خبرگزاری شبستان_ خرم آباد؛
خشکسالی مشکلی است که گویا حدود دو دهه از عمر آن می گذرد و گرمای طاقت فرسای تابستان و روز های آفتابی زمستان نوید دهنده کم آبی در کشور است.
روستا های زیادی استان لرستان به عنوان یکی از استان های پر آب کشور، با مشکل کم آبی مواجه هستند.
مردمی که برای برداشت آب به چشمه ها مراجعه می کنند و با چشمه های خشک و چاه های کم آب در گرمای تابستان مواجه شده و برای این روستاها با تانکر آبرسانی می شود.
کم آبی تاثیر شایانی به کشاورزی و باغداری داشته و معیشت مردم را هم دستخوش تغییرات متعدد می کند.
کشت های دیم در زمین های حاصل خیزی که می تواند سرچشمه ای برای بهبود معیشت و اشتغال مردم باشد و هم در تقویت تولید داخلی و حرکت در مسیر اقتصاد مقاومتی نقش ویژه ای داشته باشد، چهره ای کویری به بسیاری از مناطق روستایی استان لرستان بخشیده است.
زمین های شیب داری که می تواند بستری برای رونق باغداری باشد، هرسال خشک و خشک تر می شود.
در سال های اخیر با محدود شدن برنج کاری در برخی استان های کشور از جمله استان لرستان، پای دیگری از اشتغال در دیاری که از بیکاری برخود می پیچد، لنگ شده است.
درحالی کشت گونه های چون برنج و هندوانه در برخی مناطق ممنوع شده است که برنامه مناسبی برای کشت جایگزین و کمک به معیشت و اشتغال کشاورزان دیده نمی شود.
با افزایش دمای هوا در سال های اخیر و در پی عوامل متعدد دیگری چون ریزگردهای خاکی و شاید عوامل ناشناخته دیگر هر سال جنگل های زاگرس کمی دامن سبز خود را جمع می کند و با جمع شدن دامن سبز، کویر سوزان و خشک جای آن را می گیرد.
در این شرایط مدیریت مصرف آب ضرورتی است که باید مورد توجه عموم مردم قرار گیرد و در سطحی بالاتر مدیریتی برای کنترل ساخت و ساز سدهای آب و لوله کشی های طولانی از استانی به استان دیگر ضروری است.
برخی روستاهای استان لرستان که روزی در جوار مایع حیاتی آب سرسبز و پر باغ و آباد بود، امروز خالی از سکنه شده است.
سد های آبی که پشت به استان ایجاد شده است، گویی آبی را که خدا برای آبادانی این دیار در نظر گرفته را جمع کرده و در دیگر مناطق بستری برای اشتغال و آبادانی شده است.
با توسعه خشکی ها و کم آبی ها، اشتغال و نشاط نیز به نفس نفس افتاده است و بیکاری رنجی سخت تر از کم آبی را برای مردم است.
خشک شدن روستا ها هر روز بر شماربيکاران افزوده و بر تعداد مهاجران روستایی به شهرها و افزایش جمعیت حاشیه نشین شهرها می افزاید.
به رغم اینکه کم آبی و خشکسالی درسال های هر سال آثار بیشتری از خود به جای می گذارد به نظر می رسد هنوز مسئولان برای مدیریت این بحران برنامه ای صحیح ندارند.
انتظار می رود مسئولان با مدیریت صحیح و به موقع از آسیب رسیدن به معیشت مردم، اشتغال و اقتصاد جلوگیری کرده و عادلانه در جهت صیانت از سرمایه های آبی بکوشند.
نباید روستاهای لرستان بی آب بماند// حقوق مردم لرستان در سه پروژه آبی سد کمال صالح، سد سیمره و قم رود مشخص شود
هوشنگ بازوند، استاندار لرستان، با اشاره به پی گیری موضوع آب در شورای عالی آب، گفت: تاخیر طرح موضوعات لرستان در شورای عالی آب در سطح کشور قابل قبول نیست.
وی افزود: طبق قانون باید سهمی از مازاد آب سد كمال صالح برای لرستان آزاد شود که تاکنون این امر اتفاق نیفتاده است.
بازوند، بیان کرد: مقرر شده بود از محل سد کمال صالح ۲۰ روستای لرستان آبرسانی شود که این موضوع محقق نشده است.
استاندار لرستان، خاطرنشان کرد: در حالی که به حل مشکل آب شرب استان های دیگر اعتقاد داریم اما نباید روستاهای خودمان بی آب بمانند.
وی با تاکید بر ضرورت پی گیری مطالبات مردم، افزود: شورای عالی آب طی ۳ سال گذشته برای لرستان فقط یک دستور کار داشته و آن هم برای سد معشوره بوده است.
بازوند، با اشاره به اینکه بخشی از زمین های کشاورزی مردم لرستان با ساخت سد سمیره زیر آب می روند، افزود: آیاد نباید از سد سیمره به روستاهای ما تخصیص دهند؟؟
استاندار لرستان، تاکید کرد: شورای عالی منابع آب لازم است به سه پروژه قم رود، سد كمال صالح و سد سیمره ورود کرده و حقوق لرستان را تعیین کند.
بیش از ۸۰ هزار بیکار در لرستان ثبت شده است
مهرداد غضنفري، معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع انسانی استانداری لرستان نیز با بیان اینکه مشکل بیکاری و بحران آب همچنان در برخی مناطق لرستان جولان می دهد، افزود: باید سطح آب شرب و کشاورزی به صورت جدی پی گیری ود.
وی همچنین با اشاره به اینکه اشتغال موضوعی مستمر بوده و هر ساله آمار جوانان جوياي در حال افزایش است، اذعان داشت: خوشبختانه دولت توانسته است ۲۸ هزار نفر از انباشت بيكاري گذشته را كسر و بیش از ٧٥ هزار شغل جدید ایجاد کند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابه انسانی استانداری لرستان، اظهار داشت: در حال حاضر بیش از ۸۰ هزار نفر بیکار در استان ثبت شده است.
وی خاطرنشان کرد: با مشاركت مردم و همت مديران سند اشتغال با جامعیت و با یک سرمایه گذاری میلیاردی تهیه شده است.
غضنفری، گفت: توزیع جغرافیایی، سند آمایش و رعایت عدالت اجتماعی در سند اشتغال رعایت شده است.
وی بیان کرد: سال گذشته سال بسیار خوبی در ارتباط با سند اشتغال بود و در سال جاری نیز در تحقق آن تلاش های قابل توجهی صورت گرفته است.
بیکاری از درهای مردم استان لرستان است که با پدیده خشکسالی و کم آبی و خشک شدن باغات و چشمه ها هر روز بر این درد افزوده می شود.
نظر شما