به گزارش خبرنگار شبستان، محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان صنایع دستی، گردشگری و میراث فرهنگی در نشست خبری ثبت جهانی شهر تاریخی یزد گفت: مردم شهر یزد یک جریان خلاقانه در کویر ایجاد کردند و تلاش کردند تا شهر تاریخی یزد را حفظ کنند.
وی با اشاره به روند ثبت جهانی شهر تاریخی یزد خاطرنشان کرد: از سال 93 تقریبا همه مردم بومی یزد، مسئولان و دستگاه های اجرایی شهر برای ثبت جهانی شهر تاریخی یزد با هم همراه شدند.
طالبیان با بیان اینکه ثبت جهانی شهر یزد کار آسانی نبود، خاطرنشان کرد: برای ثبت جهانی شهر یزد کار پرمخاطره ای را با هدف حفاظت بیشتر از شهر یزد آغاز کردیم.
وی با بیان اینکه ثبت جهانی یزد به گفتمان حفاظت آثار تاریخی تبدیل شود، خاطرنشان کرد: نمونه شهرهای ثبت شده در هرمزگان و حتی بندر گنگ است.
طالبیان با بیان اینکه ثبت جهانی شهر یزد در حالی رخ داد که هنوز برخی شهرها به این رویکرد به عنوان مطالبه عمومی نمی پردازند، افزود: از چند سال گذشته تلاش کرده ایم تا بتوانیم این جریان را به جنبه های دیگر مانند میراث طبیعی تعمیم دهیم.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با اشاره به همراهی دستگاه های مختلف دولتی برای ثبت جهانی بیابان لوت گفت: با ثبت جهانی بیابان لوت دستگاه ها متوجه شدند که باید در این زمینه نیز کمک کنند.
وی با بیان اینکه امروز برنامه ها برای ثبت میراث طبیعی در کشور ادامه دارد، افزود: موضوع تهیه پرونده های زنجیره ای مانند باغ های ایرانی در دستور کار قرار گرفته است.
طالبیان با اشاره به تداوم تهیه پرونده های زنجیره ای برای ثبت جهانی در استان های مختلف کشور گفت: در خصوص ثبت جهانی شهرهای تاریخی شهر یزد اولین تجربه ایران بود.
وی با بیان اینکه در سال 84 حریم بافت تاریخی یزد با شماره 15 هزار ملی شد و به تصویب همه دستگاه ها رسید، گفت: در دولت گذشته تلاش کردند تا در کمیسیون ماده 5، 200 هکتار از مساحت بافت تاریخی شهر یزد را کاهش دهند اما در دولت تدبیر و امید این مصوبه لغو شد و عرصه و حریم ملی سال 84 مبنای شهر یزد قرار گرفت.
طالبیان با بیان اینکه بسیاری از آثاری که در سطح ملی ثبت می کنیم اهمیت دارند، خاطرنشان کرد: در ثبت جهانی آثار ملی باید اثر مورد نظر با کل آثار جهانی مقایسه شود.
معاون میراث فرهنگی با بیان اینکه آثار ثبت شده در عرصه ملی برای ما دارای اهمیت است، خاطرنشان کرد: در عرصه ثبت جهانی باید آثار تاریخی و فرهنگی دارای ارزش جهانی را به ثبت برسانیم که از آن جمله می توان به پرونده زنجیره ای قنات که شامل 37 هزار قنات زنده در کشور است، اشاره کرد که ایران نماینده بهترین قنات ها را انتخاب کرد و در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رساند.
وی با بیان اینکه طرح های مدیریتی در مناطقی که ثبت جهانی می شوند دارای اهمیت است، افزود: در شهر یزد مردم و دستگاه ها کمک کردند و یک طرح مدیریتی امضا شد و دستورالعمل مشخصی برای اجرایی شدن آن نیز تعیین شد.
طالبیان با بیان اینکه در ثبت جهانی یزد فقط موضوع تدوین پرونده نبود بلکه اشکالاتی در سر راه وجود داشت مانند ساماندهی شهر که از سه سال پیش کار آن را آغاز کرده بودیم.
وی خاطرنشان کرد: خیابان ها، کوچه ها، برطرف کننده عوامل مخدوش کننده منظری از مهمترین اقداماتی بودند که در طی سه سال گذشته انجام شده است.
معاون میراث فرهنگی ادامه داد: تمام اقداماتی که می توانست یک نگاه سازماندهی شده برای بناهای تاریخی یزد باشد را در دستور کار قرار داده ایم.
طالبیان با بیان اینکه یزد در مرکز ایران و در منطقه کویری استقرار دارد، شهر بر اساس قنات طراحی شده و آب و خاکی را که با هم ترکیب می کنند یک کیمیاگری است که باید آن را قدر بدانیم و حفظ کنیم و قنات زارچ با حدود 80 کیلومتر طول نقش مهمی در طراحی شهری یزد دارد.
وی خاطرنشان کرد: در دو سال گذشته تلاش کردیم بین وزارت راه و مرکز تحقیقات مسکن، شهرداری یزد و یک مرکز جهانی که متخصص ساخت خانههای خشتی در آفریقا است، به توافقی برسیم تا براساس آن همه بناهایی که از این به بعد در یزد ساخته می شوند به صورت (گلی) خشتی مقاوم و با استاندارد مهندسی باشد.
طالبیان با بیان اینکه محدوده ای نزدیک به 700 هکتار حریم و 200 هکتار از منطقه برای ثبت میراث جهانی پیشنهاد شده است، افزود: در این محدوده از شهر یزد 160 بنای مشارکتی در گذشته، 245 پیشنهاد بنای مشارکتی برای مرمت در آینده و حدود سه هزار بادگیر وجود دارد.
مسئول تدوین پرونده های ثبت جهانی یونسکو با اشاره به عرضه 38 پرونده از سوی ایران در ردیف پرونده های آثار طبیعی فرهنگی به یونسکو گفت: پس از بررسی ها و ارزیابی های نهایی 21 اثر از ایران در کمیته میراث جهانی ثبت شد که با ثبت این تعداد مجموع ثبت شده ایران در سطح جهانی به هزار و 73 اثر رسید.
طالبیان با اشاره به برگزاری جلسه کمیته میراث جهانی در شهر کراکوف لهستان با حضور کشورهای عضو کمیته میراث جهانی، ارگان های مشاور یونسکو و تعدادی از ان جی اوها گفت: در کنار طرح های کشورهای دیگر پرونده های ارایه شده ایران در جلسات و با حضور حداقل 2 هزار متخصص از 21 کشور عضو کمیته میراث جهانی مورد بررسی قرار گرفت.
معاون سازمان میراث فرهنگی با بیان اینکه اجلاس اخیر یونسکو در لهستان برای ایران پربرکت بود، خاطرنشان کرد: یونسکو با تصویب دو قطعنامه شدیدالحن علیه رژیم اشغالگر قدس و تصویب جهانی شدن یزد به عنوان شهری برای همزیستی مردم ادیان مختلف نشان داد که یونسکو یک نهاد مستقل فرهنگی و غیرسیاسی است.
وی با بیان اینکه یونسکو حفاری های شوم بخش تاریخی کرانه باختری توسط اسرائیل را با قطعنامه اول و اشغال حرم ابراهیمی و ممانعت از حفاظت آن را توسط اسراییل در قطعنامه دوم با 12 رای مثبت، 3 رای منفی و 6 رای ممتنع محکوم کرد، افزود: این دو قطعنامه باعث شد تا سفیر اسراییل در یونسکو به نمایندگان برخی کشورها نظیر آلمان و کوبا توهین کند و کنوانسیونی که 193 کشور متعهد به اجرای آن هستند و 21 عضو اصلی دارد را ترک کند.
طالبیان تصریح کرد: در مقابل محکومیت اسراییل شاهد بودیم که شهر یزد به دلیل برخورداری معیارهای شماره 3 و 5 به عنوان ارزش های برجسته جهانی که یکی از آنها گواه یک تمدن زنده فرهنگی معیاری برخاسته از سنت و اقلیم که نتیجه تعامل انسان با محیط است و دیگری نشان از همزیستی مسالمت آمیز ایرانیهای یهودی، زرتشتی و مسلمان در کنار هم است، پیام مهمی برای صلح دوستی ایرانیان و ظلم و اشغالگری اسراییل بود.
طالبیان با بیان اینکه منظر یا خط آسمان شهر یزد کاملا حفظ شده است و ساختمان های بلندمرتبه در این شهر نداریم، گفت: دستورالعملی در حال تدوین است تا در آینده ساختمان های بتنی و فلزی در شهر یزد ساخته نشود بلکه با استفاده از دانش سنتی و مصالح سازگار با اقلیم یزد احداث شوند.
وی با بیان اینکه دوره پهلوی بخشی از تاریخ کشور است و مربوط به 80-90 سال گذشته است، گفت: بسیاری از آثار این دوره را با توجه به نوع معماری و ارزش تاریخی ای که دارد، ثبت می کنیم که خیابان های قیام و امام از جمله این آثار در شهر یزد است.
طالبیان با بیان اینکه در دوره ایلخانی نمونه هایی از کاهگل در معماری داریم که روی آجر نیز از کاهگل استفاده می شده است، افزود: به دلیل وضعیت اقلیم در شهر یزد استفاده از کاهگل مرسوم بوده است و در این زمینه مقالات و مستندات زیادی شناسایی شده است.
نظر شما