به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر محمدرضا سنگری، مدیر گروه ادبیات اندیشه پژوهشگاه فرهنگ و مطالعات اجتماعی عصر دیروز در سومین نشست از سلسله گفت و گوها در حوزه رویکردها در داستان دفاع مقدس با بررسی کتاب نگهبان تاریکی که در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد، گفت: امور را می توانیم در یک تقسیم بندی به دو دسته قدسی و غیرقدسی تقسیم کنیم. در امور غیرقدسی 2 عنصر علم و تجربه دخالت دارد. میان علم و تجربه قراردادهایی که بین انسانها وجود دارد و منافع مشترک مرزهایی وجود دارد.
دکتر سنگری ادامه داد: در قلمرو مسایل قدسی عناصری مانند ایمان، تهذیب، تقوا و غیب قدم به میدان می گذارند. اگر امری قدسی شد چتر خود را بر روی 4 عنصر علم، تجربه، قراردادهای بین انسان ها و منافع مشترک باز می کنند.
وی اظهار داشت: ما نام دوران جنگ را دفاع مقدس گذاشتیم چون این دوران هشت ساله مبتنی بر ایمان، تهذیب، تقوا و غیب بود. عماد و ستون این دوران از این 4 عنصر تشکیل شده بود.
مدیر گروه ادبیات اندیشه پژوهشگاه فرهنگ و مطالعات اجتماعی با اشاره به کتاب نگهبان تاریکی نوشته دکتر مجید قیصری خاطرنشان کرد: این کتاب تلفیقی از اسطوره و نماد است. در کتاب نگهبان تاریکی از اسطوره هایی مثل خسرو و عناصری مثل آب، آتش و درخت بهره گیری کردند که ما آن را در همان نخستین داستان این کتاب میبینیم.
بر اساس این گزارش، رشاد، پژوهشگر در این نشست در مورد کتاب نگهبان تاریکی عنوان کرد: قلم روان، بیان گزیده و اقتصاد و ضرباهنگ زیبای کلمات از ویژگیهای مهم کتاب نگهبان تاریکی است، این کتاب حماسی نیست و من ارزش ها و حتی خدا را در آن ندیدم. تشخیص دوست و دشمن در این کتاب مشخص نیست. کتاب نگهبان تاریکی کتاب بی قهرمانی است و من دوست دارم کتاب ها به ویژه کتاب های دفاع مقدس قهرمان داشته باشد. در نگهبان تاریکی به جای اینکه رزمنده جنگنده ببینیم یک رزمنده از جنگ فرار کرده می بینیم.
نظر شما