به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، حجتالاسلام سید رضا تقوی، رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه در نشست خبری همزمان با هفته بزرگداشت نماز جمعه که مصادف با هفته اول مرداد است، گفت: نماز جمعه به عنوان یک رسانه باعث بالا رفتن سطح آگاهی و رشد فکری مردم می شود در واقع نماز جمعه یک رسانه سنتی است و در مقابل آن رسانه ملی و صدا و سیما یک رسانه مدرن محسوب می شود.
حجت الاسلام تقوی افزود: نماز جمعه یک رسانه چهره به چهره است و بدون فاصله از مردم با آنها ارتباط دارد. در گذشته رسانه های نوین وجود نداشتند و مردم بسیاری از اخبار خود را از خطیب جمعه می گرفتند، در واقع نماز جمعه در گذشته خود به تنهایی یک رسانه محسوب می شد و با وجود پیشرفت تکنولوژی و حضور رسانه های مدرن نماز جمعه جنبه رسانه ای خود را هنوز حفظ کرده است.
رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه تصریح کرد: به لحاظ فقهی متولی اصلی نماز امام معصوم است و در زمان غیبت فقیهی که بصیرت دارد زمام امور را به دست می گیرد و متولی نماز جمعه می شود، پس در حقیقت نماز جمعه تریبون حاکمیت است.
حجت الاسلام تقوی گفت: احکام امامان جمعه از طرف رهبری به امضا می رسد و متولی اصلی این قضیه رهبری و بالاتر از ایشان حضرت بقیه الله الاعظم می باشند. ائمه جمعه بایستی در تریبون نماز جمعه مواضع نظام را تبیین و تفسیر کند.
اولین نماز جمعه ایران در چه تاریخی و توسط چه کسی اقامه شد؟
رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه نماز جمعه را یکی از دستاوردهای انقلاب و نظام دانست و اظهار داشت: درست 4 ماه و 3 روز بعد از پیروزی انقلاب امام راحل به نام آیت الله طالقانی حکمی صادر کرد به عنوان امام جمعه و ایشان نماز جمعه را در تهران به عنوان مرکز حکومت اسلامی ایران در تاریخ 5 مرداد 1358 اقامه کردند. اولین نماز جمعه تهران با حکم و فرمان امام خمینی و به امامت آیت الله طالقانی در دانشگاه تهران اقامه شد و از آن تاریخ به امروز توسعه و گسترش پیدا کرده است.
اقامه نماز جمعه در 900 شهر کشور پس از 38 سال از انقلاب
وی گفت: امروز در بیش از 900 شهر کشور نماز جمعه اقامه می شود و در کنار هر امام جمعه ای ستادی به وجود آمده با عنوان ستاد اقامه نماز جمعه که زیر نظر امام جمعه فعالیت می کند و متولی اطلاع رسانی و مسایل مختلف و مرتبط با نماز جمعه است. 42 هزار نیروی ستادی که نیمی از آنها را خانم ها و نیمی دیگر را آقایان به خود اختصاص داده اند مدیریت و ساماندهی 900 ستاد نماز جمعه در کشور را برعهده دارند که عمدتا از خانواده های معتقد و متعهد به نظام و گاهی از خانواده شهدا هستند که به نمازگزاران به صورت افتخاری خدمات ارایه میدهند.
حجت الاسلام تقوی در خصوص نحوه جذب ائمه جمعه در شورای سیاستگذاری ائمه جمعه گفت: علاقه مندان بایستی از لحاظ علمی دارای مدارج تخصصی حوزوی یعنی پاییه چهارم حوزه باشند و پس از اعلام آمادگی به معاونت گزینش شورای سیاستگذاری ائمه جمعه پس از گذراندن امتحانات ورودی و استعلام و تحقیق میدانی از مدارک ایشان و تایید اعضای شورای سیاستگذاری ائمه جمعه انتخاب و با حکمی مستقیم از سوی مقام معظم رهبری به شهر یا مناطق مشخص شده مامور می شوند.
حجت الاسلام تقوی گفت: تعیین، تغییر، بازنشستگی و برکناری ائمه جمعه تنها با حکم مقام معظم رهبری صورت می گیرد. بعد از ارزیابی در شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور محل فعالیت امامان جمعه طبق توانایی و سابقه و موقعیت محل فعالیت مشخص می شود.
ائمه جمعه حقوق بگیر نیستند
رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه گفت: ائمه جمعه هیچ حقوق مشخصی ندارند و تنها شهریه طلبگی دریافت می کنند، شهریه ای که طلاب، فضلای حوزه دریافت می کنند که مبلغی حدود 200 هزار تومان می شود. ائمه جمعه این مبلغ از طرف مقام معظم رهبری دریافت می کنند.
وی خاطرنشان کرد: روحانیت شیعه همواره در میان مردم و با مردم بوده است و مردم آنها را اداره می کردند. روحانی مدیر اداره برق و آموزش و پرورش نیست بلکه روحانی متعلق به مردم و در میان مردم زندگی می کند.
وی گفت: برخی از ائمه جمعه عضو هیئت علمی دانشگاه و مدرس حوزه هستند یا در مسجدی نماز اقامه می کنند که آن مسجد موقوفاتی دارد که از این طریق کمک هزینه ای برای گذران زندگی شان می شود.
وی گفت: ائمه جمعه می توانند از ثلث سهم امام و وجوه شرعی مخارج زندگی خود را تامین کنند، این اجازه ای است که رهبری به آنها داده است. ائمه جمعه هیچ حقوقی از دستگاه های دولتی دریافت نمی کنند.
رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه با اشاره به اقامه نماز جمعه در 900 شهر در کل کشور گفت: 42 کارمند حقوق بگیر در کل کشور اداره مباحث مربوط به شورای سیاستگذاری ائمه جمعه در کشور را بر عهده دارند.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص گرایش های سیاسی و حزبی برخی از ائمه جمعه و تاثیر آن در گزینش آنها گفت: گرایش های سیاسی و حزبی امامان جمعه در گزینش آنها اصلا دخالت داده نمی شود. تنها مسئله ای که برای شورای سیاستگذاری ائمه جمعه مهم می باشد این است که امام جمعه علاقه مند به رهبری، نظام و سیاست های جمهوری اسلامی ایران باشد اگر غیر از این باشد هرگز این فرد را گزینش نمی کنند چرا که ائمه جمعه باید پاسبان نظام، دولت و رهبری باشند.
حجتالاسلام تقوی خاطرنشان کرد: ائمه جمعه بایستی از تریبون نماز جمعه به بیان مواضع نظام بپردازند. مواضع نظام را طبق اصل 110 قانون اساسی رهبری مشخص می کند.
وی استکبارستیزی را یکی از مواضع نظام اسلامی دانست و گفت: امام جمعه نمی تواند از موضع استکبارستیزی تخطی کند. بر اساس رهنمودهای ائمه، امام و رهبری ما مسلمان هستیم و در یک نظام اسلامی زندگی می کنیم، پس نمی توانیم از مستکبران حمایت کنیم.
وی ضد اشرافی گری را یکی دیگر از مواضع نظام دانست که ائمه جمعه بایستی آن را در تریبون نماز جمعه طرح کنند. در نهاد نماز جمعه فرهنگ ضد اشرافیگری، حمایت از محرومان و مظلومان، حمایت از همه نهادهای قانونی، مخالفت با ترور و تروریست، تبلیغ و ترویج ارزش های انسانی چون جهاد و شهادت بایستی تبلیغ و ترویج شود.
حجت الاسلام تقوی در پاسخ به سوالی در خصوص نقش ائمه جمعه در جنگ نرم گفت: سیاست نظام اسلامی سیاست تقریب است، اختلاف هایی که در جهان اسلام به وجود آمده است اختلافاتی است که در لباس مذهب خود را نشان می دهد که طراح اصلی آنها آمریکا و انگلیس می باشد. امروز وهابیت تکفیری به این اختلافات دامن می زند، در واقع وهابیت عامل اصلی استکبار است و یکی از تولیدات وهابیت رژیم عربستان سعودی می باشد.
وی خاطرنشان کرد: نظام اسلامی و امام امت همواره ندای وحدت و تقریب را سر داده اند و هفته ای را به عنوان هفته وحدت نامگذاری کرده اند. هر شیعه ای که بخواهد به اختلاف و تفرقه دامن بزند طبق گفته رهبری شیعه انگلیسی است و نماز جمعه یکی از شعارهایش وحدت است، وحدت بین فرق اسلامی.
رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه خاطرنشان کرد: نماز جمعه یکی از مردمی ترین نهادهاست. در طول هفته دفتر امام جمعه به روی مردم باز است، امام جمعه در جلسات مختلفی حضور پیدا می کند و به روستاها و مناطق محروم محل خدمت خود سفر می کند، در واقع می توان گفت ائمه جمعه حلقه وصل بین خواسته های مردم با مسئولان هستند.
وی گفت: در روزهای جمعه در برخی از شهرها در کنار مصلی خیمه هایی برپا می شود که مردم می توانند مشکلات خود را با امام جمعه به صورت حضوری طرح کنند. در بسیاری از شهرها خیمه بهداشت و درمان با حضور پزشکانی حاذق برپا می شود. در حدود 400 شهر خیمه مهدکودک در جوار نماز جمعه به وجود می آید. ایستگاه صلواتی و برگزاری راهپیمایی از دیگر برنامههایی است که در بسیاری از شهرها از سوی ستاد نماز جمعه در روز جمعه برپا می شود.
نظر شما