خبرگزاری شبستان-کرمان
آرامش، یکی از نیازهای اساسی بشر است که او برای دست یازیدن به این نیاز مهم در طول تاریخ به روش های متفاوتی روی آورده است و در این میان، گاه به چیزهایی روی آورده که تنها باعث آرامش کاذب او شده و آثار بدی بر زندگی و روح و جسم بشر باقی گذاشته است.
از دیگر سو، ناکامی های زندگی اعم از فقر، شکست های روحی و... گاه نیز هیجانات بی مورد، آدمی را به ورایی می کشاند و او را که امیدی به بهبود زندگی خویش داشته، در سراشیبی می اندازد که اگر نتواند خویشتن را مهار کند جایگاه او پرتگاهی است که بیرون آمدن از آن گاه اگر محال نباشد، حداقل بسیار دشوار است.
یکی از این مواردی که بشر به انگیزه های متفاوت به آن روی آورده، انواع مواد مخدر است که امروز انواع روانگردان ها نیز به آن اضافه شده است؛ گرچه بشر در ابتدای کار، بیشتر به انگیزه های درمانی از مواد مخدری چون تریاک استفاده می کرد اما امروز انگیزه ها و عوامل متعددی در کار است.
سردار حسین چناریان، دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان در این باره به خبرنگار خبرگزاری شبستان می گوید: عوامل مؤثر در نرخ شیوع رشد سوء مصرف مواد مخدر زیاد است اما آنچه مسلم است اینکه نداشتن نگرش منفی به مصرف مواد، اصلی ترین عامل است زیرا هنوز یک باور و دیگاه منفی نسبت به این مسئله در جامعه ایجاد نشده و خب دسترسی آسان به مواد از دیگر عواملی است که می توان نام برد.
وی افزود: خانواده در ایجاد این باور نقش مهمی دارد و علما و مساجد و همه دستگاه های فرهنگی نیز باید همت کنند و متناسب با عامل مذکور باید نسخه مناسب پیچید و کار فرهنگی انجام داد؛ در حوزه درمان و کاهش آسیب ها و رویکرد صیانت، شاهد تلاش های خوبی در استان هستیم و در دو سال متوالی جزو استان های برتر بودیم.
مدیران زندان مرکزی استان کرمان نیز بیشترین جرم را مربوط به مواد مخدر می دانند؛ بیشترین آسیب های اجتماعی نیز به اذعان مسئولین، اعتیاد است؛ استان کرمان به دلیل قرار گرفتن در مسیر تردد باندهای بزرگ قاچاق همواره هزینه های زیادی داده است؛ استانی که بیشترین کشفیات را دارد و در خط مقدم مبارزه با این پدیده سوء است.
استاندار کرمان نیز معتقد است هنوز راهکارهای مشخص و مفید و عمل گرایانه در این زمینه پیدا نشده و رسانه ها باید کمک کنند؛ راهکارهای آموزشی باید ارائه داده شود، حساسیت خانواده ها افزایش یابد و کمک به اشتغال شود و با یک کار جهادی و شبانه روزی و همه جانبه، مردم درگیر شوند تا آسیب ها در این زمینه کاهش یابد.
وی می افزاید: کشورهای صنعتی و پیشرفته راهکارهایی در این باره پیدا کردند که بیشتر متمرکز بر آموزش و اطلاع رسانی است و کرمان از استان های هدف در زمینه مبارزه با مواد مخدر است.
کامیاب یکی از افرادی است که به گفته خودش ۱۲سال از بهترین دوران زندگی خود را در اعتیاد گذرانده و با خود می گفته چه کسی ترک کرده که من دومی آن باشم؟ و از اعتیاد حتی به کارتن خوابی رسیده است.
اما پس از مدتی رویه زندگی را عوض می کند و برای جبران این خطای بزرگ ۱۲ سال را نیز هم اکنون در خدمت به هم نوعان خود می گذراند. او با فروش خانه و مغازه خود امروز تجهیزات آشپزخانه صنعتی راه انداخته و ۱۳ کارگر از بهزیستی را هم تحت حمایت قرار داده است.
امروز چشم انداز او صادر کردن محصولاتی است که تولید می کند و می خواهد کارگاه کوچک خود را توسعه دهد و به گفته سردار چناریان، الان کامیاب یک صنعت گر خودکفا شده است.
یکی از عوامل اولیه برای پیشگیری از سوء مصرف مواد مخدر، داشتن اعتماد به نفس مثبت عنوان شده است؛ زیرا اعتماد به نفس پایین، زمینه ساز بروز آسیب های اجتماعی نظیر اعتیاد و... است. وقتی پیوند عاطفی و روابط گرم و صمیمی میان اعضای خانواده کم رنگ شود فرزندان دچار افت روانی می شوند و افرادی که مورد بی مهری والدین قرار می گیرند عزت نفس خود را به شدت از دست می دهند و دچار هراس های گوناگون می شوند که یکی از راه های بازگشت اعتماد به نفس، گرایش به مواد مخدر است که نوعی اعتماد به نفس کاذب ایجاد می کند.
والدین باید مراقب قضاوت های خود باشند، و بدون هرگونه قضاوت و برچسب زدن به فرزندان، رفتار او را توصیف کنند به گونه ای که میان ارزش فرزند و رفتار او تفاوت قائل شوند.
نقش مذهب در پیشگیری از اعتیاد نیز نقشی انکار ناپذیر است؛ یکی از شیوه هایی که مذهب به وسیله آن مصرف مواد را کاهش می دهد پرورش جنبه های بهداشتی روانی است. مذهب به زندگی فرد جهت می دهد و از او به هنگام فشارهای روانی روزمره حمایت می کند.
بنابراین تأمین بهداشت روانی می تواند فرد را از مصرف تفریحی یا اعتیاد به مواد مخدر باز دارد و از طرفی دیگر باعث کاهش مشکلاتی مثل افسردگی، احساس ازخودبیگانگی، تنهایی و عزت نفس پایین می شود که فرد را مستعد مصرف مواد می کند.
یکی از دلایل اعتیاد مردان، بی هدفی آنان است؛ نقش مهمی که مذهب در این فرآیند دارد هدفمند کردن زندگی انسان ها به وسیله دوری از گروه های مخرب، کسب ارزش های سازنده و مشارکت آنان در جامعه است.
امروز معضل خانمان سوز اعتیاد دامن بسیاری از خانواده های ایرانی را گرفته، خانواده هایی که هر یک می توانست سهم مهمی در فرهنگ، اقتصاد، اجتماع و.. داشته باشد. خانواده هایی سراغ داریم که از دروازه شوم اعتیاد به دهها گرفتاری و آسیب دیگر نیز وارد شدند که سرقت یکی از آنها است.
وقت آن رسیده است که مسئولین امر، نیروهای حزب اللهی، جوانان مؤمن و انقلابی و همه و همه دست به دست هم دهند و فارغ از همایش ها و سخنرانی ها و.. با کارهای فرهنگی اثرگذار وارد میدان شوند و وضعیت کنونی را سامان بخشند زیرا اگر جوانان یک جامعه گرفتار سستی و خمودی شده و آسیب پذیر باشند، نمی توانند بارهای بزرگ را از زمین بردارند و رسالت اصلی خود را انجام دهد.
همچنین افراد می توانند در زمینه پیشگیری از اعتیاد و آسیب های اجتماعی، وبگاه «پیشگیری نوین» مراجعه و یا با خط ملی ۰۹۶۲۸ همه روزه از ساعت ۸ تا ۲۰ تماس بگیرند.
نظر شما