعه ای گمشده از پازل زندگی کودکان و نوجوانان ایرانی باشد، یعنی مطالعه که گویی با آمدن هر امکان جدید رایانه ای و دیجیتال جدید دور و دورتر می شود تا جایی که گویی بچه های امروز با کتاب بیگانه شده اند و بخش اعظم اوقات فراغت شان را با انواع بازی های رایانه ای در تبلت می گذرانند غافل از اینکه مطالعه به شکل قابل توجهی می تواند قدرت استدلال را در کودک و نوجوان افزایش دهد.

 

به مناسبت نامگذاری 18 تیر در تقویم رسمی با عنوان ادبیات کودک و نوجوان، بر آن شدیم تا جایگاه مطالعه و تاثیر آن در کنش ها و واکنش های اجتماعی این رده سنی را با دکتر مجید ابهری، رفتارشناس و استاد دانشگاه شهید بهشتی در میان بگذاریم که در ادامه مشروح آن را می خوانید:

 

ابهری با بیان اینکه مطالعه اصلی ترین ابزارِ رشد و تکامل فکری هر فرد محسوب می شود، اظهار کرد: در واقع با کمک کتاب است که انسان می تواند پاسخی برای سوالات خود پیدا کند.

 

وی ادامه داد: متاسفانه در جامعه ما، فرهنگ مطالعه بسیار ضعیف بوده و به طور متوسط روزانه ۱۷ دقیقه، با احتساب خواندن روزنامه و مجله محاسبه شده که زمان اندکی است. البته شاید بتوان علت ضعف فرهنگ مطالعه در کشور را عدم توجه خانواده ها به تقویت و نهادینه سازی، فرهنگ مطالعه از دوران کودکی دانست که تلاش نمی کنند کتاب را به مثابه عضوی جداناپذیر از زندگی به فرزندان معرفی کنند.

 

ابهری که در کارنامه خود سابقه گذراندن دوره تخصصی مشاوره خانواده و آسیب شناسی اجتماعی از آمریکا را دارد، در ادامه اظهار کرد: نهایتا شاهد هستیم که والدین تا قبل از سن مدرسه، در کنار بستر فرزندان یا قصه ای تعریف می کنند یا گاهی از روی کتاب داستان می خوانند و این در حالی است که حتی در مدارس که قرار است محل آموزش و پرورش باشد به درستی به مساله کتابخوانی که یک ورزش روحی تلقی می شود، توجه نمی کنند.

 

استاد دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به اینکه اولین الگوهای تربیتی برای تقویت مطالعه های غیردرسی والدین هستند، ابراز کرد: والدین می توانند با انتخاب کتاب های مناسب، برای فرزندان خود، راه مطالعه را هموار سازند.

 

وی با بیان اینکه نظارت بر انتخاب کتاب و شیوه مطالعه اولین وظیفه فرهنگی والدین است، تصریح کرد: سپس با ایجاد و توسعه کتابخانه ها در مدارس می توان نوجوانان و جوانان را به این ورزش ذهنی هدایت کرد، متاسفانه، هشتاد درصد از فرزندان ما وقت خود را با بازی های رایانه ای و لوح های فشرده پُر می کنند و کتابخوانی در اوقات فراغت آنها جایی ندارد.

 

ابهری تاکید کرد: البته حروف چینی، محتوا، رنگ آمیزی و موضوع می تواند برای کتاب های زیر سن دبیرستان نقش مهمی داشته باشند که در این زمینه باید آموزش و پرورش نهادهای فرهنگی، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به عنوان متولیان اصلی تکمیل کننده نقش خانواده ها باشند.

 

این آسیب شناس اجتماعی در پایان خاطرنشان کرد: مطالعه می تواند، به عنوان اصلی ترین پشتوانه تقویت منطق، قدرت خلاقیت و ایده پردازی فرزندان مورد استفاده قرار گیرند چراکه با کمک کتاب می توان دنیایی جدید از مهارت های زندگی در مقابل فرزندان باز کرد.

 

کد خبر 639454

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha